2024/09/22

Apie smulkųjį verslą Kupiškyje(II) Verslininkų mintys

Pirmoje straipsnio dalyje rašėme apie smulkiojo verslo situaciją Kupiškyje, pateikėme atliktų tyrimų duomenis, specialistų nuomonę.

Spausdiname smulkiųjų verslininkų mintis ir pamąstymus apie smulkiojo verslo perspektyvas Kupiškyje.

Dirbti nelengva

Albino Breivės įmonė gyvuoja jau 11 metų. Įmonės veikla – naujos avalynės prekyba. Prisimindama šeimos verslo pradžią, Genovaitė Breivienė pasakojo, kad iš pradžių dirbo turėdami verslo liudijimą. „Važinėdavome prekiauti į Anykščių, Biržų, Panevėžio turgus, tačiau juk iš to sunku pragyventi, todėl nutarėme įkurti įmonę, pirkti patalpas ir turėti savo parduotuvę. Įsikuriant sunkiausia buvo gauti įvairius leidimus. Keitėsi pastato paskirtis, todėl įvairių dokumentų buvo labai daug“, – pasakojo G. Breivienė.

Prisimindama pačią įmonės veiklos pradžią, moteris sakė, kad tuo metu kai kurie reikalavimai smulkiesiems verslininkams buvo įveikiami labai sunkiai. Atvykę kokybės inspektoriai reikalavo, kad ant kiekvieno parduodamo bato butų priklijuotas lapelis su gaminį pagaminusios įmonės pilnu adresu ir telefonu. „O kaip tą padaryti, jeigu mes pirkdami tą avalynę iš prekybos bazių sunkiai gaudavome net sąskaitas? Juk niekas nenorėjo nurodyti, iš kur perka prekę, nors tai turėjo padaryti prekybos bazes, o ne smulkios įmonės“, – prisiminė G. Breivienė.

Pasak pašnekovės, iš šio verslo didelių pinigų nesusikrausi, nes jų verslas priklauso nuo metų laikų – pagrindinės pajamos būna tada, kai keičiasi sezonas, o kitu laiku prekyba labai sumažėja. „Žmonės gerai avalynei neturi pinigų, todėl perka didžiuosiuose prekybos centruose siūlomą pigią avalinę. Sunku suprasti kodėl taip yra, tačiau kai kuriuose prekybos centruose avalynė pigesnė negu pačiose prekybos bazėse, tai apie kokią lygią konkurenciją galima kalbėti? – dalinosi mintimis G. Breivienė. – Šiuo metu labiau apsimoka prekiauti padėvėtais drabužiais, avalyne, o prekyba naujomis prekėmis merdėja“.

Nori dirbti – turi būti pirmas

Verslininko Darius Žibaičio įmonė gyvuoja nuo 1994 metų. 2008-aisiais buvo pertvarkyta į UAB „Sagvi“.

„Man visada patiko dirbti su medžiu, tai ir buvo paskata įkurti įmonę, kurios veikla su tuo susijusi. Gaminame medinius žaislus vaikams. Pas mus dirba 10 darbuotojų“, – pasakojo verslininkas apie savo įmonę. Sunkiausia kuriant įmonę buvo patirties versle trūkumas, įstatymų netobulumas. Sunku pradėti verslą be paramos, todėl labai daug padėjo VšĮ Kupiškio verslo centras, AB „Šiaulių bankas“.

„Įmonė, pristatydama savo produkciją, dalyvavo parodose, nes labai svarbu, kad būtum kuo plačiau žinomas. Manau, kad Kupiškyje sudaromos geros sąlygos smulkiajam verslui. Reikia tik iniciatyvos ir fantazijos“, – dėstė savo nuomonę D. Žibaitis.

Atsilikti nuo naujovių nėra kada

Adomynės kaime įsikūrusi Eugenijaus Cesevičiaus komercinė įmonė „Agla“ įkurta 1991 metais. Veiklos pradžioje įmonė vykdė didmeninę prekybą atsarginėmis dalimis, varikliais.

Nuo 1993 metų veiklos pobūdis pasikeitė – buvo įsigyti gamybiniai pastatai, įrengimai, skirti medienos perdirbimui ir baldų detalių gamybai. Produkcija savo pirkėją rado ne tik Lietuvoje, bet ir Vengrijoje, Vokietijoje, Didžiojoje Britanijoje.

„2004 metais gavome pasiūlymą iš savo partnerių Vengrijoje prekiauti ekologiškomis trąšomis „Biokal“. Iš pradžių trąšos buvo pristatytos Lietuvos žemės ūkio universiteto, Lietuvos žemdirbystės mokslinio tyrimo instituto ir Lietuvos sodininkystės ir daržininkystės mokslinio tyrimo mokslininkams“, – pasakojo apie savo įmonės veiklą A. Cesevičius.

Įmonė savo veiklą pristatė Lietuvos žemės ūkio universiteto organizuojamose parodose „Ką pasėsi…“, „Lietuvos AGRO panorama…“ 2007 metais dalyvavo parodoje „Agrobalt“.

Šiuo metu įmonėje dirba 45 darbuotojai.

Įmonės savininkas mano, kad viena iš didžiausių problemų plėtojant smulkųjį verslą yra kvalifikuotos darbo jėgos trūkumas, didelė mokesčių našta.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video