2024/05/05

Nenuodykime savęs ir aplinkos

Mūsų gyvenimas neįsivaizduojamas be paprastų ir įkraunamų baterijų, kurias naudojame mobiliesiems telefonams, ausinukams, fotoaparatams. Deja, jos anksčiau ar vėliau nustoja veikusios ir yra išmetamos. Galbūt ne kiekvienas žinome, kad kai kuriose iš jų yra nuodingų medžiagų, kurios labai kenkia aplinkai ir žmogui.

Pabandėme su nebetinkamų naudoti galvaninių elementų maišeliu apsilankyti mūsų miesto didžiuosiuose prekybos centruose, parduotuvėse, prekiaujančiose baterijomis. Tenka apgailestauti, kad juose neradome specialių konteinerių. Paklausus pardavėjų apie jų surinkimą, jos tik gūžčiojo pečiais – „Niekas iki jūsų dėl naudotų baterijų surinkimo nesiteiravo ir nebuvo atnešęs jų išmesti“, – sakė darbuotojos. K. Šimonio gatvėje esančios „Maximos“ parduotuvės darbuotoja sakė, kad pernai pas juos parduotuvėje stovėjo toks specialus konteineris, tačiau jame žmonės metė tik šiukšles, o ne naudotas baterijas. Prie šio konteinerio buvo ir reklama, bet, matyt, nelabai kas į tai kreipė dėmesį, – kalbėjo pašnekovė.

„Butekos“ parduotuvėje, prekiaujančioje buitine technika, stovi toks specialus konteineris, bet gal dėl reklamos trūkumo jis tuščias.

Apsilankius UAB „Ekspora“ Kupiškio filiale, kuri atstovauja telekomunikacijos paslaugas teikiančiai bendrovei „Bitė“, sužinojome, kad jie turi tokį konteinerį. „Jis čia stovi jau 5 mėnesiai, tačiau kol kas tuščias “, – sakė darbuotoja. Kitų telekomunikacijų bendrovėms atstovaujančių firmų darbuotojai sakė, kad neturi ir nerenka naudotų baterijų, ar buityje naudojamų akumuliatorių.

Kupiškio miškų urėdijos inžinierius Aurelijus Majauskas sakė, kad nuo pernai metų jie sudarė sutartį su UAB „EMP Recycling“, ir toks konteineris jų įstaigoje yra. Čia gyventojai gali atnešti nebetinkamas baterijas, o užpildę specialią anketą, dalyvauti loterijoje. Pasak A. Majausko, nors galimybe saugiai atsikratyti baterijų, kitų buitinių prietaisų akumuliatorių, gyventojai mažai naudojasi, bet sutartis su bendrove bus pratęsta ir kitiems metams. „Reikia laiko, kad išmoktume gyventi saugiai ir nešiukšlindami aplinkos“, – tęsė mintį pašnekovas.

Iš pokalbio su AB Rytų skirstomųjų tinklų Panevėžio regiono Kupiškio klientų aptarnavimo skyriaus viršininku Algirdu Baltrūnu sužinojome, kad jau vienerius metus jie renka šias pavojingas buitines atliekas. Per tą laiką du konteineriai šių „gėrybių“ jau išgabenti perdirbimui.

Ko gero, akyviausiai pavojingų atliekų surinkime dalyvauja mokyklos. Pasiteiravus kai kuriose mokyklose apie šią problemą, išgirdome, kad Salamiesčio ir Antašavos pagrindinėse mokyklose, Subačiaus gimnazijoje stovi specialūs konteineriai ir mokiniai mielai neša nebetinkamas naudoti baterijas. Pernai šių mokyklų mokiniai dalyvavo akcijoje „Rink baterijas“, kurių metu užpildę dalyvio anketą galėjo dalyvauti loterijoje. Pasak Salamiesčio pagrindinės mokyklos direktoriaus Daliaus Žvybo, ateityje jie planuoja ne tik dalyvauti renkant senas baterijas, bet ir seną buitinę techniką.

Pasiteiravus, kaip Savivaldybė sprendžia šią problemą, Urbanistikos ir ekologijos skyriaus vyresnysis specialistas ekologas Igoris Parfionovas sakė, kad jie šios problemos nesprendžia. Ateityje bus antrinių žaliavų konteineriai, tačiau būtent šioms pavojingoms atliekoms kol kas atskirų konteinerių nenumatoma statyti.

Paprašius pakomentuoti pavojingų buitinių atliekų surinkimo tvarką, UAB „EMP Recycling“ projektų vadovė Aušra Urnikytė sakė, kad jų bendrovė išsiuntinėjo visoms šalies įstaigoms, savivaldybėms pasiūlymus sudaryti sutartis dėl pavojingų atliekų surinkimo. Kadangi šios kategorijos atliekų surinkimas yra nemokamas, suteikta galimybe pasinaudojo daugelis savivaldybių, įstaigų, organizacijų.

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video