2024/05/05

Kaip išsitekti žmogui ir šuniui?

Kupiškėnė (pavardė redakcijai žinoma), išėjusi pasivaikščioti su vaiku prie Kupos palei Vytauto gatvę, į namus grįžo anaiptol ne pailsėjusi, o pasipiktinusi. Mat lakstydamas po pievelę jos vaikutis išsitepė šunų ekskrementais. Kalbėdama su „Kupiškėnų mintimis“, moteris pasakojo, kad ten daug žmonių vedžioja savo keturkojus, bet jai neteko matyti nė vieno šuns savininko, kuris į maišelį imtų ir surinktų savo augintinio išmatas. Ar jau taip sunku būtų? Be to, ar ta upės pakrantė yra šunų vedžiojimo vieta?

Šunų laikymo Kupiškio mieste taisyklėse parašyta, kad šuniui priteršus laiptinę, kitas namo bendro naudojimo vietas, kiemą, gatvę, jų savininkai privalo nedelsiant išvalyti. Neišvalius gyvūno šeimininkas atsako administracine tvarka. Kažin, ar buvo bent vienas pakliuvęs į tokią nemalonę.

Kupiškėnai pasigedo ir ženklų, nurodančių šunų vedžiojimo vietas. Tokių oficialių vietų mūsų mieste yra net šešios. Tiesa, gyvenamųjų namų laiptinėse buvo iškabintos šunų vedžiojimo vietų schemos, bet dažnam kupiškėnui jos pasirodė nelabai aiškios ir suprantamos. Šiuo metu jau daug kur jų ir nebelikę.

Savivaldybės specialistas Antanas Odinas sakė, kad Kupos pakrantė palei Vytauto gatvę nėra skirta šunims vedžioti. Šiuo metu žaliųjų miesto plotų priežiūra atšaukta. Tad šunų ekstrementų ten tikrai niekas nerinks. Jo nuomone, žmonės patys šiukšlina ir patys skundžiasi. Apie kokią mūsų gyventojų elgesio kultūrą galima kalbėti, kuomet dažnai nesugebama šiukšlių įmesti į už kelių metrų stovinčią šiukšliadėžę, o viskas nusviedžiama šalia. Dar blogiau, kai iš dyko buvimo pievelėse pridaužoma butelių. Vasarą tuos plotus tvarkantys žmonės nuolat vargsta duženas rankiodami. Kaip pakeisti žmonių požiūrį į aplinką, nežinia. Vien baudomis to tikrai nepasieksi. Prižiūrėtojo prie kiekvienos besilinksminančios kompanijos nepastatysi. Matyt, reikėtų mums visiems būti pilietiškesniems ir išdrįsti sudrausti niekdarius.

Savivaldybės administracijos direktorius Žilvinas Aukštikalnis sakė, kad prieš keletą metų šunų vedžiojimo vietas žymėjo lentelė su šuns atvaizdu, pritvirtinta prie medinio koto. Prieš porą metų visi tie ženklai dingo. Gal kam prireikė jų malkoms? Dėl lėšų stokos tie ženklai dar vis neatnaujinami. Administracijos direktorius pripažino, kad dėl tos pačios priežasties ir šunų vedžiojimo vietos nėra taip sutvarkytos, kaip reikėtų. Jose turėtų būti įrengta atskira vieta šunims tuštintis, turėtų būti voljerų, kur gyvūnus būtų galima paleisti palakstyti.

Viešosios miesto erdvės, anot Ž. Aukštikalnio, šiuo metu nėra visiškai paliktos be priežiūros. Kol nėra sniego, teritorijose surenkami popieriai, šiukšlės.

„Už šunų laikymo taisyklių pažeidimus, konkrečiai už vedžiojimą ne ten kur reikia, ir teršimą buvo baustas ne vienas kupiškėnas. Tačiau laikytis nustatytos tvarkos ne visi linkę. Gal ir tos baudos iki 100-150 Lt yra per mažos. Tačiau mūsų rajone, palyginti su kai kuriais kitais, tikrai nėra pati blogiausia padėtis. Mes kur kas mažiau gauname skundų dėl šunų laikymo taisyklių pažeidimų“, – sakė administracijos direktorius.

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video