2024/05/05

Atsikratyti senų automobilių giminystės – dar nevėlu

Netylančios diskusijos apie galimą transporto priemonių naudotojų mokestį, skatina gyventojus išregistruoti senus nenaudojamus automobilius. Taip pat tuo pasirūpinti verčia ir valstybės įmonės „Regitra“ kartu su Lietuvos savivaldybių seniūnų asociacija ir Demontuotojų asociacija šių metų lapkričio mėnesį pradėta akcija „Daugiau erdvės kiemuose ir gatvėse“, vyksianti iki kitų metų gegužės mėnesio.

Tačiau gyventojams, panorusiems atsikratyti senų automobilių iškyla ne vienas klausimas.

Automobilių vaiduoklių – tūkstančiai

„Regitros“ specialistai yra paskaičiavę, kad Kelių transporto priemonių registro duomenų bazėje gali būti apie 300 tūkst. nebeeksploatuojamų transporto priemonių, kurių jų savininkai iki šiol nėra išregistravę. Vieni iš tų automobilių kėpso numesti gatvėse ar kiemuose, paversti vištidėmis, kiti jau išardyti ar prieš keliolika metų parduoti į užsienį. Tad formalūs tokių mašinų savininkai dažniausiai jau nebeturi nei tokios transporto priemonės dokumentų, nei išlikusių numerių, kuriuos reikia pateikti išregistruojant automobilį. Kaip jiems elgtis? Prisiminkim, jog visai neseniai netgi klestėjo biznelis – tų dokumentų bei numerių pardavimas. O ką daryti tiems, kurie verčiasi vienu iš populiariausių verslų mūsų šalyje – nebenaujų automobilių prekyba ir tų transporto priemonių yra perpardavę ir savo vardu ne vieną šimtą pirkėjams iš tolimų šalių. Žinoma, apdairesni tuos automobilius registruodavo kokio nors vargšo žmogelio vardu. Įdomu, kokią naudą iš tokio piliečio gautų valstybė panorusi apmokestinti jo autoparką.

Antra vertus, pati valstybė, leidusi ir tebeleidžianti parduoti transporto priemones be būtino jų perregistravimo pirkėjo vardu, jau sunkiai valdo situaciją. Tad kalbos apie galimą transporto priemonių naudotojo mokestį ir nėra iš piršto laužtos. Gal tik taip galima bus pagaliau šioje srityje įvesti tvarką ir suskaičiuoti, kiek gi mūsų šalyje yra tų transporto priemonių.

Suskubti išregistruoti senus, nevažiuojančius automobilius reikėtų ir dėl to, kad Vidaus reikalų ministerija rengia naują tvarką, pagal kurią tikriausiai nuo kitų metų nebus įmanoma išregistruoti automobilių, jei asmuo neturės pažymos apie jų utilizavimą.

Mūsų skaitytojai taip pat domisi, ar galima senus automobilius išregistruoti internetu.

Liberali tvarka – ne amžinai

Daugumai automobilių savininkų rūpimus klausimus „Kupiškėnų mintims“ pakomentavo valstybės įmonės „Regitra“ Panevėžio filialo viršininkas Rimantas Kaulinskas. Pasak jo, norintiems išregistruoti automobilius, bet neturintiems jų dokumentų ar numerių asmenims, reikia patiems atvykti į „Regitrą“ su asmens dokumentais ir pasitikrinti, kiek transporto priemonių yra registruota jų vardu. Po to nebenaudojami lengvieji automobiliai, motociklai, sunkvežimiai ir kitos transporto priemonės bus nurašomos. Žmogui tereikės sumokėti po 7 Lt už kiekvieną iš jų.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video