2024/03/29

Dilema: kasti ar nekasti?

Statant naująjį “Maximos„ pastatą buvusių kareivinių teritorijoje, iškilo netikėta problema.

Pasirodo, kad buvo numatyta tranšėją elektros kabeliui tiesti per senas kapines. Iškilus tokiems faktams, kelių institucijų nuomonės išsiskyrė. Vieni nori kasti, kiti nenori leisti.

Senos kapinės jau buvo išniekintos

Šioje vietoje, esančioje prie dygstančio “Maximos„ prekybos centro, žmonės buvo laidojami jau labai seniai. Paveldo specialistai spėja, kad pirmieji laidojimai čia galėjo būti dar XIX amžiuje. Visa bėda, kad kapinės nėra įtrauktos į registrą ir nėra visiškai aiškios jų ribos.

Tiesa, apie palaidotus žmones iki šiol informuoja čia esantis žymuo.

Dar sovietmečiu, kai istorija būdavo vertinama tik tiek, kiek reikėdavo rasti papildomų natų absurdiškiam komunizmo himnui skambėti, jose buvo nutiesta ne viena trasa, bet tai neturėtų būti pagrindas naujoms klaidoms daryti.

Paveldo specialistai primygtinai reikalauja nebekasti toje vietoje. Jų nuomone, reikėtų sudaryti vertinimo komisiją, kuri pagal atitinkamus kriterijus nustatytų kapinių ribas.

Suprantama, tai nebūtų padaryta greitai. Tokie darbai gali užtrukti apie aštuonis mėnesius, todėl statybų tempai ženkliai sulėtėtų. Tuo tarpu, pagal statybininkų išankstinius planus, objektas turėtų būti baigtas dar šiais metais.

Žada kasti senoje vietoje

“Kupiškėnų mintys„ paklausė Savivaldybės Urbanistikos ir ekologijos skyriaus vedėjo Mažvydo Šalkausko, ką jis mano apie tranšėjos kasimą per buvusių kapinių teritoriją.

Vedėjas sakė, kad didelės problemos čia nematąs, nes planuojama kasti esamo, bet neveikiančio kabelio vietoje.

Projektuotojai žada pakoreguoti projektą atsižvelgiant į naujai paaiškėjusias aplinkybes. Naujose vietose nebus kasinėjima, o darbai galėtų būti vykdomi ten, kur kasta dar senais tarybiniais laikais.

M. Šalkauskas pasakojo, kad toje teritorijoje yra nutiesta nemažai kominikacijų – ir nuotėkų, ir vandentiekio, ir šiluminių trasų.

Klaidingas žingsnis gali sukelti tarptautinį skandalą

Statybos darbai ne iki galo ištyrinėtose vietovėse gali sukelti ne tik nedidelius incidentus, bet garsų tarptautinį skandalą. To pavyzdys galėtų būti dar iki galo nepaaiškėjusi situacija dėl statinio Vilniuje.

Jau beveik pastačius pastatą, kai kurios organizacijos pradėjo skambinti varpais, kad dalis namo stovi buvusių kapinių teritorijoje. Nors prieš tai toje vietoje buvo atlikti kažkokie tyrimai, pasigirdo raginimų skubiai nutraukti statybas. Į tą skandalą buvo priversti sureaguoti patys aukščiausi valstybės vadovai.

Priėmus neprotingus sprendimus, tarptautinėje arenoje gali nuskambėti ir Kupiškis.

M. Šalkauskas sakė manąs, kad iki tarptautinių nesusipratimų dar toloka, bet reikia ieškoti optimalių sprendimų. Jis sakė, kad gal būtų galima tas kapines apeiti, bet niekas negali pasakyti, kur jos baigiasi. Norint tas ribas nustatyti, reikia atlikti archologinius kasinėjimus, rengti specialų planą ir nustatyti ribas.

M. Šalkauskas pokalbį baigė sakydamas, kad dėl tolesnių darbų bus tariamasi su Kultūros paveldo specialistais, o kol kas kasimo darbų pradėti gal ir nereikėtų.

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video