2024/05/16

Ir pagal kvapą tuoj būsime europiečiai

Jau treji metai, kai Žemaitės gatvės gyventojai bando ieškoti išeities belsdamiesi į valdininkų duris dėl didžiulės smarvės, kuri sklinda, kai atvežamos fekalijos supilamos į prie Kupiškio verslo ir technologijų mokyklos esantį nuotekų šulinėlį. Pabandėme išsiaiškinti, ar tikrai nieko negalima padaryti, kad gyventojai nejaustų tokio dėl smarvės atsirandančio diskomforto.

Nepajudinama problema

Pakalbintos Žemaitės gatvės gyventojos sakė, kad norintiems suprasti, kokia tai problema, reikia patiems atvykti, kai nepakeliama smarvė tvyro visur – ir lauke, ir gyvenamosiose patalpose. „Rašėme skundus, ėjome į Savivaldybę, bet ten nesulaukėme jokios pagalbos – siuntė mus nuo vienų prie kitų valdininkų durų. Paklausydavo, nusišypsodavo ir tuo viskas baigdavosi. Atvykę paimti vandens mėginių darbuotojos iš Panevėžio visuomenės sveikatos centro Kupiškio filialo, stengėsi kuo greičiau sprukti iš čia, nes joms ta smarvė kvapą užėmė pabuvus net trumpą laiką, o mes čia gyvename nuolat, – susijaudinusi pasakojo moteris. – Nejaugi nieko nebegalima padaryti, kad ir mes gyventume kaip visi normalūs žmonės – dabar jausmas toks, kad gyvename tualete. Siūlome čia atvykti miesto valdžiai ne kelioms minutėms, o pabūti dieną ar daugiau, kad pajustų tą „malonų“ kvapą, gal tada nesakys, kad niekuo negali padėti“.

Pažeidimų nėra

Nuvykę į vietą, kur ką tik buvo supiltos atvežtos fekalijos, kartu su Aplinkos ministerijos Panevėžio regiono aplinkos apsaugos departamento Kupiškio rajono agentūros vedėja, vyriausiąja valstybine inspektore Vita Stančikiene radome uždengtą metaliniu dangčiu supylimo angą ir šalia numestą išpylimo žarną. Inspektorė sakė, kad jokių pažeidimų nematyti, o dėl sklindančių kvapų jokios nuobaudos skirti negalima – to nereglamentuoja įstatymai ar taisyklės. „Vieniems smirda, kitiems ne – tai reikia įrodyti, o įrodžius, kad tikrai sklinda blogas kvapas, tuo viskas ir baigsis, nes kažin, ar ta smarvė turi kokį poveikį sveikatai – tai daugiau sukelia ne sveikatos sutrikimus, o diskomforto jausmą. Aš pati gyvenu netoliese, todėl kartais irgi tenka užuosti nekokį kvapą, – sakė inspektorė. – Kaip paprastas žmogus, suprantu ten gyvenančius, bet kaip pareigūnas, jeigu nėra pažeidimų, niekuo negaliu padėti“.

Reikia žinoti, ko ieškoti

Pasiteiravę Nacionalinio visuomenės sveikatos tyrimų centro Cheminių tyrimų skyriaus vedėjo Virginijaus Keturkos, sužinojome, kad jų laboratorijos gali atlikti įvairius tyrimus, tik reikia tiksliai žinoti, ko ieškome, kokių nuodingų medžiagų junginių. Vedėjas siūlė pabendrauti su Panevėžio visuomenės sveikatos centro Kupiškio filialo darbuotojomis – jos patartų, ko ieškoti ir paimtų mėginius. Žinoma, tokie tyrimai už dyka nedaromi, jie kainuoja gana nemažai, todėl pirmiausiai reikia rasti jiems lėšų.

Apie problemas žino

Apie šią problemą UAB „Kupiškio butų ūkis ir vandentiekis“ direktorius Albertas Audickas žino, tačiau, anot jo, tai vienintelis optimalus variantas, kur galima išpilti atvežtas fekalijas, nes kitur nuo siurblinės iki valymo įrenginių eina taip vadinama spaudiminė linija. Seniau fekalijų išpylimas vykdavo pačiame mieste esančiame fekalijų šulinėlyje S. Dariaus ir S. Girėno gatvėje, todėl dabar bent jau pačiame miesto centre nėra kvapo.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video