2024/04/19

Konstitucijos egzaminas pakeitė požiūrį į šį dokumentą

Šiandien – Lietuvos Respublikos Konstitucijos diena, atkūrusios Nepriklausomybę šalies pamatinio dokumento 15-osios metinės. Jos pasitiktos su visuomenei neįprastu renginiu – Konstitucijos egzaminu. Jo baigiamasis etapas įvyko praėjusį šeštadienį Vilniuje, Teisingumo ministerijos salėje. Laimėtojais pripažinti Panevėžio gyventojas Petras Leikauskas ir vietos savivaldos politikas – Molėtų rajono meras Valentinas Stundys.

Tarp 88 pretendentų buvo ir mūsų rajono atstovai, surinkę daugiausia balų rugsėjo pabaigoje Savivaldybėje įvykusiame Konstitucijos egzamino pirmajame ture, – Kupiškio etnografijos muziejaus specialistė Zita Bartašytė ir rajono Tarybos narys Dangirdas Mikšys.

Iš baigiamojo egzamino jie grįžo pripažinti nacionalinio Konstitucijos egzamino laureatais ir apdovanoti LR teisingumo ministerijos suvenyriniu medaliu.

Paprašėme juos pasidalyti mintimis iš respublikinio konkurso.

Zita BARTAŠYTĖ:

Pirmojoje Konstitucijos egzamino dalyje, surengtoje Savivaldybėje, teko atsakyti į 25 klausimus. Mano darbe buvo du netikslumai.

Ruošdamasi baigiamajam egzaminui, Konstituciją

dar kartą labai atidžiai perskaičiau. Šį kartą reikėjo rašyti esė. Tokiam darbui buvo skirta viena valanda, ir daugelis po egzamino sakėme, jog tiek laiko per mažai. Buvo paskelbtos trys temos. Labiausiai patikusi buvo pirmoji: „Ar Konstitucija šiuolaikinėje Lietuvoje yra vertybė?„ Samprotavau: yra daug žmonių, nuoširdžiai besisielojančių, kad Lietuvoje apstu blogybių. Tai teisybė. Bet jas lemia ne Pagrindinis įstatymas, o jo nepaisymas. Paprasčiausiai jo nežinojimas. Eiliniai gyventojai nesistengia susipažinti su Konstitucijoje išdėstyta valstybės valdymo schema, todėl ir nežino, į ką su savo bėdomis būtų tikslingiausia kreiptis. Nesuvokia, kaip svarbu dalyvauti rinkimuose, referendumuose. Tas pasyvumas netrunka atsisukti į mus pačius. Žmonės, nenorėdami ir nemokėdami naudotis savo teisėmis, nesugeba apsiginti nuo neteisingų ar korumpuotų valdžios sprendimų.

Mano galva, kol Pagrindinis šalies įstatymas dar nėra visų vienodai gerbiamas, tenka tuo susirūpinti eiliniams piliečiams, kuriems rūpi Lietuvos ateitis.

Konstitucija ne tik teisinis dokumentas, bet ir moralinė vertybė. Pagrindiniame įstatyme – 148 straipsniai. Nėra reikalo juos atmintinai išmokti, tačiau žinoti, kur ieškoti tvirtų argumentų savo ar kito žmogaus problemai spęsti, būtina. Jie – Konstitucijoje.

Dangirdas MIKŠYS:

Rašiniui pasirinkau pirmąją temą – “Ar Kon stitucija šiuolaikinėje Lietuvoje yra vertybė?„ Tikrai dar ne, nes praleidžiame pro akis svarbiausią reikalavimą: valdžia turi tarnauti žmonėms. Vadinasi, su jam skaudžiu klausimu atėjusio piliečio į Savivaldybę bėdos tuoj pat reikėtų ir imtis. O kaip elgiamasi iš tikrųjų? Pradeda ieškoti ne galimybių, o priežasčių jį atidėti.

Vargas Lietuvoje ir su referendumais. Jie įmanomi tik surinkus 300 000 pritariančių asmenų parašų. Mano galva, pastaruoju metu tai padaryti neįmanoma. Šveicarijoje kasmet surengiama po kelis referendumus, tikrai probleminiai klausimai ten nenukeldinėjami ateičiai.

Mane nustebimo, kad mūsų rajono politikų Konstitucijos egzaminas visiškai nesudomino. Vadinasi, arba šis dokumentas jiems visai nesvarbus, arba dar neturėjo laiko nuodugniau jį pastudijuoti.

Labai gerai, jog sumanyta Konstitucijos egzaminą surengti ir mokyklose.

——-
Autorius: Eleonora VAIČELIŪNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video