2024/05/15

Kirtėjai ir medžiotojai – į mišką per pasėlius

Vieni nori pamedžioti, kiti – iš miško išsivežti medieną, o treti – laukuose sėja pasėlius. Iš pirmo žvilgsnio atrodytų, kad tai nieko bendra neturintys pomėgiai ir darbai. Tačiau taip nėra.

Pasėliuose ženklai nepažeisti

Redakcija gavo „Daukučių“ žemės ūkio bendrovės pirmininko Petro Brazinsko laišką, kuriame rašoma, kad jau kelinti metai nesuranda atsakymo, kur kreiptis ir kas turi atlyginti už išvažinėtus pasėlius.

„Per bendrovės pasėlius važinėja medžiotojai, miško kirtėjai. Buvo kreiptasi pagalbos į Savivaldybę, tačiau jokio sprendimo nesulaukėme. Išsiaiškinti susidariusią padėtį liepta seniūnui. Jam iškvietus policiją ir parodžius kelius pasėliuose, buvo atsakyta, kad „ženklai“ nepažeisti, – rašoma laiške. – Miško kirtimui išduodami leidimai, ruošiami kirtimo projektai. Bandėme surasti tuos kirtėjus, tačiau niekas nežino, nors išduoti kirtimui leidimai. Apie medžiotojų savivalę išvis sunku šnekėti, jiems nėra jokių ribų ir kliūčių“.

Nieko nežinojo

„Pyvesos“ medžiotojų būrelio vadovas Leonas Apšega sakė, kad tokių faktų nežino, nes jis jokios informacijos apie tai nėra gavęs. „Mes pajėgūs įvesti tvarką, reikia, kad mums pasakytų, jeigu taip yra, – sakė L. Apšega. – Šio klausimo yra dar ir kita pusė. Kartais savininkai savo laukus užsėja taip, kad nelieka jokio pravažiavimo – kaip tada patekti į mišką medžiotojui ar miško kirtėjui? Manau, kad reikia daugiau bendrauti, ir tokios problemos neliks, o jeigu taip yra, būtinai perspėsiu medžiotojus“.

Trūksta informacijos

„Išvažinėja kartais ir medžiotojai, bet ką darysi – daugiau žalos padaro ne jie, bet miško vežėjai. Gal prieš metus informacija dėl medžiotojų išvažinėjamų pasėlių buvo perduota „Pyvesos“ būrelio vadovui L. Apšegai„, – sakė Alizavos seniūnijos seniūnas Antanas Alkauskas. – Didžiausia problema – miško kirtėjai, nes sunku išsiaiškinti, kas kerta mišką. Ko gero, jeigu būtų įvesta tvarka būtinai informuoti seniūną apie kertamą mišką ir vežamą medieną, šitos bėdos išsispręstų lengviau. Problemą bandėme spręsti statydami ženklus, bet naudos nedaug – randame sulankstytus, nugriautus, o du ženklai visai dingo“.

Miškų savininkus perspėja

Panevėžio regiono aplinkos apsaugos departamento Kupiškio rajono agentūros vyr. inspektorius Vidas Valma sakė, kad miškų savininkams išduodami leidimus kirsti mišką juos perspėja, kad medienos išvežimo klausimus derintų su žemės savininkais. „Ta tema esame kalbėję ir su seniūnais, juos perspėjame, kad bus kertami miškai. Kitur kažkaip kirtėjai su žemių savininkais susitaria, o „Daukučių“ žemės ūkio bendrovėje ta problema jau ne vieneri metai – nesiseka kirtėjams ir bendrovės vadovui rasti bendros kalbos. Reikia suprasti ir miško kirtėjus – jeigu laukas užsėtas iki pat miško ar griovio, tai kaip tada išvažiuoti?“, – sakė V. Valma.

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video