2024/04/25

Mero dovana simbolizavo pritarimą bendruomenės veiklai

Apšviestas langas – ženklas, jog už jo vyksta gyvenimas. Tokį simbolį pasirinko Naivių kaimo bendruomenės veiklos penkerių metų šventės rengėjai – šios nevyriausybinės organizacijos valdyba, jos pirmininkė Genė Žilinskienė.

Švieseles išdėliojo jaunimas

Langų rėmais su švieselėmis papuošta scena tiko vaikų ir jaunuolių atliekamai poetinei kompozicijai. Graudino jų tariamos eilutės: “Mes dar labai jauni…, čia jūsų ir mūsų namai.„

Šio laisvalaikio centro specialistė Angelė Kovienė sakė, jog veikia jaunimo klubas “Ratas„. Nors jų kaimo jaunimas išsiskirsto į kelias bendrojo ugdymo mokyklas, tačiau, kai ruošiamasi kaimo šventei, prisideda ir daugelis iš jų, bendruomenės narių ir kitų gyventojų vaikai ir vaikaičiai. Jie turi žinoti, kas dedasi “tuose namuose„, padėti juos kurti.

Dėkojo nuoširdžiais plojimais

Iškviečiami į sceną garbingiausi šio krašto žmonės bendruomenės gimtadienio penkių žvakių uždegti: jaunystėje užsitarnavęs sporto meistro vardą Antanas Šilinis, Danutė Tviskuvienė, Jadvyga Pajuodienė, Marytė Šližauskienė, Bronė Vilimienė – meno kolektyvų dalyvės, rankdarbių meistrės, aplinkos grožio puoselėtojos.

Šilto žodžio nusipelnusių žmonių čia daug. Palma Žibaitienė sukūrė tekstą bendruomenės himnui, Jadvyga išsiuvinėjo šio sambūrio vėliavą, Marytė – tvarko šarvojimo salę, Leonija Šilinienė – koplytėlę, Gediminas Bukauskas – vandentiekio prižiūrėtojas.

Ar tik tiek ir tereikia, kad gyvuotų kaimo bendruomenė?

Pradėjo nuo koplytėlės

“Tai jau labai daug, – prabėgdama mintimis per praėjusį laiką, nebijojo pasakyti bendruomenės pirmininkė. – Vienų nusiteikimas be jokio išskaičiavimo darbuotis buvo paskata ir kitiems telktis į bendruomenę.„

Kai kas priekaištavo, jog bendruomenė nesiima spręsti nedarbo problemos. Bet, pasak G. Žilinskienės, pamažėl atėjo supratimas, kokios šio visai naujo darinio mūsų kaime funkcijos ir galimybės.

Bendruomenė pasirūpino, kad jos reikmėms atitektų buvusios mokyklos dviaukštis pastatas. Jame įrengė koplytėlę, šioje šventyklėlėje kiekvieną sekmadienį aukojamos šv. Mišios, po pamaldų Skapiškio parapijos klebonas skiria laiko ir pabendrauti su šios vietovės parapijiečiais.

Bendruomenės iniciatyva surengta ne viena talka gyvenvietės šiukšlynams iškuopti, želdinių pasodinti, surengta ekskursijų. Vieniši, neįgalūs žmonės buvo patenkinti metinių švenčių progomis sulaukę juos aplankančių bendruomenės atstovų su kukliomis dovanėlėmis. Kalėdų eglutė vaikams – vadinasi, vėl šventė ir jų tėveliams, seneliams.

Bumbsės, taukšės kamuoliukai

Kai šalies Vyriausybė pradėjo skirti lėšų kaimo bendruomenių rėmimo fondui, tai ir naiviečių suskubta ruošti projektą. Bendruomenės pirmininkė pasakojo, jog pavyko gauti paramos 16 tūkstančių litų, nors buvo prašyta daugiau.

