2024/05/16

Derybininkai miesto centre sieks originalesnio statinio

Kupiškėnai jau pradeda nekantrauti, kodėl, nugriovus namelius Užkapio ir Gedimino gatvėse, nepradedamos jokios statybos. Gal čia jau nebebus „Iki“ prekybos centro, kaip buvo sakoma.

Užvakar Savivaldybėje posėdžiavo derybų grupė dėl planuojamo prekybos centro Gedimino ir Krantinės gatvių kvartale. Darbotvarkėje buvo šios grupės pirmininko rinkimai, būsimo prekybos centro projekto pristatymas, apsitarta, kokius darbus reikėtų atlikti gerinant infrastruktūrą aplink šį objektą.

Nutarta, kad šiems derybininkams vadovaus rajono mero pavaduotojas Aidas Mikėnas. Savivaldybės vyr. architektė Euchrida Sipavičienė pristatė, ką šiame kvartale planuoja statyti sklypo savininkė UAB „Baltisches Haus“. Kol kas tėra patvirtintas detalusis statybų planas, kuriame buvę gyvenamosios paskirties sklypai sujungti į vieną, ir dar prie jų palikti du savarankiški tokios pat paskirties sklypai su nenugriautais namukais. Šiuo metu toliau vyksta projektavimo darbai ir rengiamasi visų sklypų paskirtį keisti į komercinę. Minėta bendrovė čia ketina statyti apie 2 tūkst. kv. m prekybos ploto komercinės paskirties pastatą. Parduotuvei „Iki“ būtų skiriama apie 1 tūkst. kv. m plotas, o likusį užimtų jų nuomininkai – gal vaistinė, bankas ir pan. Pasak vyr. architektės, sklypo savininkus buvo bandyta įtikinti, kad jie nugriautų ir tuos du likusius namukus, nes tuomet būtų patogesnis privažiavimas, bet jie su tuo nesutinka. Jų planuose tuos namukus restauruoti, išlaikant senovišką stilių. Prie Krantinės g. 4 namo atsiras 20 vietų automobilių stovėjimo aikštelė. Tai kol kas tik kai kurios būsimo teritorijos apstatymo ir sutvarkymo detalės. Viskas dar bus tikslinama.

Derybų grupės narys Vytautas Mockus atkreipė dėmesį į tai, kad reikėtų reikalauti architektūrinio vientisumo. Šioje vietoje, miesto centre, netinka statyti sandėlio tipo dėžutę. Turime prašyti kuo išvaizdesnio, originalesnio pastato.

E. Sipavičienė sakė, kad šiek tiek jau ta linkme su sklypo savininkais kalbėta. Savininkai sutiko, jog pastatas būtų raudonų plytų, kad jame daugiau būtų panaudota stiklo, o ne metalo elementų. Be to, Tarybai bus pateiktas planas derinti. Turėtume siekti, kad būtų statomas pastatas su įdomia vidaus ir išorės struktūra. Tai visuomenei būtų naudinga.

V. Mockus siūlė pamąstyti, ar negalėtų būsimame komerciniame pastate atsirasti, vadinamųjų dvasinių, visuomeninės paskirties oazių. Pavyzdžiui, gal tiktų įrengti salę parodoms eksponuoti, gal šalia tautodailininkai galėtų ir savo darbus pardavinėti. Žinoma, tokiu atveju patalpų nuoma jau turėtų pasirūpinti Savivaldybė. Neblogų pavyzdžių šiuo aspektu esama Anykščiuose. E. Sipavičienė pridūrė, jog būsimo pastato savininkai jau teiraujasi, kas galėtų būti jų statinio antrajame aukšte, kas norėtų nuomoti, pavyzdžiu, sporto reikmėms ar kitkam. Savivaldybės Urbanistikos ir ekologijos skyriaus vedėjas Mažvydas Šalkauskas sakė, kad verslininkai nestatys didelio pastato, jei nesurinks nuomotojų. A. Mikėnas pritarė minčiai, kad reikia nuvažiuoti pasidomėti, kaip su prekybos centrų statytojais ir savininkais derėjosi anykštėnai, kas iš to išėjo. Taip pat būtų gerai, kad kupiškėnai irgi pareikštų savo nuomonę, kokie nekomercinės paskirties objektai galėtų atsirasti „Iki“ prekybos centro pastate. Gal į šiuos svarstymus galėtų įsijungti kultūros darbuotojai, nevyriausybinės organizacijos.

Derybų grupė svarstė, ką būsimo prekybos centro savininkai ir statytojai galėtų papildomai ne savo sklype padaryti visų kupiškėnų labui. Apsitarta, kad būtų orientuojamasi į Krantinės ir Taikos gatvių aplinkos gerinimą.

Derybų grupės narys Dangirdas Mikšys siūlė iš investuotojų prašyti kuo didesnės sumos miesto infrastruktūrai gerinti. Tačiau kiti derybininkų grupės nariai šį kartą nutarė, jog tos sumos kol kas konkretinti nereikia.

M. Šalkauskas įpareigotas šiame kvartale pasidomėti kiemų, automobilių aikštelių būkle.

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video