2024/04/29

Ar tikrai sunki ir beviltiška bedarbio dalia?

Vis dažniau galima išgirsti posakį, kad šiais laikais darbo yra, tik vis sunkiau rasti norinčių dirbti. Kas nori – visada randa darbo. Apie padėtį ir bedarbių problemas mūsų rajone kalbėjomės su Kupiškio darbo biržos direktorės pavaduotoja Laima VAITIEKŪNIENE.

Kiek ieškančių darbo asmenų 2007-aisiais kreipėsi į darbo biržą?

2007-ais metais pas mus kreipėsi 1540 asmenų, ieškančių darbo, iš jų 1281 bedarbis. Sąvoka ieškantis darbo reiškia, kad tai asmuo, kuris šiuo metu turi darbą, tačiau norėtų jį pakeisti. Ieškančiųjų darbo skaičius, lyginant su kitais metais, išlieka maždaug panašus. Daugiausiai ieškančių darbo užregistruojame I ir IV metų ketvirtį.

Kokį išsilavinimą turintieji daugiausiai ieško darbo?

Daugiausia darbo ieško turintys vidurinį išsilavinimą – 642 gyventojai, paskui seka gyventojai, turintys pagrindinį išsilavinimą – 313, aukštesnįjį – 157, pradinį – 113, aukštąjį – 56. Skaičiai rodo, kad vis tik išsilavinimas turi didelės reikšmės – gyventojai, turintys aukštąjį išsilavinimą, greičiau susiranda darbą.

Kokios šiuo metu paklausiausios specialybės?

Mūsų rajone trūksta aukštos kvalifikacijos specialistų: gydytojų, mokytojų, finansininkų. Iš vadinamų darbininkiškų profesijų jaučiamas stygius E kategorijos vairuotojų.

Ką daryti darbuotojui, kurio įgyta specialybė yra nebereikalinga, ar darbdavys ruošiasi jį atleisti iš darbo dėl jo kvalifikacijos stokos?

Pernai metais padedant darbo biržai persikvalifikavo ar kėlė savo kvalifikaciją 51 darbuotojas ir taip išsaugojo savo darbo vietą. Tai tikrai labai naudinga, nes, darbuotojams nemokėjusiems dirbti su kompiuteriu buvo organizuoti kursai Kupiškio verslo ir technologijų mokykloje, kur jie galėjo nemokamai įgyti kompiuterinio raštingumo žinių. Norintys persikvalifikuoti į kitas specialybes, siunčiami į Panevėžio profesinio rengimo centrą. Jiems mokama stipendija, apmokamos kelionės ir mokymosi išlaidos.

Šiuo metu vis plačiau kalbama apie darbo jėgos trūkumą, todėl padirbėti kviečiami atvykėliai iš kitų šalių. Kokia padėtis mūsų rajone?

2007-ais metais gavome darbdavio prašymą leisti įdarbinti du užsieniečius – vienas Ukrainos, kitas Moldavijos pilietis. Abu užsieniečiai pas mus nori dirbti tolimųjų reisų vairuotojais. Kadangi leidimus dirbti išduoda Lietuvos Darbo birža, tai atsakymo tenka laukti apie 2 mėnesius. Dėl vieno užsieniečio jau gautas teigiamas atsakymas, o kitam dar teks palaukti.

Jeigu jau ir Kupiškyje bando įsidarbinti užsieniečiai, tai gal į darbo biržą jaunimas nebesikreipia, nes tikriausiai dauguma išvyko į užsienį?

Kreipiasi ir jaunimas, nors daugumos besikreipiančiųjų amžiaus vidurkis 45-50 metų. Visi tie, kurie tikrai nori rasti darbą ir dirbti – anksčiau ar vėliau įsidarbina, bet yra ir tokių, kuriems matyt, saldesnė bedarbio duona.

Kokią pagalbą galite suteikti bedarbiui, kuris norėtų pradėti savo verslą?

Norintiems pradėti savo verslą organizuojame 3 ir 6 savaičių kursus, kurių metu kursų dalyviai susipažįsta su verslo pagrindais, iš specialistų gauna daug vertingų patarimų kaip pradėti ir vystyti savo verslą.

Pernai metais, bedarbiai, nutarę imtis verslo ir įsigiję verslo liudijimus, buvo atleidžiami nuo verslo mokesčio, o kaip šiais metais?

Šios lengvatos šiais metais jau nebėra.

Paaiškinkite plačiau apie bedarbio statusą.

Jeigu asmuo nedirba, nesimoko, neturi savo ūkio, gali turėti bedarbio statusą. Tai reiškia, kad jo įdarbinimas gali būti remiamas, jam mokama nedarbo išmoka. Pernai metais didžiausia nedarbo išmoka galėjo būti virš 900 litų. Siekiant, kad bedarbis būtų suinteresuotas rasti darbą, po trijų mėnesių mažinama nedarbo išmoka. Nedarbo išmoka gali būti mokama nuo 6 iki 11 mėnesių.

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video