2024/05/16

Gandrai vis rečiau pradžiugina kupiškėnų šeimas

Metų pradžioje rajono civilinės metrikacijos skyrius tradiciškai susumuoja, kiek kupiškėnų praėjusiais metais išvydo pasaulį, kokius vardus jiems davė tėvai, kiek mūsų rajono gyventojų iškeliavo į amžinybę, kokios priežastys tai lėmė, kiek susituokė ir išsiskyrė santuokinių porų. Apžvelgti ir pakomentuoti visa tai paprašėme šio skyriaus vedėjos Birutės Kopūstienės.

Gimstamumas mažėja

Praėjusiais metais rajone iš viso gimė 156 (68 berniukai ir 88 mergaitės) vaikai. Tai ženkliai mažiau nei 2006 m., kai rajone užregistruoti 195 naujagimiai.

Dvi šeimos susilaukė dvynių – skapiškėnai dukrų porelės, o alizaviečiai sūnaus ir dukros. Dešimt vaikų pagimdė vienišos mamos. Jauniausios iš jų buvo 15-metė ir 17-metė, o kitos 18-20 m. amžiaus. Nesantuokinėms poroms gimė 40 vaikų. Jiems buvo pripažinta tėvystė. Į rajono Civilinės metrikacijos skyriaus apskaitą buvo įtraukti 5 vaikai, gimę užsienyje. Iš jų 2 – Norvegijoje, 2 – Didžiojoje Britanijoje ir 1 – Ukrainoje. Pasak B. Kopūstienės, taip pasielgta dėl to, kad bent vienas iš tų naujagimių tėvų yra deklaravęs Kupiškio rajone nuolatinę gyvenamąją vietą. Pernai du vaikai buvo įvaikinti. Juos įvaikino jų motinų sutuoktiniai.

Daugiausia vaikų gimė Kupiškio mieste – (55), Alizavos (20) ir Kupiškio (23) seniūnijose. Kitose seniūnijose registruota po 11-12 naujagimių.

Iš visų registruotų vaikų 9 gyvenamoji vieta nebuvo nurodyta. Taip būna tokiais atvejais, kai vieno iš jo tėvų gyvenamoji vieta yra deklaruota mūsų rajone, o kito – kitur. Tokiais atvejais vėliau vaiko gyvenamoji vieta pasirenkama pagal realią gyvenamąją vietą. Šiuo atveju tai buvo Vilnius (3), Šiauliai (2), Kaunas (1), Anykščiai (1), Pasvalio r. (1), Utena (1).

Daugiausia, kaip ir ankstesniais metais, gimsta pirmagimių. Pernai jų susilaukė net 68 poros. Antrąjį vaiką gimdyti ryžosi 54 kupiškėnai, trečiąjį – 20, ketvirtąjį – 9, šeštąjį – 3, septintąjį – 1, devintąjį – 1. Anot B. Kopūstienės, daugiavaikių šeimų rajone nėra daug. Gal palankesnių šeimoms įstatymų priėmimas ir paskatins ateityje žmones auginti ir daugiau atžalų nei 1 ar 2.

Mergaitėms – madingesni vardai

Praėjusiais metais tarp kupiškėnų populiariausi mergaičių vardai buvo Gabija (6) ir Kamilė (4). Registruota po dvi Ūlas, Ugnes, Gabrieles, Austėjas, Aistes. Iš retesnių paminėtini Fernanda, Mileta, Karolė, Taja, Mija, Karina, Evija, Rusnė, Elija, Arnetė, Vismantė, Iveta. Dviem mergaitėms suteikti du vardai – Dina Andrea, gimusiai Norvegijoje, ir Viltė Emilija, pasaulį išvydusiai Lietuvoje.

Tarp berniukų vardų ryškaus lyderio nėra. Po du kupiškėnus gavo Mato, Luko, Deivydo, Martyno, Eimanto, Domo ir Laimio vardą. Iš retesnių paminėtini Majus, Nedas, Astijus, Mangirdas, Vakaris, Rėjus, Meinardas, Salvijus, Airidas, Gustas, Jomantas, Nojus, Ilarijus.

B. Kopūstienės teigimu, pastebima tendencija, kad mergaitėms suteikiami populiarių serialų herojų, garbinamų dainininkių ar aktorių vardai, o kaip pavadinti sūnus, lyg ir labiau apgalvojama. Tėvai nelabai leidžiasi atkalbami nuo jų pasirinkto vaiko vardo. Daugelis žino apie galimybę sulaukus pilnametystės vardą pasikeisti. Gal todėl nebijo savo atžalą pavadinti tuo metu jiems patinkančiu, nors ir egzotišku vardu. Tačiau nereikėtų pamiršti ir apie tai, jog vardo keitimas jau nėra tokia paprasta procedūra ne tik dokumentų keitimo, bet ir psichologine prasme.

Santuokos tebegyvuoja

2007 m. rajone susituokė 96 poros. Tai penkiomis daugiau nei 2006 m. Iš tų santuokų 4 buvo registruotos užsienyje: 2 – Ukrainoje, 1 – Austrijoje, 1 – Lenkijoje. Mūsų rajono Civilinės metrikacijos skyriuje taip pat registruotos 4 kupiškėnų santuokos su užsieniečiais. Švedijos, Nigerijos ir Moldovos piliečiai tuokėsi su mūsų rajono gyventojomis, o vienas kupiškėnas vedė Baltarusijos pilietę.

Iš visų praėjusiais metais susituokusių porų pirmąjį kartą santuokiniais saitais susietos buvo 70 porų. Antroji santuoka buvo 14 vyrų ir 16 moterų, trečioji – 6 vyrams ir 4 moterims.

Vien pagal vaikų, gimusių nesantuokoje, kuriems buvo nustatyta tėvystė, skaičių ir retėjančias pakartotines santuokas, galime spręsti, jog nemažai žmonių gyvena oficialiai savo ryšių neįteisinę.

Pirmą kartą besituokiančių vyrų amžiaus vidurkis – 26,3 m., o merginų – 24 m. Pernai tuokėsi ir trys poros, kur nuotakos buvo nepilnametės, neturėjo 18 m. Buvo ir trys poros, kurios pakartotinę santuoką registravo su tais pačiais žmonėmis.

Jau pastaraisiais metais atsiranda po vieną kupiškėnę, kuri po santuokos renkasi naujos formos pavardę, su galūne „ė“, iš kurios negalima spręsti apie jos šeimyninę padėtį. Pavardę keitė ir du kupiškėnai vyrai. Vaikinai pasirinko savo senelių pavardes.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video