2024/09/22

Istorijos pamokėlės apytuštėje salėje

Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dienos išvakarėse, kovo 10-ąją, Kupiškio kultūros centre vyko tradicinė respublikinė pilietinės dainos ir poezijos šventė „Dainuoju Lietuvą“. Joje pasirodė meno mėgėjai iš Panevėžio, Visagino, Ignalinos, Sudeikių, Tauragnų, Naujamiesčio, Paįstrio.

Buvo parodyti filmuoti epizodai, menantys tas istorines mūsų valstybingumo atkūrimo akimirkas.

Apie Kovo 11-osios esmę ir reikšmę kalbėjo istorikė, Kupiškio etnografijos muziejaus direktorė Violeta Aleknienė. Ji pabrėžė, kad Lietuvos nepriklausomybės atkūrimas buvo visų geros valios žmonių pastangų rezultatas, perversmas mūsų mintyse, jausmuose ir darbuose. Istoriniai tyrinėjimai tęsis, kalbės tų įvykių liudytojai, bus atskleidžiama naujų faktų. Tačiau naujausių laikų istorija yra ir bus kiekvieno iš mūsų įdirbio ir atsakomybės išraiška.

Kovo 11-osios akto signataras Leonas Apšega prisimindamas istorines akimirkas sakė, jog Lietuvos nepriklausomybės atkūrimas buvo atsakingas ir ryžtingas žingsnis, kad visiems tomis dienomis nebuvo lengva. Apie tai dažniau reikėtų pasakoti jaunimui. Signataras salėje susirinkusiems žmonėms per rankas perleido pasižiūrėti, kaip atrodė tuometinė jo vizitinė kortelė, vardinio balsavimo dėl Kovo 11-osios akto kortelė, lentelė nuo buvusio jo darbo kabineto Seime ir kiti dokumentai.

Algimantas Seibutis prisiminė Sąjūdžio steigimo aplinkybes Kupiškyje, kaip mūsų rajono sąjūdiečiai rengėsi pirmajam mitingui prie Pyragių ežerėlio, kuriame dalyvavo apie 5 tūkst. žmonių. Savo kalbą jis baigė liūdnoka gaida, kad Sąjūdžio žmonės šiais laikais yra nepelnytai užmiršti.

Po sveikinimo kalbų – mažų istorijos pamokėlių, sugiedojus valstybės himną, prasidėjo koncertas. Deja, ir šįkart laisvalaikio centro didžioji salė buvo apytuštė.

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video