2024/05/16

Pažintiniu taku prie Kumpono

Šiandien 50 metų jubiliejų švenčianti VĮ Kupiškio miškų urėdija praėjusį trečiadienį Subačiaus girininkijos Subačiaus miške pristatė pažintinį taką „Prie Kumpono“, į kurį žmones turėtų vilioti natūrali gamta.

Kupiškėnams ir rajono svečiams turbūt jau gerai pažįstamas lankytojų pamėgtas Šimonių girios pažintinis takas, pristatantis įvairias medžių rūšis. Gamtos mylėtojams iš karto reikėtų nusiteikti, kad Subačiaus miško pažintinis takas visiškai kitoks. Ne tik tuo, kad jis skirtas parodyti tipines vietas, kuriose galima sutikti paukščių, gyvūnų, bet ir tuo, kad 1,2 km ilgio maršrutas vingiuoja ne specialiai nutiestu mediniu taku, kaip Šimonių girioje, o minimaliai žmogaus rankos paliesta miško paklote, Kumpono pakrante. Informacinės stotelės su išsamiais aprašymais suteikia žinių apie zyles, lapes, usūrinius šunis, genius, bebrus, juoduosius gandrus, antis, krykles, ūdras, audines, gerves, kiškius, šernus, slankas, briedžius, elnius.

Įrengiant plačiajai visuomenei skirtą pažintinį taką, pasak Kupiškio miškų urėdijos miškų urėdo Dainiaus Stonkaus, pirmiausia buvo galvojama apie jaunimą. Todėl neatsitiktinai vieni iš pirmųjų tako lankytojų buvo jaunųjų miško bičiulių iš Rudilių Jono Laužiko pagrindinės mokyklos būrelio „Šermuonėlis“ (mokytoja Vilma Žvybienė), Subačiaus gimnazijos „Wiltis“ (mokytoja Angelė Marija Jonuškienė) ir Subačiaus gimnazijos Vincės Jonuškaitės skyriaus „Riešutėlis“ (mokytoja Zita Jurgelionienė) nariai, atvykę su dainomis ir šakočiu Subačiaus girininkijos girininkui Petrui Petkūnui.

Jaunimui šis takas – savotiškas kabinetas po atviru dangumi natūralioje gamtoje, intriguojanti gamtos pažinimo pamoka, kaskart žadanti vis kitokių įspūdžių. Pvz., kas pirmas pastebės uoksą, lizdą, kuriame peri juodieji gandrai, ras bebrų veiklos pėdsakus (beje, tako teritorija ribojasi su hektaro dydžio plotu – dėl pastarųjų gyvūnėlių veiklos mirusiu medynu). Kas žino, gal, jei lankytojai nebus triukšmingi, pavyks išvysti ir informaciniuose stenduose aprašytų gyvūnijos pasaulio atstovų.

Urėdas tikisi, kad pažintinis takas „Prie Kumpono“ sulauks nemažesnio lankytojų dėmesio kaip ir Šimonių girioje. Miškininkai pabrėžė, kad kol kas buvo pristatyti tik tako metmenys, pradžia, nes dar nemažai sumanymų laukia įgyvendinimo. Artimiausiuose planuose – lankytojų patogumui take užpilti smulkintų šakų dangą, įrengti nuorodas nuo kelio, numatyti, kur statyti automobilius. Galvojama ir apie vingį mišku, keliaujančiuosius pažintiniu taku galėsiantį atvesti į pradinį tašką. Realizuojant visas idėjas, bus siekiama laikytis pagrindinio principo – išsaugoti natūralumą.

——-
Autorius: Jurgita ŽIUKAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video