2024/05/16

Baidarėmis upės valyti ir pasižvalgyti

Jau rašėme, kad rajono valdžia plėtodama vandens turizmą prie Kupiškio marių yra užsimojusi aktyvaus poilsio mėgėjus pakviesti plaukti baidarėmis Lėvens upe Subačiaus link. Kol kas tie pažadai, atrodo, neliks tik pažadais. Mat birželio 7-8 d. dešimties žmonių grupė nuo užtvankos Lėvens senvage minėtu maršrutu buvo patraukusi ne tik pasižvalgyti, bet ir padirbėti.

Svarbiausias šios kelionės iniciatorius buvo kelionių entuziastas Alizavos pagrindinės mokyklos direktorius Gintaras Paškauskas, plaukęs su sūnumi. Šiame baidarių žygyje dalyvavo ir rajono mero pavaduotojas Aidas Mikėnas, Tarybos narys Alvydas Mažeikis, Urbanistikos ir ekologijos skyriaus specialistas Arūnas Valintėlis, administracijos direktoriaus pavaduotojas Vaitiekus Gaidukevičius, urėdijos atstovas Virginijus Stapulionis bei Algirdas ir Dalia Paliūnai – mokytojų šeima iš Rokiškio Juozo Tubelio gimnazijos.

Pasak A. Mikėno, plaukta apsiginklavus kirviais, pjūklais, specialiais kardais bebrų užtvankoms ardyti. Pirmąją dieną įveikta atkarpa iki Žvėrių kaimo. Ji buvo pati sunkiausia, nes čia upė mažiau vandeninga, siauresnė. Baidarėms kelią dažnai užtverdavo nuvirtę medžiai, kyšantys papuvę kelmai, šakos, šiukšlių sąnašos, tarp kurių buvo ir plastiko bei stiklo butelių. Tad visa tai kuopiant teko padirbėti iš peties.

G. Paškauskas kitos dienos plaukimą nuo Žvėrių kaimo iki Šaukliškių pavadino tikru malonumu. Čia jau buvo mažiau visokiausių vėjovartų ir šiukšlių, upė platesnė ir vandeningesnė. Didelį įspūdį pirmą kartą šiuo ruožu keliaujantiems padarė Pauliankos dvaras. Šio žygio dalyviai jo valdose buvo stabtelėję pasižvalgyti. Apie dvaro istoriją, vykdomus atnaujinimo darbus jiems papasakojo dvaro šeimininkai.

Ties Pauliankos malūnu teko įveikti slenkstį. Pasak G. Paškausko, šioje vietoje patartina baidarininkams ne plaukti, bet valtis pernešti. Ties Akmenių malūnu, kur veikia mažoji hidroelektrinė, jas taip pat reikėjo perkelti.

Įveikus baidarėmis maždaug 27 km ne tik kupiškėnų, bet ir svečių nuomonės sutapo – Lėvuo labai įdomi upė.

Birželio 27-30 d. planuojamas didelis plaukimas baidarėmis nuo Girbučių iki Šaukliškių, pakeliui užsukant į krantą apžiūrėti Laukminiškių muziejų, kaip tvarkoma Palėvenėlė, į paminklų dirbtuves Bagdonyse, galbūt ir į Palėvenės vienuolyną bei jau anksčiau minėtus objektus. Tikimasi, kad šiame žygyje dalyvaus apie 80 moksleivių iš mūsų ir Rokiškio rajonų. G. Paškauskas sakė, kad laukiami ir visi kiti, norintys prisijungti prie jų. Tik pastaruoju atveju baidarėmis jiems reikės patiems pasirūpinti. Deja, kol kas mūsų rajone jų niekas nenuomoja.

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video