2024/03/29

Taryba pritarė kainų kėlimui

Ketvirtadienį vykusio rajono savivaldybės Tarybos posėdžio metu buvo apsvarstyta virš trisdešimties klausimų, bet kupiškėnams bene aktualiausias buvo geriamo vandens tiekimo ir nuotėkų kainų nustatymas.

Šis Tarybos posėdis jos nariams buvo įsimintinas jau vien tuo, kad politikai buvo apginkluoti naujais darbo įrankiais – nešiojamaisiais kompiuteriais.

Tenka pripažinti, kad dauguma Tarybos narių kompiuteriais naudojosi tik pagal paskirtį, nors kai kurie spėjo paskaityti ir “Kupiškėnų minčių„ internetinį puslapį, ir net parašyti vieną kitą atsiliepimą į laikraščio “Svečių knygą„.

Kompiuterinių žaidimų niekas nežaidė. Tik neaišku, ar dėl sąmoningumo, ar dėl to, kad dar ne visai aišku, kur juos surasti.

Dėl kainų nuomonės išsiskyrė

Daugelis posėdyje svarstytų klausimų didelių politikų ginčų nesikėlė. Vienas po kito sprendimai buvo priiminėjami vienbalsiai.

Didžiausios diskusijos kilo priiminėjant sprendimą dėl UAB “Kupiškio butų ūkis ir vandentiekis„ geriamojo vandens tiekimo ir nuotėkų tvarkomų kainų.

Šį klausimą pristatė minėtos bendrovės direktorius Albertas Audickas. Jis pasakojo, kad kainas reikia pakelti dėl daugelio priežasčių. Pabrango kuras, elektra, tenka didinti įmonės darbuotojų atlyginimus, be to, nuo 1998 metų nuolat mažėja geriamojo vandens realizacija. Pasak A. Audicko, jo vadovaujama bendrovė visą laiką ieškojo vidinių resursų, tačiau, norint ir toliau išlaikyti kolektyvą ir duoti žmonėms užsidirbti, atėjo laikas pakelti kainas.

A. Audicko parengtame projekte buvo siūlomos tokios kainos: geriamojo vandens tiekimo kaina vartotojams – 2,45 lito už kubinį metrą (dabartinė kaina 1,73 lito). Geriamojo vandens tiekimo kaina abonentams – 2,40 lito už kubinį metrą ( dabartinė kaina 1,83 lito). Nuotėkų tvarkymo kaina vartotojams – 3, 63 lito už kubinį metrą (dabar 2,10 lito). Nuotėkų tvarkymo kaina abonentams, kai teršalų kiekis nuotekose neviršija leistinos koncentracijos – 3, 54 lito už kubinį metrą (dabar 2,70 lito). Pardavimo kaina vartotojams, kuriems vanduo apskaitomas daugiabučio namo bute, – 2,42 lito butui per mėnesį. Pardavimo kaina vartotojams, kuriems vanduo apskaitomas daugiabučio namo įvade, – 0,70 lito butui per mėnesį. Pardavimo kaina vartotojams, kuriems vanduo apskaitomas individualaus namo įvade – 2,62 lito per mėnesį. Vidutinė pardavimo kaina abonentams – 11,05 lito apskaitos prietaisui per mėnesį.

Tėvynės sąjungos frakcijos lyderis Vytautas Mockus sakė, kad jie šitokiam sprendimui nepritaria. Jis aiškino, kad nuo sausio 1 dienos reorganizuota vandens tiekimo įmonė. Ji iš kitos veiklos negalės gauti pajamų. Tuo tarpu babar bendrovė rūpinasi ir vandes tiekimu, ir butų ūkiu. V. Mockaus nuomone, pirmiau reikėtų atlikti reorganizaciją, o tik po to kalbėti apie kainų didinimą. Konservatorių lyderio duomenimis, dabar įmonė dar gali pati išsilaikyti ir nederėtų užkrauti sunkios naštos vartotojams.

Kitas Tėvynės sąjungos narys Valentinas Beinoris kalbėjo, kad kainas gal ir būtų galima didinti, bet, jo nuomone, tas kainų šuolis neturėtų iš karto būti tiks didelis.

Valdančioji dauguma buvo vieningai nusiteikusi balsuoti už kainų didinimą, tuo tarpu jai nepriklausančių politikų nuomonės išsiskyrė. Pavyzdžiui, liberalcentristas Gintautas Mockus pasisakė už kainų didinimą, nes reikia išlaikyti darbingą įmonę ir žmones joje.

Po balsavimo paaiškėjo, kad 14 tarybos narių balsavo už kainų padidinimą, o 8 už tai, kad klausimo svarstymas būtų atidėtas.

Opozicijos balsas į dangų neina

Šiam posėdžiui keletą klausimų buvo paruošusi ir opozija. Pagrindinėje darbotvarkėje buvo du tarybos nario Dangirdo Mikšio parengti klausimai dėl rajono kapinių sutvarkymo ir dėl miesto stadiono prie piliakalnio atkūrimo. Tačiau posėdžio metu pats politikas pareiškė norą, kad abu klausimai būtų atidėti kitam kartui.

Galima suprasti, kad stadiono klausimo svarstymas atidėtas mėnesiui ar keliems, bet diskutuoti apie kapinių apšvietimą po Vėlinių, kai didysis mirusiųjų lankymas jau bus pasibaigęs, atrodo keistokai.

Tėvynės sąjunga į papildomą darbotvarkę įtraukė tris klausimus dėl tarnybinio transporto ženklinimo, dėl ataskaitų iš komandiruočių ir dėl seniūnijų centrų trvarkymo konkurso 2008 metais.

Šių projektų rengėjai siūlė, kad iki 2008 metų balandžio 1 dienos savivaldybės ir jai pavaldžių įmonių bei organizacijų tarnybinis transportas būtų paženklintas specialiais užrašais. Taip pat jie norėjo, kad Taryba priimtų sprendimą dėl to, kad Savivaldybės ir jai pavaldžių įstaigų darbuotojai, grįžę iš komandiruočių (išvykų, kelionių, renginių) užsienyje, per penkias dienas Savivaldybės interneto puslapyje paskelbtų visuomenei atsakaitas apie išvykos turinį, rezultatus ir naudą rajono bendruomenei. Nedidele balsų persvara nė vienas iš šių sprendimų priimtas nebuvo.

Konservatoriai, pasivažinėję po rajoną, įsitikino, kad ne visų seniūnijų centrai yra vienodai tvarkomi, todėl nutarė pasiūlyti konkursą, kuri seniūnija tvarkoma gražiausiai. Šis pasiūlymas buvo priimtinas ne tik opozicijai. Juo susižavėjo ir valdančios daugumos atstovas socialdemokratas Jonas Blaževičius. Politikas buvo patenkintas, kad gali būti pradėtas lenktyniavimas (suprask, soclenktynės), bet opozicijai nepadėjo ir tai. Vieno balso persvara nebuvo pritarta ir šiai iniciatyvai.

Apie kai kuriuos kitus posėdyje priimtus sprendimus skaitykite kituose “Kupiškėnų minčių„ numeriuose.

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video