2024/04/29

Apie rajoninių kelių barstymą telieka tik svajoti

Virbališkietė I. Čiurlienė redakcijai rašo, kad Virbališkių kaimo kelias ir kelias nuo Kupiškio iki Laukminiškių kelininkų visai pamirštas. Prasidėjus žiemai, jis nė karto nebarstytas, slidus kaip stiklas. Atrodo, kad laukiama nelaimės. Laiško autorė prašo kelininkų atkreipti dėmesį į šį kelio ruožą. „Iš vairuotojų reikalaujame saugumo. Betgi sudarykime ir jiems palankias važiavimo sąlygas“, – baigdama laišką rašo I. Čiurlienė.

VĮ Panevėžio regiono kelių Kupiškio kelių tarnybos viršininkas Ovidijus Zibavičius sakė, kad 102 km jų tarnybos prižiūrimų krašto kelių šiuo metu yra nuvalyti ir pabarstyti. Tad jais važiavimo sąlygos geros. Rajoniniai keliai (250 km) yra tik valomi. Jiems barstyti jau ne vieneri metai nėra skirta lėšų. Tiesa, šiuos kelius stengiamasi pašiurkštinti. Pabarstomas kelias ir per priemiestinę Aukštupėnų gyvenvietę bei staigus posūkis už jos.

Paklausus, kiek reikėtų lėšų, kad visi slidūs keliai nestokotų smėlio ir druskos mišinio, kelių tarnybos vadovas sakė, kad praėjusių metų gruodžio mėnesį jų tarnyba gavo 301 tūkst. litų. Šie pinigėliai ne tik kelių priežiūrai, bet ir atlyginimams, mokesčiui už elektrą, įvairias medžiagas ir pan. Norint, kad būtų nuvalyti ir pabarstyti visi keliai, reikėtų 2,3 karto daugiau lėšų. Ši problema kasmet keliama ir šalies mastu. Tačiau pinigėlių stinga ne tik kelininkams, bet ir medikams, pedagogams.

Pasiteiravus, ar dėl darbo užmokesčio, kaip kai kuriuose rajonuose, nebruzda ir jo pavaldiniai, O. Zibavičius tvirtino, kad jų tarnybos darbuotojų uždarbio vidurkis šiuo metu yra 1900-1980 Lt. Vasarą uždirbama daugiau (vidutiniškai 2300-2400 Lt), nes yra atliekama papildomų rangovinių darbų. Žiemą reikia išgyventi vien tik iš kelių priežiūros. Šiuo periodu daugiau uždirba tik vadinamojoje žiemos tarnyboje triūsiantys žmonės. Jiems taikomas užmokesčio koeficientas už darbą naktį, už viršvalandžius. Žinoma, tie, kurie šiuo metu remontuoja techniką, kerta pakelėse krūmus, prižiūri autobusų stoteles, kelio ženklus, uždirba mažiau. Apskritai atlyginimas, kaip ir visusr, priklauso nuo darbuotojo turimos kvalifikacijos, darbo sudėtingumo. „Kupiškėnų kelininkų atlyginimai panašūs kaip ir kitų rajonų šios sferos darbuotojų. Pakelti ženkliai darbo užmokesčio, kai nėra tam lėšų, negali“, – teigė O. Zibavičius.

Važinėjantiems žiemą, kad kelionė būtų saugi, pašnekovas siūlė apsirūpinti žieminėmis, spygliuotomis automobilių padangomis, neskubėti, slidžiu keliu važiuoti atsargiai. „O sniegą nuvalysime“, – užtikrino O. Zibavičius.

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video