2024/05/16

Sraigiautojai kai kuriems gyventojams kelia įtarimų

Nuo gegužės 1-osios iki birželio 10-os dienos – vynuoginių sraigių rinkimo sezonas. Ankstyvą rytą ar pavakarę galima pamatyti po pievas vaikštančius sraigių rinkėjus – suaugusius ir vaikus, nes vienas kitas litas už parduotas sraiges – visai neblogai.

Pats rinkimo įkarštis – iš ryto

„Geriausia sraiges rinkti ryte – tada jos išlenda pasišildyti. Aukštoje žolėje sunkiai matyti, todėl daugiausiai surenku ten, kur yra nušienautos pievos. Dabar jų jau sumažėjo, nes daug renkančių, o vietos tos pačios, todėl liko tik mažos, kurių nepriima supirkimo punktai“, – pasakojo į supirkimo punktą atnešusi parduoti surinktas sraiges moteris.

Kita apsilankiusioji teigė, kad sraiges rinko savo darže, nes ten jų nemažai šliaužioja, o už gautus kelis litus išeis alaus bokalas.

„Sraiges renku jau keleri metai, turiu savo vietas, todėl išeina visai neblogas priedas prie pensijos, – nenoriai savo patirtimi dalinosi prie vadinamojo Uošvės liežuvio sutiktas senolis, kurio maišelyje judėjo surinktos sraigės. – Šie padarėliai mėgsta šilumą, todėl daugiausiai surenku, kai gražios, saulėtos dienos. Sraigiauju vienas – šiam darbui padėjėjų nereikia“.

Užsidirbti nori visi

„Dabar jau sraigių rinkėjų sulaukiame mažiau. Štai šiandien, iki 10 valandos, tik trys žmonės buvo jų atnešę, o seniau net eilutė susidarydavo, – pasakoja vieno sraigių supirkimo punkto savininkas. – Turim vieną sraigių surinkėją, kuris per dieną net iki 70 kilogramų prirenka. Vidutiniškai žmonės atneša po 4-8 kilogramus sraigių. Renka ir vargingai gyvenantys, ir mėgstantys stikliuką. Sraigių atveža net kaimuose gyvenantys žmonės. Šiuo laikinu uždarbiu kartais susigundo visa šeima. Vaikams taip pat neblogas būdas užsidirbti, todėl po pamokų, pavakare, sulaukiame ne vieno mokyklinuko. Tie, kas renka sraiges ne pirmą kartą, žino, kad mažų nepriimame – jos turi būti tam tikro dydžio“.

Aplankytame sraigių supirkimo punkte maišuose buvo 500 kilogramų sraigių. Pasak punkto savininko, tiek rinkėjai atnešė jų per tris dienas. Iš pradžių toks kiekis buvo surenkamas per vieną dieną, o dabar sraigių liko nedaug, nes didžioji dalis jų jau surinkta.

Pasirodo, sraigių rinka puikiai reaguoja į pokyčius. Sezono pradžioje už jų kilogramą buvo mokama po 1,20 Lt, o dabar – 1,40 Lt.

Pasiteiravus, kur surinkta produkcija iškeliauja, punkto savininkas tiksliai pasakyti negalėjo, tačiau, anot jo, šiuos delikatesus valgys ne lietuviai, o tikriausiai prancūzai. „Mes tik superkame iš žmonių, o įmonių, kurios užsiima sraigių eksportavimu, darbuotojai surinktą produkciją paima iš mūsų“, – išgirdome paaiškinimą.

Ne visi patenkinti

Netoli Kupiškio piliakalnio gyvenantys žmonės apie sraigių rinkėjus turi savo nuomonę. Kalbinta moteris skundėsi ir piktindamasi, ir gailėdama sraiges renkančių vaikų. „Suprantu, kad vaikai nori užsidirbti, tačiau nejaugi tėvai nemoko, kad vaikščioti po svetimus daržus ir pievas negražu ir negalima. Nemalonu, kai savo sode pamatai kažko ieškančius vaikus, nors taip nevengia elgtis ir suaugusieji“, – kalbėjo pašnekovė.

„O kas gali paneigti, kad stikliuko mėgėjams tai puiki proga apžiūrėti iš arčiau, kas kiemuose savininkų palikta neužrakinta, paskui gali ir vagysčių sulaukti, – svarstė į pokalbį įsijungęs kito namo savininkas. – Nieko blogo nėra, kad taip žmonės užsidirba, tačiau į privačias valdas nereikėtų eiti“.

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video