2024/05/16

Pradėtas svarstyti rajono biudžetas

Rajono Savivaldybės taryba vasario 14 dieną vyksiančiame posėdyje turėtų svarstyti rajono biudžetą. Vasario pirmą dieną biudžeto projektas turėtų būti įteiktas kiekvienam Tarybos nariui.

Nors biudžetas dar gali keistis, gal net ir stipriai, bet Savivaldybės Finansų ir biudžeto skyriaus vedėja Nijolė Jaruševičienė „Kupiškėnų mintims“ pristatė kai kuriuos preliminarius skaičius.

Pasak N. Jaruševičienės, planuojamos 55,9 milijonų litų pajamos ir tiek pat išlaidų. Savivaldybė gavo įvairių įstaigų paraiškų, kurioms patenkinti reikėtų apie 75–78 milijonų litų. Vadinasi, bus galima patenkinti tik apie 75 procentus poreikių. N. Jaruševičienė sakė, kad jau daug metų tas procentas ir svyruoja tarp 72 ir 75.

Iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad biudžetas žada gerokai paaugti. Numatoma, kad jis bus didesnis 11,5 milijono litų. Iš tos sumos savarankiškoms funkcijoms tektų 6,6 milijono, o kita suma tektų augančiam mokinio krepšeliui, deleguotoms funkcijoms ir valstybės investicijų programai.

Iš savarankiškoms funkcijoms skiriamų išlaidų dalies didžiausią dalį sudarytų atlyginimų augimas. Tam reikalui reikėtų skirti apie 4, 5 milijono. Į šitą sumą įskaitytas bazinės mėnesinės algos didinimas biudžetinių įstaigų darbuotojams, kurie dirba pagal darbo sutartis, taip pat įskaitytas bazinės algos didinimas valstybės tarnautojams ir pedagoginių profesijų specialistams.

Paklausta, kaip numatyta pinigus skirstyti įvairioms sferoms, N. Jaruševičienė sakė, kad švietimui numatoma skirti beveik pusė biudžeto – 28, 1 milijono litų. Kultūrai ir sportui numatoma skirti 5, 8 milijono litų.

Pasak N. Jaruševičienės, anksčiau antroje vietoje būdavo socialinės apsaugos išlaidos, tačiau jau antri metai socialinės paramos skyrius išmokas vaikams gauna tiesiogiai iš valstybės biudžeto, todėl į antrąją vietą ir pakilo kultūra su sportu. Dabar socialinės paramos išlaidos turėtų sudaryti apie 8, 2 procento viso rajono biudžeto.

Dar numatyta 3, 6 procento biudžeto skirti ekonomikai – melioracijai, viešiesiems darbams, paramai ūkininkams ir verslininkams, kelių tvarkymui ir t.t.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video