2024/05/16

Įkvėpimo sėmėsi gėlių pasaulyje

Kelintas pavasaris būna diena, kai Kupiškio etnografijos muziejaus kiemelyje šurmuliuoja daug jaunimėlio – nuo darželinukų iki abiturientų. Jie – iš visų rajono ugdymo įstaigų. Per visus mokslo metus bendrai vykdyto meninio ugdymo projekto dalyviai. Tokia šventė vyko ir praėjusio trečiadienio popietę.

Apibūdindama šį renginį Savivaldybės administracijos Kultūros ir švietimo skyriaus vyr. specialistė Alvyra Šepetienė sakė, jog jis tradiciškai rengiamas šioje erdvėje, tačiau vis kitoks. Šiais mokslo metais kūrybingi vaikai, paaugliai ir jaunuoliai, jiems vadovavę dailės ir technologijų mokytojai buvo pakviesti į meninės raiškos paieškas su gėlės simboliu. Vien pagal dalyvių skaičių galima spręsti, jog projektas „Gėlė vaikų ir paauglių meninėje raiškoje“ buvo patrauklus. Jame dalyvavo beveik šeši šimtai jaunųjų kūrėjų, o jiems vadovavo per šimtas auklėtojų, mokytojų.

Ką sumąstė, kokiomis medžiagomis, spalvomis, kokia dailės technika susisiekė su gėlės įvaizdžiu, – viskas buvo pateikta ir visuomenės vertinimui. Kone mėnesį Etnografijos muziejaus dviejose parodų salėse veikė pateiktų kūrinėlių ir kūrinių paroda. Gėlės – pieštos, iš popieriaus, augalinės ir austinės medžiagos padarytos, iš medžio ir metalo nutekintos. Numegztos, nunertos. Interjero ir aplinkos jaukumui papildyti, drabužiui papuošti ir vietoj pirktinio papuošalo. Pavieniai darbeliai ir kompozicijos.

Pasak A. Šepetienės, net ir nebuvo minties ką nors iš tokio pulko kūrėjų išskirti. Visų mokyklų atstovams, daug laiko mintimis praleidusiems gėlių pasaulyje, Kultūros ir švietimo skyriaus vedėjas Rimantas Jocius įteikė vienodas dovanėles.

Renginio vedėja, muziejaus specialistė Kristina Varnauskaitė šventės pradžią irgi susiejo su „Gėlės“ projekto idėja. Jos paskelbtajai užduočiai iš įvairiaspalvių balionų išlankstyti gėlių ir jomis papuošti kiemą tuoj pat susibūrė komandos.

Projekto dalyviai pataikė į koją su aprangos mada. Iš jos vienodumo galima pabėgti bent kiek pridėjus savos fantazijos ir rankų darbelių. Tai pademonstravo Kupiškio vaikų lopšelio-darželio „Saulutė“ auklėtinės, ir koncertavusios, ir žaismingomis suknutėmis pasipuošusios. Su didelėmis gėlėmis rankose. Pastarosios – iš dailės mokytojos Ritos Laskauskienės fantazijos, drabužėlių puošyba – Rimos Kalinkienės.

Dar smagiau, kad ir kaimynai rokiškėnai pamatė, kokių švenčių pas mus būna. Ir kad jų mieste gyvuojančios „Gracijos“ studijos panelės pristatė išradingą floristikos kolekciją – ir drabužių, ir rankinių, ir aksesuarų. Viešnios Rima Vanagienė ir Neringa Danienė pasakojo, jog šios studijos auklėtinės įgyja floristikos meno kūrimo, jo pritaikymo buityje žinių ir yra kviečiamos jį pristatyti įvairiuose renginiuose.

Skirstydamiesi iš „Gėlės“projekto pabaigtuvių mokiniai buvo pakviesti ruoštis ir naujaisiais mokslo metais būsiančiai kūrybinei užduočiai. Jos tema bus paskelbta dar iki vasaros atostogų.

——-
Autorius: Eleonora VAIČELIŪNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video