2024/05/05

Ar visi žinome savo teises?

Gruodžio 10-oji – Tarptautinė žmogaus teisių diena. Kaip sekasi kupiškėnams ginti savo teises, ar daug žmonių pasinaudoja nemokama pirmine teisine pagalba, klausėme Savivaldybės vyriausiosios specialistės, juristės Vidos MIČIŪDIENĖS.

Kas gali pasinaudoti pirmine teisine pagalba?

Pirminę teisinę pagalbą nemokamai turi teisę gauti visi Lietuvos Respublikos ir Europos Sąjungos šalių piliečiai. Ši pagalba apima patarimus dėl ginčo išsprendimo be teismo, veiksmus dėl taikaus ginčo išsprendimo, taikos sutarties parengimą.

Ar daug rajono gyventojų pasinaudojo pirminės teisinės pagalbos paslaugomis?

Šiais metais dėl pirminės teisinės pagalbos kreipėsi 393 žmonės. Iš tiesų skaičius yra žymiai didesnis – į apskaitą įtraukti tik tie, kurie bendravo sudėtingesniais klausimais. Būna, kad ateina žmogus tik pasiklausti dėl vienos ar kitos smulkmenos ir užtrunka tik dvi minutes, – tokių į apskaitą neįrašau.

Pernai šios pagalbos kreipėsi 360 žmonių. Skaičiai rodo, kad vis daugiau gyventojų ateina konsultuotis jiems rūpimais klausimais. Malonu, kad Kupiškis šalies mastu yra vienas iš tų rajonų, kuriame daugiausia gyventojų pasinaudoja šia paslauga. Žinoma, didelę reikšmę turi informacijos sklaida – kuo daugiau žmonių žinos apie šias paslaugas, tuo daugiau jomis pasinaudos. Yra parengti bukletai, atmintinės gyventojams, kad žinotų, kur gali kreiptis iškilus teisiniams nesklandumams. Neapsiribojama vien gyventojų priėmimu Savivaldybėje – buvo organizuotos išvykos į seniūnijas, tačiau susitikimai nesulaukė didesnio susidomėjimo. Matyt, reikia laiko, kad kuo daugiau gyventojų apie šią paslaugą sužinotų.

Ar visada gyventojams yra teikiama pirminė teisinė pagalba?

Yra numatyti atvejai, kada ši pagalba neteikiama: jeigu pareiškėjo keliami reikalavimai yra aiškiai nepagrįsti, tuo pačiu klausimu buvo suteikta išsami advokato konsultacija arba yra akivaizdu, kad jis tokią informaciją gali gauti nesinaudodamas šio įstatymo nustatyta tvarka valstybės garantuota teisine pagalba ir jeigu pareiškėjas kreipiasi ne dėl savo interesų.

Kokiais klausimais daugiausia yra kreipiamasi pagalbos?

Dėl klausimų, susijusių su šeimos teise – santuokos sudarymo, tėvystės nustatymo, tėvystės atsisakymo, globos ir rūpybos. Šiais metais baigiasi nuosavybės teisių į žemę atkurimo terminas, todėl buvo besikreipiančiųjų dėl žemės paveldėjimo. Nemažai žmonių teiravosi dėl išeitinių išmokų, įmonių reorganizacijos klausimais.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video