2024/09/22

Už pagalbą ir dovanas padėkoti nepamiršta

Paketurių Šv. Kazimiero vaikų globos namų auklėtiniams kazimierinės – didelė šventė. Šie vaikų globos namai pavadinti neatsitiktinai Šv. Kazimiero vardu. Jis – Lietuvos jaunimo globėjas. Kiekvienais metais per kazimierines globotiniai prisimena tuos geradarius, kurie nepagailėjo savo laiko, lėšų ir kaip galėdami prisidėjo, kad šiuose namuose gyventi būtų jaukiau, sočiau, o vaikai pajaustų, kad yra nevieniši ir mylimi.

Pasak vaikų namų direktorės Danutės Bukinienės, jau antri metai, kai šią dieną į globos namus vaikai negali pasikviesti visų savo geradarių – dėl to kaltos ligos. Pernai daug vaikų sirgo gripu, o šiais metais vėjaraupiai ne vieną į lovą paguldė.

„Bet mes savo geradarių tikrai nepamirštame, todėl esame numatę gegužės mėnesį juos visus pakviesti į globėjo dieną. Per dvylika vaikų globos namų gyvavimo metų čia gyveno apie 200 likimo nuskriaustų vaikų. Dabar jau sunku ir suskaičiuoti kiek šiuose namuose apsilankė gerų žmonių – kai kurie net nesakė savo vardo ir pavardės, teigdami, kad ne dėl garbės, o dėl vaikų aukoja“, – pasakojo direktorė.

Kiekvienais metais didžiuliu džiovintų obuolių maišu vaikus pradžiugina kupiškėnas Vaclovas Šulma. Grožio salono kirpėjos Aušra, Eglė, Ingrida ir Berta niekada nepamiršta pakviesti vaikų nemokamai apsikirpti. AB „Dastros medis“ pasirūpino, kad lauke mažieji vaikai turėtų kur ilsėtis ir kuo žaisti – padovanojo poilsio aikštelę ir 20 dėžučių medinių, žaidimams skirtų kaladėlių.

Nors ir didelis vaikų būrys, bet visi nori prie televizoriaus atsisėsti patogiai. Tai supratę puponiečiai Liudmila ir Jakovas Pochomovai vaikams padovanojo svetainės baldų komplekto minkštą dalį.

Trečius metus verslininkas Romas Talačka iš Šepetos rūpinasi, kad visi vaikai augtų ne tik sveiki, bet ir saugūs. Šis geradarys padengia pusę vaikų sveikatos draudimo išlaidų. Antašavietės ūkininkės taip pat parėmė globos namus – jų paaukotas daržoves vaikai valgė visą žiemą.

Pasak D. Bukinienės, visada šv. Kalėdų proga čia gyvenančius vaikus prisimena Panevėžio vyskupijos Kupiškio dekanato „Caritas“ moterys. Higienos ir kosmetikos reikmenų rinkinukus kiekvienam vaikui padovanojo parduotuvė „Švaros prekės“.

Prieš daug metų, padedant Kupiškio Rotary klubui, užsimezgė graži draugystė su Norvegų rotariečiais. Ponia Edrund Olaisen ir ponas Knut Borge Knutsen nepamiršta šių vaikų namų ir prieš Kalėdas visada čia apsilanko su dovanėlėmis.

Vaikų globos namai draugų turi ne tik Norvegijoje, bet ir Prancūzijoje. Kupiškio Kultūros ir švietimo skyriaus vyr. specialistės Gailos Matulytės dėka draugystė su prancūzais virsta į gražų bendradarbiavimą. Vasarą, kai vaikai poilsiavo stovyklose, atvykėliai iš tolimosios Prancūzijos ne tik nuotaikingomis freskomis papuošė vaikų kambarius, bet ir tvarkė aplinką. Šiais metais jau antrą kartą bus galimybė vienam vaikų globos namų auklėtiniui aplankyti Prancūziją.

Vaikais rūpinasi ne tik visiškai svetimi žmonės, bet ir patys globos namų darbuotojai. Direktorė džiaugėsi, kad vaikus mielai bitininkystės paslapčių moko ir globoja Kupiškio bitininkų draugijos padovanotas biteles šiuose globos namuose slaugytoja dirbanti Aurelija Kavaliauskienė.

„Visų vaikų ir darbuotojų vardu tariame nuoširdų ačiū mūsų namelius aplankiusiems, parėmusiems. Svarbu, ne kiek ir ką duosi, – svarbu, kad su meile“, – sakė direktorė D. Bukinienė.

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video