2024/05/20

Naujakurio dienos – šaltas vanduo ir radiatoriai

Perfrazavus posakį „Neturėjo boba bėdos – nusipirko paršiuką“, problemą, su kuria susidūrė vienas mūsų laikraščio skaitytojas, trumpai būtų galima apibūdinti taip: neturėjo Pranciškus Markevičius bėdos – nusipirko butą Subačiuje, Aukštaičių gatvės 7-ajame name. Nei šilto vandens iš krano turi kantrybės sulaukti, nei naujų namų šiluma, atšalus orams, gali pasidžiaugti.

Dėl šilumos…

Naujakurys P. Markevičius skundėsi, kad, prasidėjus šildymo sezonui, viename kambaryje radiatorius „leisgyvis“, o kitame – visiškai šaltas. Nors radiatoriai viršutiniuose aukštuose ir nuorinti. Šiluma nei šį, nei praėjusiais sezonais nesidžiaugė ir daugiau kalbintų namo gyventojų: Vanda Mačėnienė, Elena Jankovič, Alfonsa Silickienė ir kt., priversti mokėti nemažus pinigus už tik pusiau šildomas patalpas. Tad daugelis sukasi, kaip išmano. Ne vieno namo gyventojo bute galima išvysti ne tik elektrinius šildytuvus, bet ir malkomis kūrenamas krosneles voniose. „Esame priversti kūrenti, nes šalta“, – praėjusią savaitę sakė subatėnai. Pas P. Markevičių taip pat stovėjo tokia krosnelė, bet jis ją dėl aprūkusių lubų, sienų išmetė.

Namą eksploatuoja UAB „Kupiškio butų ūkis ir vandentiekis“. Ją ne kartą skambučiais atakavo ir P. Markevičius, ir kiti namo gyventojai. Praėjusią savaitę korespondentams lankantis Subačiuje, santechnikai jau triūsė prie P. Markevičiaus radiatoriaus. Subatėnas džiaugėsi, kad jų atvykimą paskatino žinia, jog šiuo reikalu susidomėjo redakcija.

Antradienį pakalbintas UAB „Kupiškio butų ūkis ir vandentiekis“ direktorius Albertas Audickas sakė, kad P. Markevičiaus problema jau išspręsta, meistrai turėjo nuvykti dar ir tądien. Direktorius pripažino, kad kelis kartus per dieną skambinęs naujakurys kėlė pagrįstas pretenzijas. „Eksploatuojame 103 namus, iš karto šilumą į visus paleisti sudėtinga, nors hidrauliniai bandymai buvo atlikti. Subačiuje šildymo sezonas vėlavo tris dienas, bet dabar mes jau sutvarkėme, toliau – katilinės reikalas“, – sakė A. Audickas. Katilinė turi temperatūros grafikus, kurių jai privalu laikytis. UAB „Kupiškio butų ūkis ir vandentiekis“ vadovas sakė reaguojantis į iškilusius nesklandumus, ir toliau, jei kils bėdų, spręs.

… ir dėl karšto vandens

Naujame bute P. Markevičius susidūrė su dar viena problema – norėdamas turėti karšto vandens yra priverstas iš čiaupo bereikalingai leisti vandenį, kol jis atiteka reikiamos temperatūros. Tačiau visiems aišku, kad tuo metu sukasi karšto vandens skaitiklis, mat jam tas pats, koks vanduo per jį bėga. O štai P. Markevičiui ne vis tiek, už ką mokėti. Todėl jis nusprendė karšto vandens tiekimo išvis atsisakyti. Dėl to kreipėsi į AB „Panevėžio energija“ Kupiškio šilumos tinklų rajoną. Rugsėjo pabaigoje vyriškis sulaukė tokio viršininko Sauliaus Žilinsko pasirašyto laiško: „daugiabučio namo savininkas buitinis šilumos vartotojas, pageidaujantis atjungti savo buto karšto vandens sistemos įrenginius nuo pastato karšto vandens sistemos, privalo pateikti prašymą Savivaldybės institucijai derinti karšto vandens vartojimo pirkimo-pardavimo sutarties nutraukimą bei gauti iš jos techninių sąlygų sąvadą darbams atlikti“. P. Markevičius buvo nuvykęs į apskrities centrą, užsukęs į AB „Panevėžio energiją“, kur jam teigė, kad, norint atsisakyti karšto vandens, galima bute užplombuoti skaitiklį. Beje, nusipirkęs butą vyriškis su minėta bendrove sutarties dėl karšto vandens (apie kurią kalbama rašte) nebuvo sudaręs, tik dėl šilumos tiekimo.

„Kupiškėnų minčių“ pakalbintas AB „Panevėžio energija“ Kupiškio šilumos tinklų rajono viršininkas Saulius Žilinskas patvirtino, jog, norint visiškai atsisakyti karšto vandens tiekimo, reikia apsukti biurokratinį ratą. Privalu kreiptis į Savivaldybę, Urbanistikos ir ekologijos skyrių, dėl techninių sąlygų, bus parašyta, ką reikia atlikti. Gavus Energetikos inspekcijos pažymą, jai pasiekus šilumos tinklus, mokestis už karštą vandenį nebebus skaičiuojamas. Tokie reikalavimai galioja visiems, norintiems visiškai atsisakyti karšto vandens tiekimo. Skaitiklis, anot viršininko, plombuojamas tik skolininkams. Nenorint veltis į sudėtingus administracinius reikalavimus, yra ir kita išeitis. Jei už vandenį mokama pagal skaitiklio rodmenis, karšto vandens tiesiog nenaudoti. „Sutartis, nors ir nesudaryta, įsigalioja automatiškai. Jei kaimynai neleidžia vandens, nėra cirkuliacijos, tenka palaukti, kol atitekės karštas vanduo“, – tokius atsakymus į kitus P. Markevičiaus klausimus pateikė šilumos tinklų viršininkas.

——-
Autorius: Jurgita ŽIUKAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video