2024/09/22

Baseinas bus prie marių

Ketvirtadienį rajono Savivaldybės tarybos posėdyje pagaliau buvo apsispręsta, kur reikėtų statyti baseiną. Dauguma balsų lėmė tai, kad sveikatingumo kompleksas bus statomas prie marių.

Jau seniai ir rajono politikai, ir jų rinkėjai apsisprendė, kad rajonui baseinas yra reikalingas. Tačiau vėliau nuomonės išsiskyrė. Iki šiol nesutariama, koks tai turi būti kompleksas. Vieni dėsto argumentus, kad tai turėtų būti didelis centras su baseinu, pirčių kompleksu, sporto salėmis, gal net konferencijų sale ir viešbučiu.

Kiti pasisako už minimalų variantą. Jų nuomone, užtektų baseino, nes ir jį bus brangu išlaikyti, o visokie kitokie malonumai bus tiesiog nepakeliama našta rajono biudžetui. Klausimas, koks tas kompleksas bus, yra neišspręstas iki šiol, bet dar vienam nesutarimui taškas jau padėtas.

Vieta pasirinkta iš trijų

Tarybai buvo pateiktos dvi galimos Sveikatingumo komplekso vietos. Viena – rekreacinėje teritorijoje Aukštupėnų kaime, kitaip sakant – prie marių. Kita – mieste prie Krantinės gatvės, tarp Kupos upės ir žemės sklypo A. Purėno g. 1.

Prieš Tarybos posėdį buvo pateiktas ir trečiasis variantas. Tarybos narys Dangirdas Mikšys pateikė projektą – rengti ir įgyvendinti investicijų projektą „Kupiškio sporto ir sveikatingumo centras“ bendro naudojimo teritorijoje Kupiškio mieste tarp Piliakalnio, Muziejaus ir Topolių gatvių, prie piliakalnio.

Nors vietos parinkimas sukėlė labai daug diskusijų ir buvo aptarinėjamas daugiau nei valandą, Tarybos nariai iš esmės ginčijosi dėl dviejų pirmųjų variantų. Trečiajam dėmesio beveik nebuvo skirta, nors D. Mikšys ir pristatė krūvą gyventojų, remiančių būtent tą projektą, parašų.

Pritarta brangesniam variantui

Projektą pristatęs Urbanistikos ir ekologijos skyriaus vedėjas Mažvydas Šalkauskas Tarybos nariams priminė, kad statant, tegul ir minimalų kompleksą, prie marių jis atsieis brangiau negu mieste. Pernykščiais skaičiavimais kompleksas mieste kainuotų apie 7 milijonus litų, o jį statant prie marių – apie 8 milijonus. Vedėjas atkreipė dėmesį į tai, kad tie preliminarūs skaičiavimai yra atlikti pernai. Žinant, kad kainos nuo to laiko pakilo ne mažiau kaip dešimčia procentų, dabar yra labai sunku pasakyti, kiek lėšų reikėtų šiandien.

Matyt, dar sunkiau pasakyti, kiek kainos pakils iki to laiko, kada bus pradėtos statybos. Todėl Tarybos nariai, ginčydamiesi apie projekto kainą, realią jo vertę galėjo įsivaizduoti labai miglotai.

Dar prieš svarstymą buvo aišku, kad projektą prie marių remia valdančioji dauguma, o už projektą prie poliklinikos pasisako opozicija. Jos atstovai siūlė balsuoti už tą variantą todėl, kad tai yra pigiau, šalia stovi gyvenamieji namai, kuriuose gyvenantys ir vaikai, ir suaugusieji galėtų greitai pasiekti kompleksą. Opozicija atkreipė dėmesį į tai, kad ekonominė situacija ir visoje Lietuvoje, ir rajone prastėja, o Tarybai nusispjauti į kelis milijonus litų, kuriuos ruošiasi sukišti į brangesnį variantą. Be to, projektui prie marių įgyvendinti dar reikia gauti ir papildomų leidimų, už kuriuos teks pakloti ne tik kol kas nežinomą pinigų sumą, bet neaišku, ar jie iš viso bus gauti.

Konservatorių lyderis Vytautas Mockus sakė, kad turi žinių, jog dar prieš posėdį rajono meras individualiai susitikinėjo su kai kuriais Tarybos nariais ir juos agitavo, kad balsuotų už kompleksą prie marių. Konservatorius sakė manąs, kad už to gali slypėti kažkokie interesai.

Meras atsakė, kad jis iš tiesų turi interesą. Jis nenorėtų, kad Kupiškis liktų provincialus miestelis, į kurį niekas nenorėtų nei atvažiuoti, nei investuoti. Meras sakė, kad lėšos projektui būtų gaunamos iš Valstybės investicijų programos. Prioritetas jam būtų skiriamas tokiu atveju, jei savivaldybė jam skirtų apie 20 procentų reikiamos sumos.

Už projektą prie marių pasisakę Tarybos nariai nesiginčijo, kad tas variantas yra brangesnis, bet tvirtino, kad žvelgiant į ateitį, būtent brangesnis variantas yra geresnis. Tai bus daug stipresnis traukos centras, nei mieste pastatytas kompleksas.

Suskaičiavus balsus, paaiškėjo, kad variantui prie marių pritarė 14 Tarybos narių, už projektą mieste balsavo 7 nariai, o D. Mikšys vienintelis balsavo už savo pateiktą variantą.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video