2024/05/16

Verslo liudijimai brangsta ne visiems

Nuo liepos 1 dienos visoje šalyje brangsta verslo liudijimai. Individualų verslą plėtojantiems verslininkams, anksčiau už verslo liudijimą mokėjusiems po kelis šimtus litų, dabar gali tekti mokėti per tūkstantį. Tiesa, mokesčiai paaugs ne visiems.

Apie mokesčių pasikeitimus nuo liepos pirmosios „Kupiškėnų mintims“ pasakojo Savivaldybės administracijos direktorius Žilvinas Aukštikalnis.

Jis priminė, kad dar praėjusiais metais Savivaldybės taryba priėmė sprendimą dėl mokesčių užsiimantiems individualia veikla.

Dabar pasikeitė kai kurie įstatymo straipsniai. Viename iš jų yra nustatytas minimalus mokestis už vertimąsi minėta veikla.

Pasak Ž. Aukštikalnio, Taryba gali nustatyti mažesnį mokestį savo biudžeto sąskaita, tačiau tik tais atvejais, kai veikla vykdoma Savivaldybės teritorijoje arba respublikos teritorijoje, išskyrus didžiuosius miestus Vilnių, Kauną, Klaipėdą, Šiaulius, Panevėžį, Alytų, Marijampolę bei kurortus Neringą ir Palangą.

Žinoma, veiklą galima vykdyti ir minėtuose miestuose, bet tada mokestis bus gerokai didesnis – 1 095 litai.

Tarybos sprendimu, nemažai verslininkų mokės mažiau nei numatyta įstatyme. Už kai kurią veiklą, pavyzdžiui, už periodinių spaudos leidinių platinimą apskritai nereikės mokėti.

Mokesčiai padidėjo ne visiems. Pavyzdžiui, už vertimąsi kai kuria statybine veikla reikėjo mokėti net apie 2 000 litų. Dabar ir šie verslininkai mokės pagal tam tikrą formulę nustatytą sumą – 1 095 litus. Ši suma kas metai keisis, nes keičiasi neapmokestinamas minimumas, pagal kurį ir bus nustatomas mokestis.

Ž. Aukštikalnis sakė, kad mokesčius už individualią veiklą Seimas peržiūrėjo todėl, kad individualūs verslininkai, užsiimantys ta pačia veikla kaip ir atitinkamos įmonės, mokančios nemažus mokesčius, turi kur kas geresnes veiklos sąlygas. Įmonėms su jais darosi sunku konkuruoti.

Be to, pasak direktoriaus, pastebėta, kad individualūs verslininkai verslo liudijimus labai retai perka metams. Dažniausiai jie nusiperka liudijimą tik kokiam mėnesiui ar keliems, o kiek laiko vykdo savo veiklą, nustatyti nėra paprasta.

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video