2024/05/16

Pieno gamintojai kyla į lemiamą kovą

Šiuo metu tai vienoje, tai kitoje pasaulio šalyje išgirstame apie kylančius streikus – vieni protestuoja prieš augančias kainas, kiti – dėl didėjančio skurdo.

Mūsų šalyje kantrybės taurė išseko žemdirbiams. Pieno ūkių savininkai numato birželio 15-20 dienomis (kol kas tiksli data nėra nustatyta) gyventojams nemokamai dalinti pieną.

Trauktis nebėra kur

Šią savaitę Kupiškyje vyko pieno ūkių ūkininkų susirinkimas dėl planuojamos akcijos. Susirinkusieji buvo supažindinti su Lietuvos pieno gamintojų asociacijos tarybos raštu, kuriame raginama žemdirbius solidarizuotis su vartotojais ir dalyvauti pieno akcijoje. Prašoma visus pieno gamintojus pienu ar lėšomis prisidėti prie akcijos organizavimo. Šiai ir kitoms planuojamoms akcijoms reikės nemažai lėšų, kurios bus panaudotos pieno surinkimui, transportavimui, pasterizavimui, pristatymui į akcijos vietas.

Pasak Lietuvos pieno gamintojų asociacijos Kupiškio skyriaus pirmininkės ūkininkės Adelės Danutės Adomonienės, susirinkime dalyvavę ūkininkai pritarė šiai akcijai. Ūkininkai pieno gamintojų akcijai paremti nuo kiekvienos auginamos karvės skyrė po 2 litus. „Nors ir pamažu, bet po truputį mūsų rajono ūkininkai įsijungia į šią akciją. Laiko liko labai nedaug, todėl siūlyčiau nedelsti ir prisidėti. Kitos progos gali daugiau ir nebūti. Atėjo laikas visiems vieningai priimti bendrus sprendimus dėl ateities. Esant dabartinėms pieno supirkimo kainoms, daugumos ūkininkų pieno ūkiams nenumaldomai artėja išlikimo klausimas“, – komentavo situaciją A. D. Adomonienė. – Šiuo laikotarpiu blogiausioje situacijoje atsidūrė didžiausia Lietuvos visuomenės dalis: vartotojai moka didžiausias kainas Europoje už pieno produktus, o pieno gamintojai gauna mažiausiai“.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video