2024/05/16

Verslas grožiui netrukdo

Jau ne pirmi metai, kai į Kupiškį renkasi padirbėti medžio drožėjai iš visos šalies. Jų darbais papuoštos Kupos upės pakrantės. Šiais metais pirmą kartą į medžio drožėjų plenerą meistrus pakvietė verslininkas Bronislovas Domža.

Norėjo, kad būtų gražu

„Prie „Jantos“ kavinės tvarkome aplinką, todėl kilo mintis pasikviesti medžio drožimo meistrus – organizuoti medžio drožėjų plenerą. Plenero koordinatorius tautodailininkas Ramūnas Vizbaras paskaičiavo bendrą sąmatą. Mes pasirūpinome medžiu, plenero dalyvių apgyvendinimu ir maitinimu. Vien medžiaga darbui – ąžuoliniai rąstai – kainavo 11 tūkstančių litų“, – pasakojo B. Domža.

Dirbs, kol padarys

„Į plenerą atvyko devyni medžio drožėjai – vieniems tai hobis, o kitiems – pragyvenimo šaltinis, – pasakojo R. Vizbaras. – Kupiškyje tai bus penktas medžio drožėjų pleneras, seniau juos organizuodavo ir skirdavo lėšų rajono Savivaldybė. Tiesa, šiais metais numatomas dar vienas pleneras, tik jis vyks Uoginiuose.

Plenero metu menininkai planuoja padaryti įvairių suolelių, sūpynių, žaidimų aikštelės elementų. Visas kūrybinis procesas, kartu su padarytų darbų pastatymu, turėtų tęstis apie 10 dienų“.

Pasak R. Vizbaro, medį bandys prakalbinti meistrai, atvykę iš Kėdainių, Vilniaus, Prienų, Kauno, Anykščių, Utenos. „Svarbu, kad tik blogi orai nemaišytų darbui“, – kalbėjosi tarpusavyje medžio drožėjai.

„Man šis pleneras jau trečias. Visada smagu susitikti, pabendrauti su kolegomis iš kitų rajonų. Jau dabar kiekvieno mintyse kirba darbų eskizai – didžiausias malonumas, kai prieš tave guli medis, o tu jį turi kažkuo paversti. Žinoma, viską diktuoja medžiaga – tik ją pamatęs gali nuspręsti, kas išeis“, – pasakojo plenero dalyvis Mindaugas Kibilda, kupiškėnas, tačiau šiuo metu daugiausiai laiko praleidžiantis Vilniuje.

Audriui Lašui iš Utenos toks pleneras – pirmas. „Šiais metais baigiau mokslus – būsiu diplomuotas tekstilininkas. Man darbas su medžiu yra hobis, bet labai malonus“, – sakė A. Lašas.

——-
Autorius: Neringa BUTKEVIČIŪTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video