2024/05/04

Kai paukščių gripas prie slenksčio

Lenkijos Mozovijos vaivadijoje toliau plinta paukščių gripo virusas H5N1. Pirmieji jo židiniai buvo užregistruoti netoli Plocko viename individualiame ūkyje. Europos Komisijos sprendimu lenkiškos paukštienos importas uždraustas tik iš tų teritorijų, kur aptiktas paukščių gripo virusas. Lietuva siekia, kad lenkiškos paukštienos importas būtų visiškai uždraustas.

Ar didelė šios ligos tikimybė Kupiškio rajone? Kokių apsisaugojimo priemonių turėtų imtis gyventojai?

Pasak Kupiškio rajono valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vyriausiojo veterinarijos gydytojo inspektoriaus Mindaugo Papuškos, nuo vakar, t. y. gruodžio 12 d. naminius paukščius visoje Lietuvoje draudžiama laikyti lauke. Žmonės jų neturėtų lesinti neaiškios kilmės lesalais ir girdyti vandeniu iš atvirų vandens telkinių. Mat praskrendantys paukščiai juos gali užteršti savo išmatomis. Jos yra vienas iš pavojingiausių užkrato šaltinių. Tiesa, šiuo metu intensyvios paukščių migracijos nėra. Kur kas pavojingesnė gali būti pavasarinė jų migracija. Taip pat reikėtų šiuo metu paukščių laikytojams vengti kontaktų su žmonėmis, buvusiais ligos židiniuose, net ir Lenkijoje apskritai.

Veterinarijos gydytojo nuomone, žmogiškasis faktorius labiausiai lėmė, kad kaimyninės šalies paukštynuose pradėjo plisti ši mirtina paukščių liga. Specialiose patalpose laikomi paukščiai yra izoliuoti nuo kitų sparnuočių. Tačiau virusas galėjo paplisti per pašarų gamintojus, skerdyklas, transportą. Tad yra labai svarbu, kad esant užkrato grėsmei visi žmonės paisytų higienos reikalavimų. Laimė, kad per orą šis virusas neplinta ir žmogus žmogui jo perduoti negali. Tačiau, anot mokslininkų, pandemijos grėsmė nėra atmetama.

Veterinarijos gydytojas nuramino, kad parduotuvėse paukštieną galima pirkti nesibaiminant, nes ten patenkanti produkcija griežtai kontroliuojama. Tiesioginių paukščių importuotojų mūsų rajone nėra. Lietuviška paukštynų produkcija nėra ko nepasitikėti. Daug pavojingiau paukštienos įsigyti iš neaiškių vienkartinių prekeivių, kurie, pasinaudoję susidariusia padėtimi, gali bandyti iš Lenkijos įvežti pigiai įsigytos neaiškios kilmės paukštienos.

M.Papuška priminė, jog paukščių gripo virusas labai neatsparus karščiui, Prie 60 C temperatūros jis žūsta po pusvalandžio, o prie 80 C ir aukštesnės – iškart. Tad maistui skirta paukštiena turėtų būti termiškai apdorota. Kiaušinius taip pat reikėtų nuplauti karštu vandeniu.

Kupiškio rajone nėra paukštynų. Turime registruotą tik vieną paukščių augintoją, besiverčiantį sezoniška prekyba. Šiuo metu jis neprekiauja. Turguose parduoti paukščius – neuždrausta. Tačiau tą prekybą būtina suderinti su rajono valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba.

Veterinarijos gydytojas pabrėžė, jog gyventojai turėtų atkreipti dėmesį į neaiškios kilmės masinį paukščių gaišimą ir nedelsiant praneštų jų tarnybai. Žinoma, reaguojama ir į pavienius atvejus. Taip pat reikia perspėti vaikus, kad jie nelįstų prie leisgyvių neaiškios kilmės paukščių.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video