2024/05/16

Šepeta kvepėjo Sekminių kiaušiniene

“Minkit ir toliau takelį į alyvų namelį„, – tokiu kvietimu sekmadienio popietės renginį baigė Šepetos laisvalaikio centro specialistė Gražina Valaitienė. O tas kuklus namelis vasariškai šiltą Sekminių dieną tapatinosi su bičių aviliu, iš kurio ir į kurį nuolat skraidinėjo renginio šeimininkai – Vaivos Mališauskienės vadovaujamų meno kolektyvų dainininkai, muzikantai. Vis su pramanais. Antai atlikėjų kolektyvus pasirodyti dainininkės kvietė ne skudučiais muzikuodamos, o melodiją išgaudamos pūsdamos į butelaičius.

Šepetos senbuvė G. Valaitienė kaimo bendruomenę į Sekmines pakvietė jau dešimtą kartą. Per tiek laiko tarsi ir prisiminti visi senesniais laikais buvę šios pavasario grožio suputojimo, Šventosios Dvasios atsiuntimo šventės ženklai: trobų durų apkaišiojimas berželių šakomis, karvių puošimas žalumynais, piemenų išradingas ruošimasis puotai, rugių pasėlių lankymas. O gal ne visiems žinoma, jog 19 a. Kupiškio apylinkėse per Sekmines ar savaitę vėliau būdavo rengiamos jaučių badytinės.

Jų žiūrėti sueidavo ir seni, ir maži. Rengdavo ožių, avinų ir net žąsinų dvikovas.

Visko kaskart neaprėpsi, bet vis kas nors prisimenama, kad ir botago, kuris ūkiuose jau irgi retenybė, vijimo varžybos.

Tačiau vienas Sekminių požymis, pasak G. Valaitienės, išlieka. Be vaišinimosi kiaušiniene jau nebeįsivaizduojama ši šventė. Šiemet šio valgio patiekta kone iš trijų šimtų kiaušinių. Daugiausia jų “Skalsos“ skyriaus ūkininkės atnešė, eidami į pasibuvimą ir kiti gyvenvietės ir aplinkinių kaimų žmonės nepamiršta ir lašinėlių, žalumynų įsidėti. Visas tas gėrybes pateikia lauko virtuvės komandai. Antanas Einoris prižiūri ugnį, yra patirties turinčios kepėjos, sumuštinių puošėjos, šio valgio saviveiklininkams ir žiūrovams išnešiotojos.

Kitas pasotinimas – menine programa. Be Šepetos saviveiklininkų, dalyvavo Adomynės, Antašavos, Naivių ansambliai, Kupiškio kultūros centro folkloro ansamblis “Kupkėmis„, kurio vadovė Alma Pustovaitienė pašmaikštavo, jog jų pulkas dažniausiai koncertuoja Šepetoje ir Vilniuje.

Išvinguriuotos liaudies dainos, patrypti šokiai,

pažerti šmaikštūs pasakojimai – tai tik pusė koncerto. Labai paįvairino jį žemaitiškos dvasios paskleidęs Kelmės

kultūros centro folkloro ansamblis “Judlė„. Jo vadovė Angelė Jovaišaitė sakė, jog kelias į mūsų kraštą buvo žinomas, nes jau yra dalyvavę vienoje “Lingaudalos„ švenčių.

Buvo didelis pulkas ir jaunimėlio iš Kelmės. Vienas jų kolektyvas sava tarme mįsles uždavinėjo, nutikimus pasakojo, o folkloro šokių atlikėjai demonstravo, ko juos per keletą mėnesių išmokė Šepetoje užaugusi Jovita Valaitytė. Choreografė Jovita sakė, kad Kelmės “Aukuro„ vidurinėje mokykloje, kurioje ji dirba nuo praėjusio rudens, anksčiau moksleivių folkloro šokių kolektyvo visai nebuvo.

Visi šventėje dalyvavę meno kolektyvai už liaudies tradicijų puoselėjimą apdovanoti Kupiškio kultūros centro ir Šepetos laisvalaikio centro padėkomis, Kupiškio kultūros centro direktorius Rapolas Lukoševičius pagyrė, kad liaudiškoje šventėje nesunkiai susikalbėta kupiškėnų ir žemaičių tarmėmis.

G. Valaitienė nepamiršo priminti tuoj pat būsiančią Tarptautinę šeimos dieną ir pagerbti darnoje gyvenančius sutuoktinius, gerų žodžių pasakyti visiems šventės dalyviams ir renginio rėmėjams. Tarp jų minėjo ir Bukėnų kaime ūkininkaujančius dosnius Vidą ir Antaną Augustavičius. Tapo tradicija jų auginamiems gyvulėliams rinkti vardus. Sekminėse dalyvaujantieji vaikai jų pasiūlo kuo įdomiausių. Šiemet gražiausiu pripažintas vardas Dėmelė.

Renginio šeimininkė pridūrė, jog pagal pateiktą projektą finansinės paramos sulaukė ir iš Apskrities viršininko administracijos, Kupiškio kultūros centro, puoselėti šią šventę pritaria rajono Etnokultūros taryba.

Renginyje dalyvavusi Kupiškio kultūros centro kaimo klubinių įstaigų specialistė Vanda Samulionienė korespondentei sakė, jog gegužės mėnesį kaimo kultūros darbuotojai visuomenei dovanoja daug renginių – visur buvo paminėta Motinos diena, vis populiaresnė tampa ir Tėvo diena, kurią šiemet ypač išradingai ruošiasi švęsti Laičių laisvalaikio centras.

——-
Autorius: Eleonora VAIČELIŪNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video