2024/04/29

Telkiasi vaikų globėjų bendrija

Rajone kuriasi dar viena bendrija – Lietuvos vaikų globėjų (LVG) asociacijos skyrius. Tokio sambūrio iniciatyvinė grupė susirinks ir rytoj – svarstyti įstatų projekto, kitų dokumentų, būtinų nevyriausybinei organizacijai įregistruoti.

Danutė Bagdonienė, viena iš iniciatyvinės grupės narių, “Kupiškėnų mintims„ sakė, jog LVG asociacijos skyriaus steigimo rūpesčiais gyvenama nuo praėjusių metų vasaros. Tada jų pradėta lankytis Savivaldybės vaikų teisių apsaugos tarnyboje, pas rajono gyventojams atstovaujančius Seimo narius Vytautą Galvoną ir Viktorą Rinkevičių. Norėjosi pasidalyti mintimis, jog visiškų našlaičių ar vaikų, kurių gimdytojai yra praradę teisę juos auginti, globėjai lieka užmiršti, kai Vyriausybės ar Savivaldybės lygmenyje gvildenamos paramos šeimai galimybės. Antai prieš keletą metų nustatyta 500 litų išmoka kiekvienam globotiniui daug kam atrodė visiškai pakankama, tačiau jau senokai ji yra kone keturis kartus mažesnė už išlaidas, kurios skiriamos vienam vaikui išlaikyti globos namuose.

Globėjai apsižvalgė, jog ir kūdikio amžiaus vaikus auginantieji neįgyja teisės į nemokamą medicininę paslaugą, jeigu tokio sveikatos draudimo neturėjo iki tol.

Susisiekę su sostinėje veikiančia Įvaikinimo tarnyba, kupiškiečių atstovai sužinojo, jog su panašiomis problemomis šioje tarnyboje lankosi atstovai ir iš kitų šalies vietovių. Tad pastaroji tarnyba pasirūpino, jog vaikų globėjų atstovams būtų surengtas išsamus seminaras jų teisėms ir pareigoms, buvimo asociacijoje privalumams išaiškinti. Sužinota, jog vaikų globėjai, susitelkę į nevyriausybinę organizaciją, galės dalyvauti finansuojamų projektų konkursuose, gauti atitinkamos paramos ir iš rajono Savivaldybės. “Juk ir mūsų globotiniai, kurių daugelyje šeimų yra ne po vieną, nori ekskursuoti, pailsėti keletą dienų prie jūros. Atskirai šeimoms taip pramogauti nėra paprasta„, – dalijosi mintimis iniciatyvinės grupės narės D. Bagdonienė, Liolė Anikevičienė.

Ir kiti pašnekovai džiaugėsi, jog bendri rūpesčiai suartino globojamų vaikų turinčias šeimas. Draugais tapo ir jų šeimose augantys vaikai, nes jiems Adomo Petrausko etnografiniame muziejuje Uoginiuose buvo surengta labai nuotaikinga atsisveikinimo su vasaros atostogomis šventė. Tad ir praėjusio penktadienio popietę įvykęs šeimų, turinčių globojamų vaikų, renginys nebuvo nei pirmas, nei atsitiktinis. Šiuo metu iniciatyvinei grupei įsteigti LVG asociacijos rajono skyrių priklauso dešimt šeimų, tad jos kvietė atsiliepti ir kitas, nes, turimomis žiniomis, vaikų globą mūsų rajone yra įsiteisinusios 47 šeimos. Norinčius priklausyti šiai nevyriausybinei organizacijai iniciatyvinės grupės atstovės prašo kreiptis į L. Anikevičienę tel. 4 62 45 ir į D. Bagdonienę – (8~600) 2 47 55.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Eleonora VAIČELIŪNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video