2024/05/15

Savivaldybė mezga kontaktus su švedais

Gegužės 15-21 d. kartu su rajono bitininkais į Švediją keliavęs rajono meras Jonas Jarutis, Savivaldybės specialistė Gaila Matulytė ir Tarybos narys Alvydas Mažeikis užmezgė ryšius su Kungalvo (Kungaelv) komuna.

Mūsų rajono Savivaldybės atstovai Kungalvo merės Elisabeth Mattsson kvietimu apsilankė merijoje, buvo pakviesti oficialių pietų, kurie vyko komunos svečių namuose. Juose dalyvavo ir merės pavaduotoja Ingela Rossi. Pasak J. Jaručio, svečių namai įsikūrę sodyboje, išnuomotoje ūkininkui, vystančiam pieno ūkį. Tokia kaimynystė netrukdo ten rengti oficialių susitikimų. Mūsų rajono atstovai buvo priimti pagarbiai ir dėmesingai.

Vakarinėje Švedijos dalyje esančioje Kungalvo komunoje gyvena apie 40 tūkst. gyventojų. Jos teritorija tris kartus didesnė nei mūsų rajono. Pačiame Kungalve gyvena apie 12-15 tūkst. žmonių. Plika akimi matyti, jog ten stipriai išplėtotas verslas. Yra registruota 3,5 tūkst. įmonių. Periferijoje statybomis užsiima švedų kompanijos. Buvo matyti statomos dvi naujos gamyklos. Pasak komunos vadovių, 5 tūkst. vietinių gyventojų važiuoja dirbti į Geteborgą už 25 km, o pas juos iš kitur darbuotis kasdien skuba per 10 tūkst. žmonių.

Yra septyni golfo laukai, dvi įspūdingos akmeninės 13 a. menančios pilys. Viena iš jų stovi Marstrando saloje. Ji atiduota į privačias rankas. Ten vyksta įvairūs renginiai, pobūviai. Šioje saloje praktiškai nevažinėjama automobiliais. Joje vilas arba namus turi turtingiausi Švedijos žmonės.

Kungalvo komunos valdybą sudaro 11 asmenų, o asamblėją – 59 .Jie atstovauja 5 partijoms. Švedijoje iš viso veikia 7 partijos. Kuglando merė atstovauja liberalams, o jos pavaduotoja – socialdemokratams.

Kungalvo merė E. Mattsson išreiškė norą su kupiškėnais bendrauti ir bendradarbiauti. Domėjosi, kaip mes panaudojame Europos Sąjungos paramą, galimybe vykdyti mainus švietimo, kultūros srityje. Merę taip pat domino mūsų vandens telkiniai, žvejyba, medžioklė, turinčios jos krašte gilias tradicijas. Apie Lietuvą komunos vadovė sakė šiek tiek žinanti, nes jos vyras dirba su Baltijos šalimis švietimo srityje ir yra ne kartą buvęs mūsų šalyje. Jai kol kas čia būti neteko.

J. Jarutis pasakojo, kad mero pavaduotoja I. Rossi – pedagogė. Ji dar dirba ir darželyje, kaip pati teigė, kad neprarastų ryšio su vietos bendruomene ir geriau žinotų jos lūkesčius.

Mūsų rajono meras Kungalvo merę su delegacija pakvietė atvykti į Kupiškį. Vizito laikas kol kas dar nesukonkretintas. Kupiškėnai liko patenkinti naujai užmegztais kontaktais.

G. Matulytė pasidžiaugė, kad dar nespėję sugrįžti į Lietuvą, jau gavo žinią, kad šių metų liepos 31 d. kartu su grupe švedų bitininkų į kupiškį atvyks ir 3-5 žmonių jaunimo delegacija iš Kungalvo.

Apie rajono bitininkų viešnagę Švedijoje rašysime antradienio numeryje.

——-
Autorius: Banguolė Aleknienė

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video