2024/09/22

Vaikų globos namų laukia permainos

1996 metais Panevėžio vyskupijos Kupiškio dekanato „Caritas“ iniciatyva įkurti Paketurių Šv. Kazimiero vaikų globos namai gyventojų nestokoja. Juose šiuo metu visos vietos užimtos. Jau ne vieneri metai ieškoma išeities, kaip pagerinti vaikų gyvenimo sąlygas, išspręsti įstaigos finansavimo klausimus, nes dabar globos namai priklauso Panevėžio vyskupijos Kupiškio dekanato „Caritui“, o darbuotojai atlyginimus gauna iš rajono Savivaldybės, kuri padengia ir kitas finansines išlaidas.

Situacija laukti neleidžia

„Vaikai nekalti dėl susiklosčiusios situacijos, o ji šiuo metu gana sudėtinga. Gyvenimo sąlygos ten neatitinka higienos keliamų reikalavimų. Namuose gyvena daugiau vaikų negu buvo numatyta, nėra patalpų, kur jie galėtų sportuoti, turėtų nors ir mažytę, bet privačią savo erdvę. Kyla teisinių problemų ir dėl globos namų finansavimo, nes šiuo metu jie turi nevyriausybinės organizacijos statusą. Iš „Carito“ jokios finansinės paramos vaikų namai negauna. Susiklostė parodaksali situacija: priklauso „Caritui“, o finansuoja Savivaldybė. Dar iš valstybės gaunama vaiko globos pašalpa, kuri šiuo metu – 520 litų“, – pasakojo apie situaciją Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas V. Gaidukevičius.

Pritarimas gautas

Dėl vaikų globos namų problemų rajono meras Jonas Jarutis ir Kupiškio bažnyčios dekanas Vladas Rabašauskas vyko pas Panevėžio vyskupijos vyskupą Joną Kaunecką. Vėliau buvo gautas vyskupo J. Kaunecko oficialus raštas, kad jis neprieštarauja dėl vaikų globos namų iškėlimo į kitas patalpas.

Kovo mėnesį Taryba priėmė sprendimą pritarti investiciniam projektui „Povilo Matulionio vidurinės mokyklos Virbališkių skyriaus pastato pritaikymo Vaikų socialinės globos namų veiklai“.

Pasak V. Gaidukevičiaus, praėjusią savaitę vykusiame susitikime su socialinės paramos ir darbo ministre Vilija Blinkevičiūte buvo aptarti vaikų globos namų statuso ir perkėlimo į Povilo Matulionio vidurinės mokyklos Virbališkių skyriaus patalpas klausimai. Ministrė pritarė sprendimams ir paraginio rengti investicinius projektus.

„Laukia didelis darbas, kuris turi būti atliktas gana greitai, nes jau gegužės mėnesį reikia pateikti investicinį projektą, jeigu norime, kad vyriausybė jį patvirtintų savo investicinėje programoje“, – sakė V. Gaidukevičius.

Įkūrėjai nebus pamiršti

Vaikų globos namų direktorė Danutė Bukinienė sakė, kad esama situacija reikalauja priimti sprendimus, kurie pagerintų vaikų gyvenimo sąlygas, o tuo pačiu išspręstų darbuotojų atlyginimų klausimus. Dabar globos namų darbuotojai, išskyrus pedagoginius, gauna tik minimalų atlyginimą. Pedagogai taip pat nuskriausti, nes negauna tokių atlyginimų, kokius gauna dirbantys biudžetinėse įstaigose. Kyla realus pavojus, kad čia dirbantys žmonės ieškosis darbo kitur.

„Iki 2010 metų visos vaikų globos įstaigos turės gauti licencijas, o dabar mūsų įstaiga tokiam darbui yra nepritaikyta, todėl, jeigu nebus sprendžiamas jos klausimas iš esmės, kyla pavojus negauti licencijos ir būtį uždarytai.

Geras darbas jau padarytas – vaikų namai įkurti. Pagarba jų įkūrėjams išliks, to vaikų globos namų statuso pakeitimas neišbrauks. Labai norėčiau, kad išliktų ir dabartinis įstaigos pavadinimas“, – sakė D. Bukinienė.

Moraliai palaikys ir toliau

Paprašytas pakomentuoti esamą situaciją, Kupiškio Kristaus žengimo į dangų bažnyčios dekanas Vladas Rabašauskas sakė, kad jis neprieštarauja dėl numatomų reformų. Dekanas kartu su rajono meru buvo nuvykęs pas vyskupą ir ten kalbėjosi šiuo klausimu. „Finansiškai mes neturime iš ko paremti. Mūsų parama – moralinė. Vaikai ateina į bažnyčią patarnauti šv. Mišių metu, eina prie Pirmosios komunijos. Norėčiau, kad taip ir ateityje būtų. Sprendžiant šį klausimą aš stengiuosi laikytis nuošalyje, nes buvo įvairių kalbų“, – sakė V. Rabašauskas.

Įkurtuvių naujame pastate teks palaukti

Pasak V. Gaidukevičiaus, dirbant ir labai intensyviai, praeis dar nemažai laiko, nes reikia sutvarkyti naujas patalpas, vykstama konsultuotis į kitų rajonų vaikų globos namų įstaigas. Visi globos namų perkėlimo darbai gali užtrukti iki 2 metų. Globos namų statusas pasikeis, kai jie bus perkelti į kitas patalpas. “Dabartinis vaikų globos namų pastatas liks Panevėžio vyskupijos Kupiškio dekanato „Caritas“ nuosavybė, ir ką su juo daryti, spręs dvasininkai“, – sakė V. Gaidukevičius.

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video