2024/09/22

Pirmauja iniciatyva, o ne atlyginimai

Šiuo metu bibliotekininkų atlyginimai yra vieni mažiausių šalyje. Nuo 1999 m., nepaisant valstybėje vykusių pokyčių, beveik septynerius metus nebuvo keliami atlyginimai kultūros darbuotojams. Keturioliktosios Vyriausybės darbo metais darbo užmokestis buvo didinamas du kartus: nuo 2006 m. spalio 1 d. darbo užmokestis kultūros darbuotojams buvo padidintas vidutiniškai 18 proc., nuo 2008 m. sausio 1 d. pakėlus bazinį mėnesinio atlyginimo dydį – dar vidutiniškai 11,3 proc., tuo tarpu gyventojų pajamų mokestis sumažintas 3 procentais.

Pasidomėjome, kokiomis nuotaikomis gyvena mūsų rajono kultūros darbuotojai ir bibliotekininkai.

Nauji kultūros darbuotojai – laukiami

Kultūros centras susideda iš kaimo ir miesto klubinių įstaigų, kurių šiuo metu yra aštuoniolika. Iš viso yra 68 etatai, iš kurių kultūros darbuotojų – 38. Kaimo klubinėse įstaigose dirba po 1-2 specialistus. Po du specialistus dirba Subačiuje, Antašavoje, Skapiškyje, Alizavoje.

Pasak kultūros centro direktoriaus Rapolo Lukoševičiaus, juntamas tikrų, profesionalių kultūros darbuotojų trūkumas. Per 10 metų kultūros darbuotojo specialybę įsigiję atvyko tik 3 darbuotojai – 2 choreografai ir vienas muzikos specialistas. Pagrindinis stabdys pasirenkant šią profesiją – netoleruotinas valstybės požiūris į kultūros darbuotoją, nesutvarkyta teisinė-juridinė bazė, maži atlyginimai, prastos darbo sąlygos.

Į kultūros namus – su malkų glėbiu

Dauguma kultūros įstaigų patalpų yra žiemą nešildomos arba iš dalies šildomos. Kai kuriose kaimo klubinėse įstaigose šildomas tik kultūros darbuotojo darbo kabinetas. Žiemą į renginį atėjusiems žiūrovams salėse tenka sėdėti su paltais. Šimonių kultūros centras turi krosnis ir tokiu būdu yra apšildomos patalpos.

Anot R. Lukoševičiaus, pagal galimybes stengiamasi gerinti darbuotojų darbo sąlygas. Sutvarkyti Salamiesčio kultūros namai, išspręsta Šepetos laisvalaikio centro šildymo problema. Gegužės mėnesį bus sudaryta pirkimo sutartis dėl Antašavos kultūros namų. Ten tikimasi, kad po vienu stogu įsikurs paštas, medicinos ir kitos įstaigos. Rajono vadovai supranta padėtį, todėl tikėtina, kad po truputį reikalai keisis į gerąją pusę.

Atlyginimas priklauso nuo suteiktos kategorijos

Prieš dvejus metus vyko kultūros darbuotojų atestacija, kuri nulėmė jų atlyginimų dydį. Kultūros darbuotojai laikė testus. Suteikiant kategoriją buvo atsižvelgiama ne tik į testo rezultatus, bet ir į išsilavinimą, darbo stažą. Šiuo metu aukščiausią – I kategoriją turi 14 kultūros darbuotojų, II kategoriją – 10, III kategoriją – 4 kultūros darbuotojai. Iš turinčiųjų aukščiausią kategoriją galima paminėti visiems žinomus Skapiškio kultūros namų darbuotojus Vitą Vadoklytę ir Valdą Bačanską, Subačiaus kultūros namuose dirbančią Violetą Mičiulienę, Kupiškio kultūros centro darbuotoją Viliją Morkūnaitę.

Didžiausias atlyginimo koeficientas yra 13,5. Pinigine išraiška tai sudarytų apie 1 728 Lt. neatskaičiuos mokesčių. Mažiausias atlyginimo koeficientas – 8,7, tai yra apie 1 113 Lt.

„Tikimės, kad mūsų rajono Taryba nuo gegužės 1 dienos suras lėšų, ir kultūros darbuotojų atlyginimai truputį padidės“, – sakė kultūros centro direktorius.

Pasiteiravus, ar kultūros darbuotojai nežada dėl mažų atlyginimų streikuoti kaip mokytojai, išgirdome atsakymą, kad kol kas to tikrai nebus. „Kultūros darbuotojai galbūt tylesni, o pagrindinė priežastis, kodėl to negali daryti – neturi įkūrę savo profsąjungos, kuri gintų jų interesus“, – sakė R. Lukoševičius.

Seni darbuotojai išeina, o naujų – nesulaukia

Pasak rajono viešosios bibliotekos direktorės Daivos Bubulienės, šiuo metu viešojoje bibliotekoje dirba 22, o kaimo bibliotekose 20 bibliotekininkų. Iš jų specialistų, turinčių aukštąjį išsilavinimą, – 10, specialistų, turinčių aukštesnįjį išsilavinimą, – 18. Bibliotekininko specialybės mokosi 4 darbuotojai. Darbuotojų, turinčių bibliotekininko specialybę, mažėja, ypač dirbančių kaimuose. Seni darbuotojai išeina, o dauguma ateinančiųjų dirbti neturi bibliotekininko specialybės.

Atlyginimai – tik išgyvenimui

Yra nustatyti atlyginimų koeficientai, kuriais remiantis bibliotekininkai gauna atlyginimus. Aukščiausias koeficientas 11,64. Jį turi skyrių vedėjai. Eilinis bibliotekininko, turinčio aukštąjį išsilavinimą, atlyginimo koeficientas – 11,04. Pinigine išraiška tai būtų apie 1 459 Lt, neatskaičius mokesčių. Bibliotekininko, turinčio aukštesnįjį išsilavinimą atlyginimo koeficientas 9,72, neatskaičius mokesčių – 1 244 litai. Kaimo bibliotekose dirbančio bibliotekininko , turinčio aukštąjį išsilavinimą, atlyginimo koeficientas 10,2.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video