2024/05/15

Liepą baidarėmis Lėveniu Subačiaus link

Pakalbėti apie vandens turizmo ir poilsio plėtrą prie Kupiškio marių, supažindinti žiniasklaidos atstovus su nuveiktais darbais į Savivaldybės posėdžių salėje vykusią spaudos konferenciją rinkosi Kupiškio rajono mero pavaduotojas Aidas Mikėnas, Savivaldybės administracijos direktorius Žilvinas Aukštikalnis, Savivaldybės Urbanistikos ir ekologijos skyriaus vyriausioji architektė Euchrida Sipavičienė, Kupiškio seniūnijos seniūnas Julius Vytautas Semėnas, Panevėžio regiono aplinkos apsaugos departamento Kupiškio rajono agentūros vedėja Vita Stančikienė.

Vietų poilsiui yra

Pasak Kupiškio seniūnijos seniūno J. V. Semėno, poilsinės zonos prie Kupiškio marių užima apie 70 hektarų plotą. Abiejose marių pusėse yra įrengta poilsiaviečių, stovėjimo aikštelių automobiliams. Vėžionių pusėje pamarys apsodintas medeliais, švaru, tvarkinga, todėl norintys pailsėti gali rasti tinkamą vietą. Paketuriuose taip pat yra 3,2 ha rekreacinės poilsinės zonos, automobilių stovėjimo aikštelė.

„Galima pasidžiaugti, kad poilsiautojai tampa supratingesni, tvarkingesni – sumažėjo poilsiaviečių niokojimo atvejų, mažiau randame išvartytų suolelių ar įvažiavimo užtvarų“, – sakė seniūnas J. V. Semėnas.

Anot Panevėžio regiono aplinkos apsaugos departamento Kupiškio rajono agentūros vedėjos Vitos Stančikienės, Lėvens pakrantes juosia nuo 5 iki 25 metrų aplinkosauginė juosta, todėl poilsiautojai visur gali laisvai prieiti prie pakrančių – tam nėra jokių kliūčių. „Mes taip pat tikriname poilsiavietes – jos tikrai yra tvarkomos“, – sakė V. Stančikienė.

Planų nemažėja

Pasak rajono vyr. architektės E. Sipavičienės, vykdant projektą „Subalansuota vandens turizmo plėtra Kupiškio ir Rėzeknės regionuose“, padaryta labai daug. Šalia Kupiškio marių sutvarkyta rekreacinė teritorija (pagerinta paplūdimio infrastruktūra, nutiesti elektros ir vandentiekio tinklai į paplūdimį, įrengti vietiniai valymo įrengimai), pastatytas gelbėtojų postas su valčių elingu, rekonstruotas viešasis tualetas.

„Dabar prasideda II turizmo plėtros etapas, kurio metu planuojame įrengti smėlio paplūdimį, suremontuoti privažiavimo prie valčių elingo kelią, imtis kitų poilsiaviečių tvarkymo darbų. Uošvės liežuvyje numatome įrengti apie 10 poilsio aikštelių su nedidelėmis prieplaukėlėmis. Kiekvienoje aikštelėje įrengti stovyklavietes, laužavietes, pavėsines. Pastebėjome kai kur krantų erozijos požymių, todėl bus stengiamasi į numatomų darbų sąrašą įtraukti ir krantų sutvirtinimo darbus, – pristatė ateities planus E. Sipavičienė. – Mūsų tikslas orientuotas į ramų šeimų poilsį gamtoje. Labai norėtume, kad prie marių atsirastų kaimo turizmo sodybų – kol kas jų nėra nė vienos, nors svarstančių užsiimti šia veikla jau turime“.

„Poilsiavietės bus gražinamos ir plečiamos, nes jau dabar, norint savaitgalio metu pailsėti, vietą reikia užsiimti iš vakaro. Tai rodo, kad poilsiautojų daugėja – reikia tik įgyvendinti numatytus darbus, kad sulauktume vis daugiau norinčių pailsėti pas mus. Planai, kuo daugiau bendradarbiauti su vietos bendruomenėmis, pasiteisina. Birželio 7-8 dienomis numatoma apžvalginė kelionė Lėvens upe su baidarėmis nuo Kupiškio marių Subačiaus link, o liepos mėnesį – baidarių maršruto atidarymas“, – sakė Ž. Aukštikalnis.

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video