2024/04/29

Eglutes kirsti jau nebemadinga

Dar visai neseniai miškininkai skambino pavojaus varpais – prieš Kalėdas ir Naujuosius metus žmonės traukdavo į miškus ir be jokios tvarkos kirsdavo jiems patikusias eglutes. Aplinkosaugininkai nuolat sugaudavo bekertančių eglutes ar jas iš miško bevežančių žmonių.

Šiemet situacija jau pasikeitė. Prieš Naujuosius metus rajone buvo suorganizuotas reidas, kurio tikslas – sustabdyti savavališką eglučių kirtimą.

Panevėžio apskrities aplinkos apsaugos ministerijos Kupiškio rajono agentūros vyresnysis valstybinis aplinkos apsaugos inspektorius Vidas Valma „Kupiškėnų mintims“ pasakojo, kad tame reide dalyvavo visas būrys vyrų – aplinkosaugininkai Rimantas Adomauskas, Fiodoras Baranovskis, urėdijos darbuotojas Virginijus Stapulionis, Šimonių girininkijos girininkas Genadijus Smirnovas, keli eiguliai. Vyrai, pasiskirstę į tris ekipažus, tikrino automobilius įvairiose rajono vietose.

V. Valma sakė, kad per visą reidą nė vienam ekipažui nepavyko aptikti nė vieno automobilio, kuriuo būtų vežama savavališkai nukirsta eglutė. Aplinkosaugininkas pasakojo, kad iš vienos pusės jam yra netgi keista, jog neįkliuvo nė vienas pažeidėjas. Tačiau iš kitos pusės yra džiugu, kad prieš šventes nereikėjo nieko bausti ir gadinti prieššventinės nuotaikos.

Matyt, žmonės pasidarė sąmoningesni ir nutarė pasitenkinti nusipirkdami oficialiai nukirstų eglučių. Blogai tik tai, kad nuo jų spygliai nukrenta jau po kelių dienų.

To paties reido metu buvo stabdomos ir mašinos, vežančios medieną, bet jokių pažeidimų irgi nenustatyta.

Per reidą buvo nustatytas tik vienas neteisėtas miško kirtimo atvejis. Žmogus buvo nusikirtęs kelis baltalksnius. Kol kas dar tebevyksta šio įvykio tyrimas. Už tokį savavališkai iškirstą mišką žmogui gresia bauda nuo 200 iki 400 litų. Be to, jam teks atlyginti gamtai padarytą žalą.

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video