2024/09/22

Kol bitelės miega, bitininkai planuoja darbus

Šeštadienio popietę Kupiškio kultūros centro vitražų salėje vyko Kupiškio rajono bitininkų draugijos narių ataskaitinis susirinkimas. Rajono bitininkai ne tik išklausė savo draugijos pirmininko Juozo Žeimanto ataskaitą apie pernai nuveiktus darbus, bet galėjo pasikeisti vašką į dirbtinius korius, parduoti bičių pikį, duonelę. Norintieji pastiprinti savo sveikatą taip pat liko patenkinti – jie galėjo nusipirkti gamintojo kainomis vaistų, pagamintų iš bičių produktų.

Metai buvo sėkmingi

Rajone yra 130 bitininkų, kurie turi 2000 bičių šeimų – tai tikrai nemažas skaičius Kupiškio rajonui. Rajono bitininkų draugijos pirmininkas Juozas Žeimantas, atsiskaitydamas draugijos nariams už 2007-aisias nuveiktus darbus, sakė, kad be visų nuoširdžios paramos tiek daug nuveikti būtų nepavykę. Draugija pagal savo galimybes stengėsi bitininkams sudaryti palankias sąlygas parduodant produkciją, keičiant vašką į dirbtinius korius, įsigyjant tarą medaus fasavimui. Buvo sudarytas sąrašas bitininkų, norinčiųjų įsigyti kompensuojamus vaistus nuo įvairių bičių ligų. J. Žeimantas apgailestavo, kad ne visi užsirašiusieji laiku atvyko pasiimti vaistų, o tai labai apsunkino žmonių, atsakingų už šių vaistų išdavimą, darbą.

Birželio mėnesį draugijos nariai vyko patirties pasisemti pas savo bičiulius į Biržų rajoną.

Šiais metais labai atsakingai buvo ruoštasi respublikinei bitininkų šventei – išleistas reprezentacinis lankstinukas apie Kupiškio bitininkų draugiją, pristatytas fotonuotraukų albumas, pasirūpinta įvairiais suvenyrais. Visas triūsas nenuėjo veltui – laimėta antroji vieta, o šioje šventėje pabuvojo 60 rajono bitininkų.

Pasak J. Žeimanto, malonu, kad rajono bitininkai neužsisklendžia savo darbuose bei rūpesčiuose ir linkę pabendrauti ne tik su Lietuvos, bet ir užsienio bitininkais. Pernai kupiškėnai buvo sulaukę gausios bitininkų delegacijos iš Švedijos. Jie lankėsi mūsų bitininko V. Dražbos bityne, susipažino su Kupiškio lankytinomis vietomis. Šiais metais gegužės mėnesį numatomas mūsiškių draugiškas vizitas pas švedus. Kelionė kainuotų nepigiai – apie 700 litų, todėl teks ieškoti rėmėjų.

Draugijos finansininkė Dalia Sakalienė, atsiskaitydama nariams už praėjusius metus, sakė, kad pernai Savivaldybės skirtos lėšos, taip pat lėšos, gautos iš kitų programų, buvo panaudotos lankstinukų gamybai, pasiruošimui respublikinei bitininkų šventei, svečių iš Švedijos priėmimui, kitoms reprezentacinėms išlaidoms.

Apdovanoti aktyviausi rajono bitininkai

Susirinkimo metu buvo prisiminti aktyviausi rajono bitininkai, kurie negailėdami jėgų ir savo laiko, aktyviai dalyvavo draugijos renginiuose, o prie draugijos veiklos prisidėjo ne tik idėjomis, bet ir nesavanaudišku darbu.

Padėkos raštais ir atminimo dovanėlėmis buvo pagerbti Aldona Einorienė, Vladislova Šakickienė, Leonija Bilinskienė, Vincas Dražba, Henrikas Dauderys, Petras Marinskas, Algimantas Ragauskas. Įteikdamas padėkas, Kupiškio rajono meras Jonas Jarutis bitininkams linkėjo ne tik sveikatos, bet ir gero ateinančio medunešio. „Jau ne pirmą kartą lankausi jūsų renginiuose – turiu minčių tapti tikruoju draugijos nariu, – sakė meras. – Ši draugija viena iš nedaugelio, kurios nariai pasižymi drausmingumu – gal todėl, kad bites gali laikyti tik doras, geras žmogus – taip man sakydavo tėvelis. O iš bičių gyvenimo galėtumėme ne vienas pasimokyti organizuotumo ir demokratijos – ten tranai ilgai neužsibūna“.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video