2024/09/22

„Mes visi – viena Šepeta“

Tokiais prasmingais žodžiais iš Šepetos kaimo bendruomenės narės Gražinos Valaitienės lūpų šeštadienį per ataskaitinį šios bendruomenės susirinkimą buvo nuslopintas beįsižiebiantis ginčas, kuriai veiklos sričiai reikėtų skirti daugiau dėmesio ar lėšų.

Mažais žingsneliais į priekį

Į susirinkimą, kuris pradėtas bendruomenės pirmininkės Onos Petrauskienės ataskaita, šepetiškiai suėjo ne itin gausiai, tačiau reikia tikėti, kad tądien jame dalyvavo vieni iš aktyviausių bendruomenės narių. O. Petrauskienė pristatė praėjusių metų veiklą. Už iš Savivaldybės gautus 500 Lt pradėtas sodinti parkas. Jo kūrimo procesas dar neužbaigtas, tačiau pirmininkei kelia rūpestį klausimas, ar parkas apskritai šepetiškiams reikalingas, jei nėra iniciatyvos jį prižiūrėti.

Iš gyventojų paaukotų iki 2 proc. gyventojų pajamų mokesčio susidarė 3 558 Lt. Už šiuos pinigėlius bendruomenė ketina įsigyti žoliapjovę. Žemės ūkio ministerijai pateiktas projektas patalpų remontui finansuoti. Šio projekto pinigai kol kas dar bendruomenės nepasiekė.

Bendruomenė praėjusiais metais svarstė alaus baro kaimynystės su mokykla klausimą. Ji norėtų, kad priešais ugdymo įstaigą esanti aludės teritorija būtų apželdinta, aptverta tvora, taip apsaugant vaikų akis ir psichiką nuo ne itin malonių vaizdų, kai ten besilankančios personos padaugina toli gražu ne gaiviųjų gėrimų.

Buvo surengta rudens šventė, gražiausių sodybų rinkimai. Bendruomenės narių gretas papildė vienas žmogus. Šiuo metu bendruomenę vienija 107 nariai, nors nario mokestį sumokėję tik 97. Bendruomenės vadovė norėtų daugiau aktyvumo, pasitikėjimo vieni kitais ir pagarbos.

Išklausę revizinės komisijos ataskaitą šepetiškiai galėjo sužinoti ne tik, kiek pinigų išleista mokesčiams ir kitiems būtiniems reikalams, bet ir kiek gramų saldainių pirkta, kiek pakelių kavos išgerta – kad niekam nekiltų įtarimų, kam panaudotas vienas ar kitas bendruomenės litas.

Pagrindinės šių metų Šepetos kaimo bendruomenės veiklos kryptys: semtis žinių ir įgūdžių seminaruose, kursuose, bendrauti ir bendradarbiauti su savivaldos atstovais, organizuoti švaros akciją, poilsio parko sodinimą, gražiausios sodybos rinkimus, rudens šventę.

Rinko parašus

Tradiciškai suvenyriniais medaliais pasveikinus jubiliatus, aptartos bendruomenės taryboje svarstytos teigiamos ir neigiamos šio darinio pusės. Pasidžiaugta, kad bendruomenė pakankamai glaudi, taigi bendravimas turėtų būti lengvesnis. Deja, ši aplinkybė ne visada išnaudojama. Iš neigiamų dalykų paminėtas medicinos paslaugų trūkumas, nepalankus autobusų grafikas, automobilių statymo problema, menkai finansuojamas laisvalaikio organizavimas. Bendruomenės nariai kritikavo Šepetos kelių remontą. Pasak gyventojų, Savivaldybės tam skirtos lėšos buvo milžiniškos, o darbai nepadaryti – užpilta skaldos, palopyta, o iš esmės niekas nepasikeitė. Šepetiškiai pageidautų, kad ir bendruomenės atstovai galėtų dalyvauti darbus perduodant. Svarbiausia nelikti abejingiems neigiamiems dalykams.

Pastabų savivaldos atstovams susirinkusieji turėjo ir daugiau, tačiau, deja, valdžios atstovai, nors ir buvo kviesti, šepetiškių suėjime nedalyvavo. Tačiau buvo nutarta kreiptis į Savivaldybę dėl atlygio bendruomenių pirmininkams, kurie, besirūpindami bendruomenių reikalais, aukoja ne tik savo laiką, bet ir išleidžia nemažai pinigų. Šepetiškiai seniūnijos prašys skirti etatą sezono metu gyvenvietės želdinių priežiūrai. Pernai iš darbo biržos skirta moteris su šiomis pareigomis nelabai susitvarkė. Vietos gyventojai norėtų, kad šio darbo imtųsi atsakingas ir pareigingas žmogus, geriausia – iš šepetiškių tarpo.

Buvo pagarsintas rajono bendruomenių pirmininkų kreipimasis į sveikatos apsaugos ministrą, kad rajono ligoninė ir pirminės asmens sveikatos priežiūros centras būtų sujungtos į vieną įstaigą. Tai padėtų efektyviau spręsti rajono gyventojų sveikatos problemas, gydytojų trūkumo ir kitas bėdas. Šepetiškiai šiai idėjai pritarė padėdami savo parašus.

Baigiantis susirinkimui išdalyta iš ligoninės gauta „Ibuprom“ vaistų, kurių galiojimas baigiasi šį mėnesį, labdara.

——-
Autorius: Jurgita ŽIUKAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video