2024/09/22

Abiejų Stančikų bylos pasiekė teismą vos ne tą pačią dieną

Taip jau atsitiko, kad beveik vienu metu teismus pasiekė dvi bylos, vienoje kurių įtariamasis yra dabar jau buvęs Kupiškio rajono policijos komisariato Viešosios tvarkos ir eismo priežiūros viršininkas Vytautas Stančikas, kitoje – jo sūnus Renatas. Tėvo likimą spręs Panevėžio apylinkės teismas, o sūnaus – Kupiškio teismas.

Nors bylos teismus pasiekė tuo pačiu metu, ikiteisminis tyrimas užtruko labai nevienodai. Jei tėvo veikla STT pareigūnai domėjosi vos pusmetį, tai ikiteisminis tyrimas dėl jo sūnaus vyko daugiau nei pusantrų metų.

Baudžiamasis įsakymas bus paskelbtas šiomis dienomis

Panevėžio Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnai pernai vasarą pradėjo domėtis aukšto Kupiškio policijos pareigūno V. Stančiko veikla. Netrukus jis buvo nušalintas nuo pareigų. Dar vėliau, kai kilo įtarimas, jog šis pareigūnas būdamas laisvėje gali trukdyti nustatyti tiesą, Panevėžio apygardos prokuratūros pareigūnai paprašė teismo, kad įtariamasis būtų suimtas. Teismas prašymą patenkino. Po to V. Stančikui dar buvo pratęstas nušalinimas nuo tarnybos.

STT V. Stančiku susidomėjo po to, kai, tikrinant vieno vairuotojo pažymėjimą, paaiškėjo, kad jis turėtų gulėti rajono policijos seife.

Praėjusių metų pabaigoje Panevėžio apygardos prokuroras Audrius Leonavičius, „Kupiškėnų mintims“ komentuodamas dabar irgi jau buvusio rajono policijos komisariato viršininko Anatolijaus Krestovo perdavimo žmonai aplinkybes, sakė, kad artėja prie pabaigos ir ikiteisminis tyrimas dėl V. Stančiko veikų. A. Leonavičiaus žiniomis, tyrimas turėjo baigtis sausio pabaigoje. Taip ir buvo. Tyrimas baigtas, o byla vasario pirmąją dieną nukeliavo į teismą.

Panevėžio apylinkės teismo teisėja šiomis dienomis, o gal jau ir šiandien, be jokio teismo posėdžio turėtų pasirašyti baudžiamąjį įsakymą, kuriame bus įvertintos V. Stančiko veikos.

Ikiteisminį tyrimą vykdę STT pareigūnai „Kupiškėnų mintims“ pasakojo, kad su tokiu pagreitintu procesu įtariamasis gali sutikti ir nesutikti. Šiuo atveju, sutiko. Sutinkant su tokiu procesu, įtariamasis turi pripažinti savo kaltę, nes kitu atveju teisėjui gali kilti abejonių priimant baudžiamąjį įsakymą.

Tyrėjai iki tol, kol bus priimtas teismo sprendimas, nenorėjo pasakoti, kiek kaltės V. Stančikas pripažino, ir kiek ne. Tačiau, peršasi logiška išvada, kad kažkoks prisipažinimas turėjo būti, nes kitu atveju byla teisme būtų nagrinėjama kitu būdu.

Panevėžio miesto Vyriausiojo policijos komisariato vidaus tarnybos tyrėjai taip pat dar netarė savo žodžio. Šios tarnybos pareigūnė Jovita Kareckienė sakė, kad dėl V. Stančiko vykstantis tarnybinis patikrinimas kol kas yra tik pristabdytas, nes laukiamos ikiteisminio tyrimo išvados.

Karjera policijoje baigėsi

Sausio 31 dieną V. Stančikas buvo atleistas iš tarnybos policijoje, todėl kad negali toliau tarnauti dėl prastos sveikatos.

Taip formuluojamas pareigūno atleidimas iš darbo Kupiškyje iš karto sukėlė kalbų, nes, redakcijos žiniomis, dar pernai rudenį V. Stančikas norėjo atsisveikinti su tarnyba, bet tada atleistas nebuvo, nes tebevyko ikiteisminis tyrimas, ir niekas iš laikinųjų tuometinės rajono policijos vadovų nenorėjo imtis atsakomybės savo parašu palaiminti kolegos išleidimo į pensiją.

Tuo metu komisariatui vadovavo tik laikinai einantys pareigas, o tokį statusą turintiems žmonėms sprendimų geriausiai vengti. Jie taip ir padarė.

Naujasis Kupiškio policijos komisariato viršininkas Arvydas Mėlynis „Kupiškėnų mintims“ pasakojo, kad jis pasirašė įsakymą dėl V. Stančiko atleidimo dieną po to, kai baigėsi ikiteisminis tyrimas.

Be to, A. Mėlynis sakė, kad dar lapkričio 7 dieną buvo gautos Centrinės medicininės ekspertų komisijos išvados, kurios liudijo apie tai, kad minimas pareigūnas toliau negali eiti užimamų pareigų dėl sveikatos.

A. Mėlynis pasakojo, kad norėdamas būti visiškai tikras dėl atleidimo teisėtumo (mat, buvo įvairių šios situacijos interpretacijų), kreipėsi į Generalinį komisarą ir sulaukė atsakymo, kad gavus tokias medicinos ekspertų išvadas, pareigūnas iš darbo turėjo būti atleistas ir anksčiau – tuoj po lapkričio 7 dienos.

Taigi, pasak A. Mėlynio, V. Stančiko atleidimas yra visiškai nesusijęs su pusmetį vykdytu ikiteisminiu tyrimu.

„Kupiškėnų minčių“ kalbinti įvairių teisėsaugos institucijų pareigūnai skirtingai vertino tokį V. Stančiko pasitraukimo iš pareigų scenarijų, bet sutiko, kad čia nėra ypatingo detektyvo.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video