2024/05/20

Jaunimo centras – vietoj “Amicus„

Rajono politikai paskutiniame Tarybos posėdyje pritarė idėjai steigti Jaunimo centrą. Projektą dėl viešosios įstaigos sukūrimo pristatė Savivaldybės administracijos Ryšių su užsieniu ir jaunimo reikalų koordinatorė Gaila Matulytė.

Jaunų žmonių rajone daugėja

G. Matulytė paanalizavo jaunimo laisvalaikio užimtumą ir perspektyvas.

Pasirodo, rajone yra pakankamai įdomi demografinė situacija, kuri neigia kalbas, kad Kupiškis yra pensininkų rajonas ar rojus kaip kažkam atrodo. Per pastaruosius trejus metus gyventojų rajone nuolat mažėjo, bet jaunimo nuo 14 iki 29 metų nežymiai, bet padaugėjo. 2005 metais tokio amžiaus žmonių buvo 4990, 2006 metais – 5076, 2007 metais – 5201. Vadinasi, jaunimo padaugėjo keturiais procentais. Pernai jis sudarė 22, 2 procentus visų rajono gyventojų.

Minėto amžiaus merginų rajone yra 2478, o vaikinų 2723.

Kupiškyje nėra registruotų jokių jaunimo organizacijų, veikia tik nacionalinių organizacijų padaliniai – maironiečiai, skautai, Raudonojo kryžiaus jaunimas. 2006 metais pradėjo veikti neformalios jaunimo grupės: Kupiškio rajono mokinių taryba, “Delfinų„ fanklubas, Alizavos, Šepetos, Noriūnų, Naivių jaunimo klubai. Be to, yra dar keletas su jaunimu dirbančių organizacijų – Lietuvai pagražinti draugija, gausių šeimų bendrija “Kupiškio šeimynėlė„, 15 kaimo bendruomenių. Tačiau veikla yra fragmentiška.

Nežiūrint į tai, rajone yra daug neorganizuoto jaunimo, kuris buriasi į įvairias grupes, bet nenori oficialiai įsipareigoti jokiai organizacijai. Šios grupės neturi patrauklios susibūrimo vietos.

“Amicus„ veikla jaunimo netenkina

Nuo 1997 metų veikia Kupiškio kultūros centrui priklausantis jaunimo laisvalaikio centras “Amicus„. Šiuo metu ten tėra tik du techniniai darbuotojai. Prieš metus buvo atlikta rajono jaunimo apklausa„ Man ne dzin, kas nutiks “Amicus’ui„. Tos apklausos duomenys parodė, kad tik apie trečdalį jaunuolių dažnai eina į “Amicus„, virš trisdešimt penkių procentų ten lankosi retai.

Žmonės nurodė, kad ten nesirenka todėl, jog nepatinka aplinka, centre besilankančių jaunuolių elgesys, ten jaunas žmogus nesijaučia saugus, aplink viešai rūkoma ir girtaujama.

Nežiūrint į tai, net 92 procentai apklausoje dalyvavusiųjų teigė norintys, kad “Amicus„ gyvuotų.

Naujame centre – nauji vėjai

Atsižvelgiant į išsakytas ir daugybę kitų priežasčių, buvo nutarta reorganizuoti praktiškai nebeveikiantį “Amicus„ ir jo bazėje kurti Jaunimo centrą, kuris turėtų tapti neformalaus ugdymo įstaiga, atitinkanti jaunimo poreikius, padedanti stiprinti jo motyvaciją įsitraukti į visuomeninį gyvenimą, sprendžianti jaunimo saviraiškos ir laisvalaikio užimtumo problemas.

Dabar patys gabiausi ir aktyviausi jaunuoliai išvyksta iš rajono ir įsigiję išsilavinimą neturi kur grįžti, nes rajone nekuriamos tinkamai apmokamos darbo vietos aukštąjį išsilavinimą turintiems specialistams.

Jaunimo centro kūrėjai mano, kad labai svarbu sukurti mechanizmą, skatinantį jaunimą sugrįžti į tėviškę.

Pristatydama projektą, G. Matulytė pasakojo, kad panašus Jaunimo centras jau veikia Zarasuose, dar vienas kuriamas Rokiškyje. Kitokio profilio jaunimo centrų yra po kelis kiekviename Lietuvos mieste, bet jų profilis ir veikla šiek tiek skiriasi.

Aptariant Jaunimo centro kūrimo klausimą, Savivaldybės tarybos narių nuomonės sutapo. Ir pozicija, ir opozicija pasisakė už naujos įstaigos kūrimą.

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video