2024/03/28

Juodas šleifas ar priešrinkiminis triukas?

Praėjusią savaitę buvo patvirtintos laikinosios Seimo komisijos išvados dėl saugumo pareigūno Juro Abromavičiaus žūties.

Be kita ko, komisijos išvadose konservatoriai siejami su teroristinės organizacijos bruožų turinčia grupuote, o jų buvęs lyderis Vytautas Landsbergis apkaltintas daręs spaudimą prokurorams.

Už šias išvadas balsavo visi socialliberalai, socialdemokratai, “darbiečiai„, liberaldemokratai. Prieš buvo visi konservatoriai, po vieną liberalą ir liberalcentristą.

Lietuvos politinės partijos jau yra buvusios apkaltintos pačiomis įvairiausiomis nuodėmėmis – keliaklupsčiavimu prieš rytus ar prieš vakarus, populizmu, korupciniais ryšiais ir t.t., bet saitais su teroristais dar nė viena nebuvo įtarta.

Nenorėdami leistis į kažkokias dar vienas išvadas, paprašėme rajono politikų pasidalinti mintimis, ką jie mano apie tą situaciją.

Virginijus Andrijauskas (Darbo partijos rajono skyriaus pirmininkas):

Už išvadas, kad Tėvynės Sąjunga gali turėti ryšių su teroristinėmis organizacijomis, balsavo beveik visas Seimas, išskyrus pačius konservatorius ir vos kelis žmones iš liberalų.

Tai reiškia, kad čia jau nebuvo jokių politinių motyvų, o Seimo nariai balsavo pagal komisijos surinktą medžiagą, kuri buvo slapta arba riboto naudojimo. Manau, kad prieš balsuodamas kiekvienas Seimo narys su ta mežiaga susipažino, todėl ir buvo toks vieningas balsavimas. Būtų gerai, kad ta medžiaga būtų išslaptinta ir su ja susipažintų tauta.

Be to, aš manau, jei tokios išvados būtų patvirtintos apie bet kurią kitą Lietuvos partiją, ji tuoj pat būtų paskelbta už įstatymo ribų. Bet iki šiol nuo konservatorių viskas nubėga kaip nuo žąsies vanduo.

Taip pat keista, kad ir Prezidentas tuo klausimu kažkodėl tyli.

Rimantas Adomauskas (Socialliberalų rajono skyriaus pirmininkas):

Žinoma, tai yra gana sudėtingas klausimas, tačiau jei Seimas tokia didele persvara patvirtino tas išvadas, galima manyti, kad kažkas tikrai yra. Gal tas nuskambėjęs terorizmo pavadinimas yra per skambus, jis daugiau siejasi su bin Ladenu.

Tačiau kai prisimenu tuos laikus, atrodo kad kažkokios konservatorių kaltės yra. Aišku, tai teigti kategoriškai negalima. Dabar yra priimtas politinis sprendimas, bet jeigu taip yra iš tikrųjų, tai turėtų įrodyti ir paskelbti tiktai teismas. Kol teismas savo žodžio netarė, tai ir fizinis, ir juridinis asmuo turi nekaltumo prezumpciją.

Kaip ten bebūtų, konservatoriams yra užmesta dėmė, todėl jie patys turėtų kreiptis į teismą ir ten įrodyti, kad apkaltinti buvo neteisingai.

Jonas Jarutis (valstiečių liaudininkų rajono skyriaus pirmininkas):

Tai tikrai unikalus atvejis Lietuvos istorijoje – viena iš pagrindinių Lietuvos partijų apkaltinta ryšiais su teroristine grupuote. Man sunku būtų vertinti pačią pažymą, kurios, žinoma, neskaičiau. Matyt, ten yra kažkokios teisybės, kad Seimas vos ne konstitucine dauguma komisijos išvadas patvirtino.

Tik labai keista, kad konservatoriai, neigdami tas išvadas, nenumetė kaltės rusams. Jau seniai įprasta, kad savo problemas jie nukelia ant rusų galvos.

Šiaip jau per paskutinius eilę metų aš nematau konservatorių tiek kalbose, tiek darbuose racionalaus grūdo. Jie vis atsiskleidžia kaip intrigų meistrai, pagalių kaišiotojai į gerus ir kartais negerus ratus.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video