2024/05/15

Gerų naujienų nėra

Blogą naujieną, kad nuo liepos pirmos dienos gerokai pabrangs šildymo paslaugos, jau girdėjome, bet nėra jokios garantijos, kad paslaugos šiais metais dar kartą nepabrangs.

Oficialumai

AB „Panevėžio energija“ paskelbus, kad nuo liepos pirmosios brangs šiluma ir karštas vanduo, pasikalbėjome su šilumos tiekėjais. Jie pateikė tokią oficialią informaciją.

Vadovaudamasi Lietuvos Respublikos šilumos ūkio įstatymu, centralizuotai tiekiamos šilumos ir karšto vandens kainų nustatymo metodika, Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisija viešame posėdyje nustatė šilumos ir karšto vandens kainas, kurias AB „Panevėžio energija“ valdyba patvirtino ir numatė jų taikymą nuo šių metų liepos pirmos dienos.

AB „Panevėžio energija“ yra regioninė įmonė, kuri tiekia šilumą bei karštą vandenį Panevėžio, Kėdainių, Rokiškio, Pasvalio, Zarasų ir Kupiškio miestų bei rajonų gyventojams. Nustatyta kaina visiems regionams yra vienoda.

Pasak AB „Panevėžio energija“ specialistų, iki šiol gyventojams galiojusi kaina (15,13 centų už kilovatvalandę be PVM) didėja iki 22,3 cento. Pridėjus pridėtinės vertės mokestį, paaiškėja, kad gyventojai už šildymą mokės 23,42 centus už kilovatvalandę.

AB „Panevėžio energija“ specialistai aiškino, kad padidėjusiai šilumos kainai įtakos turėjo ne tik gamtinių dujų pabrangimas, bet ir kitos kuro sąnaudos, naudojamos šilumos gamybai.

Bendrovės perkamos gamtinės dujos pabrango 68 procentais. Mediena – 33 procentais, šiaudai – 90 procentų.

2007 metais AB „Panevėžio energija“ dujos kainavo 831 litas už tūkstantį kubinių metrų, o šiuo metu bendrovė jau moka 1 113 litų. Be to, nuo šių metų sausio pirmos dienos iš AB „Simega“ perkama šiluma AB „Panevėžio energija“ pabrango 31 procentu.

AB „Panevėžio energija“ specialistai „Kupiškėnų mintims“ pasakojo, kad staigus kainų šuolis ir savikainos atotrūkis nuo šilumos tarifo iš esmės nulėmė nuostolingą šilumos gamybos veiklą bei privertė bendrovę kreiptis į Valstybinę kainų ir energetikos komisiją dėl teikiamų paslaugų tarifų perskaičiavimo.

Iki šiol AB „Panevėžio energija“ tiekiamos šilumos kaina buvo viena mažiausių Lietuvoje. Mažiau už šildymą mokėjo tik didžiausių Lietuvos miestų šilumos vartotojai. Tačiau šiuo metu Vilnius šilumininkai paslaugų kainą kelia 56 procentais, per 50 procentų kainą pasididino ir Klaipėda. AB „Panevėžio energija“ tikisi, kad ji ir toliau liks viena iš mažiausiai mokesčių imančių įmonių.

Garantijų dėl dar vieno šuolio niekas neduoda

„Kupiškėnų mintys“ pasiteiravo, ar gyventojai gali būti ramūs, kad jų nelaukia dar vienas kainų šuolis. AB „Panevėžio energija“ specialistai nenorėjo garantuoti, kad tai bus paskutinis kainų padidėjimas.

Kovo mėnesį Valstybinė kainų energetikos kontrolės komisija patvirtino naują šilumos kainų skaičiavimo metodiką, kurioje numatyta, kad atsižvelgiant į kuro kainų pokyčius, galima du kartus per metus perskaičiuoti kainas vartotojams.

AB „Panevėžio energija“ šiais metais kainas peržiūrėjo tik pirmą kartą. Vadinasi, įmonė dar kartą gali „pradžiuginti“ šilumos vartotojus.

Detalės

„Kupiškėnų minčių“ paprašyti AB „Panevėžio energija“ specialistai paskaičiavo, kiek už šilumą teks mokėti Kupiškio rajone gyvenantiems žmonėms.

Iki šiol vieno kambario bute (36 kvadratiniai metrai) gyvenantys kupiškėnai už patalpų šildymą vidutiniškai mokėdavo 133 litus. Po pabrangimo mokės 196 litus.

Dviejų kambarių buto (apie 50 kvadratinių metrų) šildymas pabrangs apie 85 litus, o trijų kambarių (65 kvadratiniai metrai) butui – apie 110 litų.

Brangs ir karštas vanduo

Nuo liepos pirmosios pabrangs ir karštas vanduo. Kai karštas vanduo tiekiamas iš individualių šilumokaičių, vartotojams be pardavimo kainos, geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo kainos, kainuos 11,37 lito už kubinį metrą be PVM. Kai karštas vanduo ruošiamas grupiniuose šilumokaičiuose, jo kaina bus 19,40 lito už kubinį metrą be PVM.

Galutinė karšto vandens kaina su pridėtinės vertės mokesčiu gyventojams bus 18,32 lito už kubinį metrą, kai karštas vanduo tiekiamas iš individualių šilumokaičių. Kai jis ruošiamas grupiniuose šilumokaičiuose, kaina bus 26,75 lito už kubinį metrą.

Darbuotojams atlyginimai nekyla

Mokesčiai už šilumą brangsta, bet AB „Panevėžio energija“ darbuotojų atlyginimai nuo to nedidėja. Kaip „Kupiškėnų mintims“ pavyko sužinoti, vidutiniškai AB „Panevėžio energija“ dirbantys žmonės uždirba apie 1 700 litų. Tai yra mažiau nei bendras atlyginimų vidurkis Lietuvoje.

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video