2024/03/29

Vilkams atėjo liūdnas metas

Per pirmąją vilkų medžioklės dekadą Kupiškio rajone nušauta dvigubai daugiau vilkų nei visoje Lietuvoje.

Jau kelerius metus iš eilės rajono ūkininkai skundžiasi, kad vilkai kelia nuolatinį pavojų gyvulių bandoms. Nuo jų atakų negelbsti jokios: nei lietuviškos, nei užsienietiškos gudrybės. Pernai net buvo sušauktas išplėstinis susirinkimas, kuriame dalyvavo ir aplinkosaugininkai bei medžioklės žinovai iš Vilniaus. Deja, pilkiai ir toliau yra nuolat nusitaikę į bandas.

Vilkams į pagalbą atėjo ir Europos Sąjungos instrukcijos. Jomis vadovaujantis, buvo sutrumpintas vilkų medžioklės sezonas ir apribotas medžioklės trofėjų skaičius.

Anksčiau, kol nebuvome Europos sąjungos nariai, vilkus medžioti galėdavome visus metus. Dabar juos šaudyti galima nuo gruodžio pirmosios iki balandžio pirmosios. Per tą laikotarpį visoje Lietuvoje galima nušauti ne daugiau kaip dvidešimt vilkų.

Rajono aplinkos apsaugos agentūros vedėjos pavaduotojas Rimantas Adomauskas „Kupiškėnų mintims“ pasakojo, kad medžiotojai, nušovę vilką, privalo operatyviai apie tai pranešti agentūrai, o ši informuoja Valstybinę aplinkos apsaugos inspekciją, kuri seka, kad vilkų Lietuvoje nebūtų nušauta per daug.

Kaip mus informavo R. Adomauskas, pernai Kupiškio rajone nebuvo nušautas nė vienas vilkas, užpernai – du. Beje, vienas iš jų sumedžiotas nelegaliai. Tuo tarpu šis vilkų medžioklės sezonas rajone prasidėjo taikliais šūviais.

Gruodžio antrą dieną medžiotojų klubo „Sakalas“ medžiotojas Gintaras Noreika variminės medžioklės metu nušovė pirmą vilką. Tai yra labai retas atvejis, kad tokioje medžioklėje pavyksta sumedžioti šitą labai jautrų žvėrį. Medžiotojo šūvio kliudytas vilkas dar bandė pasislėpti miške. Tik kitą dieną jis buvo rastas maždaug už 150 metrų nuo šūvio vietos. Pasvėrus paaiškėjo, kad nušautas patinas svėrė apie 50 kilogramų.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video