2024/09/22

Per šventes jaunimas nuobodžiavo

Artėjančių švenčių dienų tikriausiai su nerimu laukė specialiųjų tarnybų – policijos, gydymo įstaigų darbuotojai. Įvykių suvestinės paprastai po poilsio dienų būna ilgos ir skaudžios – daug beprasmių netekčių, sumuštų ir sunkiai pagirias išgyvenančių jaunų žmonių.

Pasidomėjome, ką tomis dienomis veikė mūsų miesto jaunimas.

Vieni dirbo, kiti nuobodžiavo

Gražios, šiltos dienos daugelį žmonių sukvietė padirbėti savo daržuose, soduose. Pasižvalgius po sodų bendrijas, susidarė įspūdis, kad darbas daugiausia rūpi vyresnio amžiaus žmonėms – jaunimui nesvarbu. Vos keliose vietose kartu triūsė visa šeima – dauguma savo atžaloms, matyt, leido laisvalaikį pasirinkti savo nuožiūra.

Nuo Pyragių ežerėlio miesto link traukė būrelis 15-18 metų jaunuolių. Jų elgesys ir išvaizda sukėlė nemažai dvejonių, nes netvirti žingsniai, vangūs judesiai bylojo, kad jaunimas galėjo būti „pavargęs“ ne nuo darbų. Jaunimo keiksmus girdėjo daug netoliese buvusių suaugusių žmonių, bet niekas nesiryžo sudrausminti.

Susitikimo vietos pakeisti negalima

Pavakarį nuvykome pažiūrėti, kaip sekasi mėgėjams pasivažinėti dar visai neseniai įrengtoje riedutininkų ir riedlentininkų aikštelėje, pamatėme aikštelėje besibūriuojantį jaunimą – vieni važinėjosi didžiojoje rampoje, kiti stebėjo. Pasiteiravus, ar susipažinę su riedutininkų ir riedlentininkų aikštelės naudojimosi taisyklėmis, išgirdome neigiamą atsakymą. „O na… jos man reikalingos?“, – klausimu į klausimą atsakė 15-16 metų jaunuolis. Nieko apie taisykles nebuvo girdėję ir kiti. Užsiminus, kad, pagal taisykles, vaikai iki 14 metų rampa gali naudotis tik prižiūrimi suaugusiųjų, išgirdome juoką. „Su mamyte ir tėtuku dar niekas nebuvo atėjęs“, –šaipėsi jaunuoliai. Vaikinai sakė, kad jiems neteko pastebėti, kad kas atėjęs pasidomėtų, kaip laikomasi tvarkos ir taisyklių.

Kad jaunimas čia ateina ne tik pasivažinėti riedlentėmis, bylojo krūvos nuorūkų, sidro, alaus butelių šukės.

Šeštadienio pavakarį prie buvusio jaunimo laisvalaikio centro „Amicus“ pastato, ant laiptų, prie skulptūrų, susėdę būreliais vaikinai ir merginos klausė muzikos. Iš ant šaligatvio pastatytos mašinos sklido tranki melodija.

Neliūdėjo jaunimas ir aikštelėje prie bažnyčios – vieni į save bandė atkreipti dėmesį iš automobilio sklindančia muzika, kiti – demonstruodami mašinos galią ir privalumus – padangų cypimas nori nenori priversdavo atsisukti ir praeivius, ir ten esantį jaunimą.

Nusižengimų neužfiksuota

Pasiteiravę VšĮ Kupiškio ligoninės vyriausiojo gydytojo Povilo Rimkaus apie prabėgusį savaitgalį, išgirdome atsakymą, kad buvo palyginti ramu. „Nerimo buvo ir mums, bet, ačiū Dievui, poilsio dienos praėjo ramiai. Per tas dienas į ligoninę buvo pristatyta 16 nepilnamečių. Neblaivių nebuvo. Vieni atvyko dėl kelio traumų, kiti – kirstinių žaizdų ar kitų bėdų“, – sakė P. Rimkus.

Nepilnamečių nusižengimų neužfiksavo ir Kupiškio policijos komisariato pareigūnai.

Jaunimo laisvalaikis – jų pačių reikalas

Kiekvienas linksminasi, poilsiauja, kaip išmano. Pastatyta rampa, ar pastatas dar neužtikrina įdomaus, saugaus ir turiningo jaunimo laisvalaikio. Jeigu nebus atsakingų žmonių, kurie rūpintųsi jaunų žmonių užimtumo klausimais, jaunimas veiklos susiras, tik kažin ar ji bus visiems priimtina. Tokios mintys buvo išsakytos daug kartų ir jaunimo, ir valdžios pareigūnų, kultūros darbuotojų lūpomis, tačiau niekas nesikeičia.

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video