2024/04/29

Nori gyventi ramiai – dirbk legaliai

2007 metais nemažai kupiškėnų dirbo turėdami verslo liudijimus. Kokios naujovės laukia šiais metais ir apie ką turėtų pamąstyti asmuo, nelegaliai dirbantis, paprašėme pakomentuoti Panevėžio apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos atstovės spaudai Ritos Skavičienės.

Statistika

Verslo liudijimas jį turinčiam asmeniui nesuteikia teisės parduoti savo gamybos prekių ir teikti paslaugų įmonei ar kitam juridiniam asmeniui, jeigu veiklos, kuria gali būti verčiamasi turint liudijimą, rūšis yra viena iš veiklos, kuria verčiasi įmonė arba kitas juridinis asmuo, rūšių.

2007 metais Kupiškio rajone ir mieste daugiausiai verslo liudijimų išduota esamų statinių atstatymo ir remonto veiklai – 301, prekybai ne maisto produktais prekyvietėse, suteikiant teisę verstis išnešiojamąja ir išvežiojamąja ne maisto produktų prekyba visoje šalyje (išskyrus Vilniaus, Alytaus, Kauno, Klaipėdos, Marijampolės, Neringos, Palangos, Panevėžio, Šiaulių miestus) – 130, kirpyklų, kosmetikos kabinetų ir salonų, soliariumų veiklai – 100, statybinių dailidžių ir stalių dirbinių, medinės taros, kitų medienos gaminių, čiužinių gamybai, remontui – 100, žemės ūkio paslaugų veiklai – 36, variklinių transporto priemonių techninei apžiūrai ir remontui – 36.

Iki šių metų sausio 7 dienos Panevėžio apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos Kupiškio skyriuje jau išduoti 34 verslo liudijimai kirpyklų, kosmetikos kabinetų ir salonų, soliariumų veiklai, esamų statinių atstatymui ir remontui – 33, prekybai prekyvietėse, suteikiant teisę verstis išvežiojamąja prekyba – 23.

Ar šiais metais, pakilus verslo liudijimų kainai už kai kurias veiklos rūšis, sumažėjo norinčiųjų juos įsigyti, dar anksti spręsti – laikas parodys, ar pakilę mokesčiai nepadidino nelegaliai dirbančiųjų skaičiaus.

Dirbi nelegaliai – smarkiai rizikuoji

Nuo 2006 metų vidurio visoje respublikoje pradėjo veikti vieningas pasitikėjimo telefonas. Per šį laikotarpį Panevėžio apskrities valstybinė mokesčių inspekcija sulaukė 14 pranešimų apie daromus įvairius pažeidimus Kupiškio mieste ir rajone. Pasitvirtino pranešimas apie fizinių asmenų ūkinę veiklą, neturint verslo liudijimų ar neįregistravus individualios veiklos. Du asmenys buvo nubausti už ūkinės veiklos pažeidimus.

Įstatymai numato gana griežtas bausmes už nelegalų darbą. Už kiekvieną nelegaliai dirbantį asmenį darbdaviams ar jų įgaliotiems asmenims gresia bauda nuo 3 iki 10 tūkstančių litų. Tokie pat pakartotini veiksmai užtraukia baudą darbdaviams ar jų įgaliotiems asmenims už kiekvieną nelegaliai dirbantį asmenį nuo 10 iki 20 tūkstančių litų.

Asmenims, užsiimantiems komercine ūkine veikla be verslo liudijimų ar neįregistravus individualios veiklos gresia bauda nuo 500 iki 1000 litų. Tokie pat pakartotini veiksmai užtraukia baudą nuo 1 iki 2 tūkstančių litų.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video