2024/09/22

Pirtis mieste – prabanga, ar būtinybė?

Kupiškėnai, įpratę maudytis miesto centre esančioje pirtyje, atėję nusiprausti, rado fojė kabantį lapelį, kuriame rašoma, kad nuo balandžio pirtis savo paslaugų nebeteiks.

Retai būna taip, kad paslaugų pardavėjas ir jų pirkėjas vienodai vertina susiklosčiusią situaciją.

Šiuo atveju, smulkusis verslas ir jo paslaugomis besinaudojantys nedideles pajamas gaunantys kupiškėnai pučia tą patį pavojaus trimitą – Savivaldybė žlugdo smulkųjį verslą, o eilinius kupiškėnus palieka ankstyvojo feodalizmo eroje, kai savo tarną prausti ar neprausti galėjo spręsti prausiantysis, o prausiamasis tik turėjo viltį būti nupraustas, o teisės būti švariam niekas net ir nenorėjo.

Buvo nutarta prausti

Kupiškio žemėje prieš gerą dešimtmetį vietos ponai nutarė, kad žmones prausti reikia. Net ir žmoneliai, kurie namie neturi sąlygų normaliai nusimazgoti, galėjo ateiti į pirtį ir vandeniu teliuškentis visą valandą, patirdami vandens procedūrų teikiamus malonumus ir išlaikydami higieninius standartus.

Už tuos malonumus kupiškėnai mokėdavo simbolinį mokestį, bet ir dėl kelių litų neužmiršdavo papriekaištauti pirtininkams, kad devynis kailius nuo vargšo žmogaus nori nulupti.

Verslo ir žmonių lūkesčių žlugdymas

Pirties paslaugas teikiančios individualios G. Pažemio įmonės savininko žmona Valerija „Kupiškėnų mintims“ pasakojo, kad įmonė jau seniai teikia tas paslaugas kupiškėnams.

Norėdami užsitikrinti savo ir klientų ateitį, įmonės darbuotojai nuolat konsultavosi su Savivaldybe. Kai atidirbo prieš dešimt metų nupirktas šildymo katilas, V. Pažemienė kalbėjosi su Savivaldybės administracijos direktoriumi Žilvinu Aukštikalniu dėl naujo katilo. Šis moteriai rekomendavo pirkti naują katilą, net siūlė padėti jį įsigyti. Individuali įmonė jokios pagalbos iš Savivaldybės nelaukė ir katilą įsigijo pati, sumokėdama už jį 12 tūkstančių litų.

V. Pažemienė pasakojo, kad pasibaigus senos sutarties su Savivaldybe galiojimo laikui, praėjusių metų pabaigoje buvo sudaryta nauja sutartis metams. Abiem pusėms pasirašius dokumentą, pirtininkai pasirūpino kuro, kurio būtų pakakę šildyti pirtį per visą sutartyje numatytą terminą. Sausio mėnesį moteris apstulbo, kai įmonė iš Savivaldybės gavo pranešimą, kad naujai sudaryta sutartis bus nutraukta 2008 metų balandžio mėnesį. Tame Savivaldybės rašte aiškinama, kad sutartis nutraukiama todėl, kad negalima dotuoti gyventojų, kurie nėra socialiai remtini, ir rajono biudžete nebus numatyta lėšų apmokėti už gyventojų naudojimąsi pirties paslaugomis.

G. Pažemio individualiosios įmonės žmonės mano, kad toks Savivaldybės akibrokštas yra ne tik nepagarba įmonei, bet ir aiškus smulkaus verslo žlugdymas.

Savivaldybės sprendimas nebedotuoti pirties paslaugų sukrėtė ir kupiškėnus, kurie tik čia gali nusiprausti. Pirtimi naudojasi mažas pajamas gaunantys gyventojai. Jie iki šiol už valandą malonumo mokėdavo septynis litus, socialiai remtini žmonės – penkis, o vaikai – tik tris litus.

Pasak V. Pažemienės, jeigu per mėnesį pirtyje nusimaudo 200 žmonių, valandos savikaina yra 24 litai. Jeigu gyventojams tektų mokėti tokį mokestį, pirtyje lankytojų praktiškai nebeliktų, nes maudymasis už tokią sumą žmonėms būtų ne pagal kišenę.

Kupiškėnai pradėjo rinkti parašus po pareiškimu, nepritariančiu tokiam Savivaldybės sprendimui. Pasirašantys žmonės nurodo ir savo gimimo metus. Matyti, kad pirtimi naudojais ir kupiškėnai, gimę 1919 ar 1923 metais. Viena tokio amžiaus močiutė su ašaromis akyse pasakojo, kad nors ji ir turi namuose vonią, bet jau nebepajėgia nei įlipti į ją, nei iš jos išsiropšti. Vienintelė galimybė apsiprausti yra pirtelė. Močiutė atsisėda prie vonelės su šiltu vandeniu ir turškiasi, o dabar valdžia iš jos nori atimti ir paskutinę galimybę būti švariai.

Rems tik remtinus

Administracijos direktorius Žilvinas Aukštikalnis, paklaustas, kodėl nutarta nutraukti sutartį su G. Pažemio individualia įmone, pasakojo, kad iš pradžių buvo manyta, jog jau dešimtmetį galiojusios sąlygos nesikeis, todėl buvo sudaryta sutartis su įmone. Tačiau Tarybos nariai nubalsavo, kad nebereikia dotuoti įmonės, tik padėti socialiai remtiniems žmonėms, kurie naudojasi pirties paslaugomis. Dar šį mėnesį įvyksiančiame Tarybos posėdyje bus aptarta dotavimo tvarka. Atrodo, kad bus įvesta talonų sistema. Socialiai remtini žmonės mokės mažiau, o kainų skirtumą įmonei sumokės Savivaldybė. Socialiai neremiami žmonės turės patys sumokėti už paslaugas.

Ž. Aukštikalnis sakė, kad žmonės neliks be pirties paslaugų. Jei G. Pažemio įmonė nutartų stabdyti savo veiklą, praustis būtų galima Noriūnuose arba Kupiškio pensionate. Galų gale yra šalia pirties Socialinių paslaugų centro dušai. Čia socialiai remtini žmonės gali praustis nemokamai, o visiems kitiems reikia susimokėti tik tris litus.

Administracijos direktorius sakė, kad visoms, pirties paslaugas teikiančioms, įmonėms bus vienodos sąlygos – dotuojant ne pačią įmonę, o subsidijuojant paslaugos tiekimą socialiai remtiniems žmonėms.

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video