2024/05/16

Nežinant taisyklių, galima skaudžiai nukentėti

Rajono aplinkosaugininkai eilinio reido metu Alizavoje Berželių gatvėje pastebėjo septynias apkapotas liepas. Medžiai buvo nugenėti nesilaikant jokių reikalavimų. Iš pradžių buvo manoma, kad tai darė du įtariamieji, kurie nupjaustė medžius valstybinėje žemėje.

Tyrimo metu paaiškėjo, kad yra tik vienas įtariamasis, o medžiai buvo ne valstybinėje žemėje, bet privačios valdos teritorijoje, todėl juos genėti nereikėjo gauti jokio leidimo, kuriuos, reikalui esant, išduoda seniūnas.

Tačiau, pasirodo, kad buvo pažeistos genėjimo taisyklės.

Yra toks Aplinkos ministro 2008 metų sausio 18 dieną pasirašytas įsakymas, kuris draudžia genint medžius nupjauti medžio stiebą bet kokiame aukštyje. Tame pačiame įsakyme rašoma, kad draudžiama taikyti bet kokį genėjimo būdą, kuomet nupjaustomos storosios šakos, paliekant tik nuo stiebo išsišovusius stagarus.

Aplinkos apsaugos agentūra už tokį medžių genėjimą nubaudė Alizavoje gyvenantį Raimondą Kuliuką pinigine bauda.

Agentūros vadėjos pavaduotojas Rimantas Adomauskas „Kupiškėnų mintims“ pasakojo, kad žmonės jau senokai nori suformuoti medžių rutulinę formą. Jis sakė, kad kai kurie Lietuvoje augantys medžiai nėra pritaikyti tokiam genėjimui. Vieni iš tokių medžių kaip tik ir yra liepos. Kai nupjaunama jo viršūnė ir atidengiama šerdis, ji veikiant atmosferos krituliams išpūva. Specialisto nuomone, visos tokiu būdu nugenėtos liepos yra iš vidaus supuvusios. Dėl tos priežasties jau teko nupjauti kelis medžius įvairiose rajono vietose ir mieste.

R. Adomauskas sakė, kad gyventojai prieš genėdami medžius turėtų pasitarti dėl leidimų ar bent jau pasikonsultuotų. Kitu atveju padarę pažeidimus, jie bus baudžiami piniginėmis baudomis.

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video