2024/05/16

Tarnauja žmogui ar lengvina savo darbą?

Nuo sausio 1 d. įsigaliojo LR Išmokų vaikams įstatymo pakeitimas, pagal kurį išmoka vieną ar du vaikus auginančių šeimų vaikams mokama iki 18 metų ir vyresniems, besimokantiems dieninėje bendrojo lavinimo mokykloje. Dėl šios išmokos („vaiko pinigų“) reikia kreiptis į deklaruotos gyvenamosios vietos savivaldybių administracijos socialinės paramos skyrius. Keletas mamų redakcijai pranešė, kad ant mūsų rajono savivaldybės Socialinės paramos skyriaus kabineto durų kabo lapelis, jog prašymai dėl šios išmokos bus priimami nuo vasario 1 dienos. Interesantės piktinosi, kad toks nurodymas prasilenkia su įstatymu.

„Ar nemokate skaityti? Kabo skelbimas“, – tokį klausimą viena mama (pavardė redakcijai žinoma) teigė išgirdusi, kai, norėdama pateikti prašymą šiai išmokai gauti, pravėrė Socialinės paramos skyriaus duris. Savivaldybė, jos teigimu, neatlieka savo funkcijų. Pagal įstatymą, asmens prašymą privalu priimti, o vėliau jau laukia kiti veiksmai – jį tenkinti ar ne. It musę kandusių buvo ir daugiau mamų, gaišusių laiką, net atvykusių iš kaimų ir dėl toki skelbimo priverstų apsisukti ir grįžti atgal, taip ir nesusitvarkius dokumentų išmokai gauti.

Situaciją pakomentuoti paprašėme Socialinės paramos skyriaus vedėjos Vandos Kareivienės ir vyr. specialistės Stanislavos Bartusevičienės. Pasak jų, sprendimas prašymus priimti nuo vasario 1 d. priimtas suderinus su Savivaldybės administracija. Taip padaryta todėl, kad vienu metu supuolė daug darbų, skyriaus darbuotojos, net ir dirbdamos savaitgaliais, tiesiog fiziškai nebuvo pajėgios susidoroti su jų apimtimis: tvarkomi dokumentai dėl mokinių nemokamo maitinimo mokyklose, kompensacijų už šildymą, karštą ir šaltą vandenį, šalpos pensijų ir kt. Pašnekovės teigė ieškojusios geriausio varianto, kaip nenuskriausti nė vienos besikreipiančiųjų grupės. Įsigaliojus įstatymo pakeitimui, ne ką paprastesnė padėtis ir kituose miestuose, pvz., Vilniaus miesto gyventojai aptarnaujami iš anksto užsiregistravę į priėmimą pas socialinių išmokų specialistą. Vyksta aktyvus tėvelių registravimasis į priėmimą pas specialistus, todėl asmenų registravimosi kalendorius jau užpildytas iki balandžio 1 d.

Pasak V. Kareivienės, su besikreipiančiomis mamytėmis nekonfliktuotuojama, kurios nori kuo skubiau susitvarkyti dokumentus ir neturi galimybių tai padaryti vėliau, priimamos. „Prašymai buvo priimami, tik masiškai – ne, kitaip kažkas kitas kentėtų: nebūtume spėję apskaičiuoti nemokamo maitinimo ar kt.“, – sakė skyriaus vedėja, atsiprašydama mamų už kilusius nepatogumus.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Jurgita ŽIUKAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video