2024/09/22

Geros žinios be vilčių išsipildymo garanto

Prieš šventes Panevėžyje lankėsi didelis desantas iš Švietimo ir mokslo ministerijos, kuriam vadovavo ministrė Roma Žakaitienė.

Oficialiai šis vizitas buvo pavadintas Švietimo ir mokslo ministerijos diena Panevėžio apskrityje, todėl į renginį suvažiavo visos apskrities švietimo vadovai ir mokytojų atstovai.

Susirinkę pedagogai aptarė visą krūvą jiems rūpimų klausimų, o „Kupiškėnų mintys“ pasiteiravo ministrės, kaip ji vertina tebesitęsiančius mokytojų streikus.

R. Žakaitienė sakė suprantanti mokytojų nepasitenkinimą gaunamais atlyginimais ir papasakojo mokytojų algų istoriją.

Pasirodo, dar 1997 metais tuometinė Gedimino Vagnoriaus vyriausybė parengė ilgalaikę mokytojų atlyginimų didinimo programą, kurioje buvo numatyta, kiek algos augs kiekvienais metais. Tačiau netrukus premjero postą užėmė Rolandas Paksas ir tą programą panaikino, todėl nuo pat 1999 metų mokytojams atlyginimai iš esmės nebekilo. Beje, dabar būtent R. Pakso vadovaujamos partijos žmonės visaip skatina streiką ir renkasi priešrinkiminius balus.

Ministrė pasakojo, kad dabar Vyriausybė vėl patvirtino kelerių metų programą, pagal kurią atlyginimai mokytojams nuolat didės, o 2011 metais mokytojų alga pasieks 4 113 litų. Beje, ta suma gali dar didėti, jei Lietuvoje kils bazinis atlyginimas. Jau yra suskaičiuota, kad mokytojų atlyginimų kėlimui reikės beveik dviejų su puse milijardų litų.

R. Žakaitienė sakė, kad po to, kai vyriausybė patvirtino tokią programą, kai kurie mokytojų profsąjungų lyderiai dėl to pareiškė protestą. Ministrei tokia jų pozicija kelia nuostabą. Streikas vyksta dėl atlyginimų pakėlimo, o kai Vyriausybė nutaria patenkinti tuos siekius, patys streikuotojai reiškia kažkokius protestus. R. Žakaitienei atrodo, kad streikai yra ryškiai politizuoti, todėl ir nemasiški. Jos duomenimis, Lietuvoje streikavo tik 50 mokyklų iš 1400. Tiesa, mokytojų profsąjungų lyderiai pateikia visiškai kitokius skaičius.

R. Žakaitienė, paklausta, o kur yra garantijos, kad, pasikeitus Vyriausybei, atlyginimai tikrai augs taip, kaip numatyta programoje, sakė, kad, jos nuomone, bet kokia valdžia nedrįs situacijos bloginti.

Toks manymas tikrai nėra garantija. Juk jau yra precedentas, kad pasikeitus valdžiai atlyginimų didėjimas buvo sustabdytas. Tai kas gi kokiam nors senajam ar naujajam Paksui, jeigu dar kartą pavyktų prasibrauti valdžion, gali sutrukdyti ir vėl nubraukti mokytojams viltį kada nors gyventi tegul ir neprašmatniai, bet žmoniškai.

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video