Vis dėlto smagus gimtadienis, kai savojo kaimo žmonėms gali ką nors labai reikalingo padovanoti. Bus kambarys su visa kompiuterine įranga. Kitos trys buvusios pradinės mokyklos patalpos, iškuoptos, gražiai suremontuotos, šildomos, – sporto paskirties. Jose – biliardo, stalo teniso ir treniruoklių, šaškių ir šachmatų žaidimų kambariais.

Susidarė eilės

Jog viso to jaunimo ir suaugusių žmonių buvo nekantriai laukta, šventės šeimininkai įsitikino tuoj pat: vos įėję į tuos kambarius, jaunuoliai čiupo biliardo lazdą, teniso raketę, draugai sėdo prie žaidimų staliukų, susidarė eilutės norinčių išbandyti treniruoklius. Kiek atsigavę nuo tokios gimtadienio dovanos įspūdžio, pradėjo vieni kitus mokyti, kaip laikyti raketę, rutuliukų stūmimo lazdą, o šios renginio dalies vedėjas Valdas Bačanskas ne tik profesionaliai konsultavo, bet ir susumavo, kas laimėjo pirmąsias draugiškas varžybas, o šventės šeimininkai pasistengė laimėtojus apdovanoti suvenyrinėmis taurėmis.

Kamuolius pasiėmė jaunimas

Atvykęs į renginį rajono meras Jonas Jarutis, pagyrė veiklią Naivių kaimo bendruomenę. Nuveikti darbai, žmonių noras dalyvauti savivaldoje paneigia aiškinimus, jog kaimų gyventojai degraduoja. Jis padovanojo renginio šeimininkams du krepšinio ir vieną tinklinio žaidimo kamuolius.

Tad penkerių metų veiklos apžvalgos antrojoje dalyje “Ko reikia?„ bendruomenės pirmininkė G. Žilinskienė pirmiausia ir pabrėžė – atnaujinti buvusį mokyklos stadioną, ten esančius krepšinio stovus, įrengti lauko teniso aikštelę, nes vasarą jų kaime jaunimo nemažai. Patalpų šiame didžiuliame pastate dar yra, todėl reikėtų įrengti Naivių kaimo muziejų, taip pat ir vaikų užimtumo kambarį. Įstrigęs Naiviuose gatvių pavadinimų tvarkymas, o iš kapitalinių darbų visų aktualiausias – vandentiekio ir kanalizacijos sistemos tvarkymas. Pasak G. Žilinskienės, Lietuvoje pradėjusių veikti vietos grupių dispozicijoje bus 9 milijonai litų. Ji mananti, jog ir Naivių bendruomenei turėti atitinkama dalis pinigėlių tekti.

Skapiškio seniūnijos seniūnas Valdas Juškevičius, matydamas, kad veikli bendruomenės pirmininkė gali ir daugiau svarbių darbų priskaičiuoti, įsiteikė jai paduodamas paslaptingą vokelį.

Sveikino be pavydo

Tada penkiametukę Naivių kaimo bendruomenę pradėjo sveikinti ir iš kitur atvykusieji – Uoginių, Kreipšių, Alizavos, Juodpėnų bendrovių atstovai.

Buvo ir didelės vaišės. Ne suneštinės, o padovanotos kelių vietinių ūkininkų ir verslininkų. Svečius alumi vaišinę vyrai vis klausinėjo, ar gardus – mat buvo pačių darytas.

Nepaprasti buvo ir šokiai. Jiems grojo Broniaus Petronio vadovaujama Alizavos ir Šukionių (Biržų r.) bendruomeninė kapelija “Pyvesa„. Jos garbaus amžiaus smuikininkas Aloyzas Vitkauskas mokė trankių šokių jau primirštų išvedžiojimų.

Daugelis atkreipė dėmesį ir pobūvio salės išmon ingą papuošimą. Tam nemažai savo laisvalaikio paskyrė Snieguolė Šližauskaitė.

——-
Autorius: Eleonora VAIČELIŪNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video