2024/05/16

Nuo biudžeto iki atsako kritikams

Metų biudžeto sudarymas ir patvirtinimas yra vienas iš svarbiausių darbų Savivaldybėje, todėl paprastai jam yra skiriamas padidintas dėmesys.

Praėjusią savaitę Savivaldybės Finansų ir biudžeto skyriaus vedėja Nijolė Jaruševičienė „Kupiškėnų minčių“ skaitytojams pristatė preliminarius būsimo biudžeto skaičius, o šiandien apie kai kuriuos biudžeto formavimo principus kalbamės su Savivaldybės tarybos Ekonomikos, finansų ir biudžeto komiteto pirmininku Virginijumi Andrijausku, kuris buvo įtrauktas į darbo grupę, rengusią biudžeto projektą.

Kokiais kriterijais vadovavotės rengdami šitą projektą?

Aš šiandien dar nenorėčiau kalbėti apie konkrečius skaičius, kurie dar gali gerokai keistis.

Mes visų pirma vadovavomės principu, kad lėšas reikia paskirstyti kiek galima tolygiau visoms reikmėms, kad neatsitiktų taip, jog kažkas būtų labai pamalonintas, o kažkas visai nuskriaustas. Todėl tiek seniūnijoms, tiek mokykloms, darželiams, tiek kitiems pateikusiems paraiškas, ir skirstėme kiek įmanoma tolygiau.

Aš atkreipiau dėmesį, kad svarstant biudžeto projektą, didesnis dėmesys buvo skiriamas kultūrai.Tiek įvairiems renginiams, tiek kultūros objektams, tiek kultūros darbuotojų atlyginimams kelti.

Taip pat siūlome skirti gerokai daugiau lėšų nevyriausybinėms organizacijoms. Manome, kad į šias organizacijas (sportines, kultūrines, jaunimo, kaimo bendruomenes ir kt.) yra susibūrę aktyviausi rajono žmonės, todėl jų iniciatyvos turėtų būti paremtos pinigais.

Siūloma ir miesto tvarkymui skirti ne mažiau pinigų nei praėjusiais metais. Juk Kupiškis jau įgauna sutvarkyto miesto bruožų, todėl negalime jo apleisti. Tikiu, kad miestas ir toliau išliks tvarkingas.

Jau esate valdžioje beveik metai. Laiko įsibėgėti jau buvo pakankamai, o neseniai opozicija mūsų laikraštyje valdžią apkaltino neveiklumu. Ar sutinkate su tokia kritika?

Ta kritika buvo be kažkokių konstruktyvių pasiūlymų. Mus kritikavo, pavyzdžiui, dėl bibliotekos neiškėlimo į didesnes patalpas, kur dabar yra įsikūręs siuvimo fabriko „Lelija“ filialas.

Dabar „Lelijoje“ dirba apie 50 Kupiškio žmonių. Manau, kad svarbiau yra darbo vietų išsaugojimas, o ne bibliotekos perkėlimas. Toks opozicijos siūlymas yra keliasdešimties žmonių padarymas bedarbiais.

Opozicija kažkodėl pavyzdžiu laiko gerus Anykščių savivaldybės nuveiktus darbus. Bet juk visiškai aišku, kad kurortinės vietovės statusas Anykščiams yra suteiktas dėl nuostabios gamtos, o ne todėl, kad ten valdžioje yra konservatoriai.

Be to, manau, kad nepadoru girtis kitų nuveiktais darbais. Tačiau kai nėra gerų savų darbų, tai kas jau belieka…

Buvote apkaltinti ir vengimu dirbti kartu su opozicija dėl bendrų tikslų pasiekimo rajone. Sutinkate su tokia kritika?

Aš taip pat manau, kad pribrendus dideliems darbams savo pajėgas pozicija ir opozicija turi suvienyti bendram tikslui, savo kanalais ieškoti paramos tiek Seime, tiek Vyriausybėje, tiek ir kitur.

Tikiu, kad tada, kai pribręs svarbūs reikalai, tokie kaip sveikatingumo komplekso statyba, mes ir turėsime susivienyti bei kartu spręsti kylančius klausimus. Manau, kad tada net ir tos partijos, kurių narių nėra Taryboje, turės puikią progą parodyti savo galimybes.

Žodžiu, šitą kritikos dalį esu linkęs priimti.

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video