2024/09/22

Šimoniečiai susirūpino, ar kenkia jiems antenos

Šimoniečių vardu bendruomenės tarybos pirmininkė Zita Naciuvienė kreipėsi su atviru klausimu į UAB „Kupiškio butų ūkis ir vandentiekis“ direktorių Albertą Audicką dėl ant Šimonių miestelio vandentiekio bokšto kaip grybų po lietaus pridygusių mobiliojo ir interneto ryšio antenų antenėlių.

Šimoniečiai yra sunerimę, ar jos nekenkia jų sveikatai. „Negana, kad mokame didelius pinigus už prastą geriamą vandenį, dar pridėtas ir abonentinis mokestis; įvairiais chemikalais bandome išvalyti rūdimis apsinešančias kriaukles ir prausykles, taisome nuo rūdžių gendančias skalbimo mašinas, o dabar ar nebus taip, kad mūsų sveikatai pakenks ir šie naujieji „vandentiekio bokšto įrengimai“? Norėtume atviro ir išsamaus paaiškinimo šiuo klausimu. Kokius pinigus už tai gauna UAB „Kupiškio butų ūkis ir vandentiekis“, gal dėka šių lėšų būtų galima sumažinti mokesčius už vandenį, o gal jos padės kuo greičiau įrengti vandens nugeležinimo įrengimus?“, – dėstė šimoniečių nuogąstavimus ir samprotavimus bendruomenės pirmininkė.

A. Audickas Šimonių bendruomenės klausimą pakomentavo taip: „Ant Šimonių vandentiekio bokšto yra sumontuotos TELE-2 ir OMNITEL antenos. Tam tikslui mobiliojo ryšio bendrovėms yra išnuomoti ir Alizavos bei Laičių vandentiekio bokštai. Kiek įmonė iš tos nuomos turi pajamų, pagal dviejų šalių įsipareigojimus – tai yra konfidenciali informacija. Aišku, tos lėšos nėra slepiamos ir atsispindi įmonės kainodaroje, apie jas žino ir kainų komisija. Iš tos nuomos gautos lėšos panaudojamos įmonės veiklai vystyti, jos technikai atnaujinti. Jų negalima naudoti vandens tiekimo įkainiams mažinti. Tokie įrenginiai yra montuojami visoje Lietuvoje. Pavyzdžiui, Kupiškyje mobilaus ryšio antena yra ir ant „Simegos“ katilinės, ir ant bažnyčios stogo.

Pavojaus sveikatai nėra, nes mobiliojo ryšio antenos įrengiamos gavus Sveikatos ministerijos leidimą. Manau, kad mobilusis telefonas gali labiau pakenkti nei tie įrenginiai. Be to, prieš kelerius metus pats Šimonių seniūnas ieškojo galimybių pagerinti mobiliojo ryšio kokybę šioje seniūnijoje.

Ateityje šimoniečiams turėtų pagerėti ir geriamo vandens kokybė. Jau vyksta nugeležinimo stoties ir vandenvalos, vandentiekio bei nuotėkų tinklo išplėtimo tinklų projektavimo darbai. Aplinkos ministerija šiuos darbus yra numačiusi finansuoti II etape (2007-2013 m.). Kada bus įsisavinti pinigai, priklauso jau nuo Aplinkos ministerijos, nes ji parenka rangovus“.

Pasak Panevėžio visuomenės sveikatos centro Kupiškio skyriaus vedėjo Vinco Čelkio, bendrovės, montuojančios ir eksploatuojančios įrenginius, kuriais ryšys yra perduodamas radijo bangomis, privalo turėti higienos pasus. Kiek bendrovių Kupiškio rajone turi tuos pasus, negalys pasakyti, nes atiduodant eksploatuoti tuos įrenginius, jų įstaiga nedalyvavo. Matyt, leidimai buvo gauti Vilniuje iš valstybinio visuomenės sveikatos centro.

V. Čelkio nuomone, radijo bangos, viena iš elektromagnetinės spinduliuotės rūšių, sklinda gana aukštai, todėl žmonėms neturėtų kenkti. Kita vertus, mes gyvename nuolatinėje elektromagnetinio lauko apsuptyje. Pagaliau ir mūsų širdies plakimas priklauso nuo jo impulsų. Tad esame prisitaikę. Tik reikėtų pagal instrukciją, naudotis, pavyzdžiui, mikrobangų krosnele ar nesikabaroti ant aukštos įtampos laidų. Mat ko per daug – visada negerai. Galime pakenkti savo sveikatai nesaugiai eksploatuodami buities prietaisus ar kitus įrenginius. Jei žmogus būtų patalpintas į kažkokią dėžę, izoliuotą nuo elektromagnetinio lauko poveikio, tai jaustųsi nekaip, panašiai, kaip atsidūręs absoliučioje tyloje.

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video